Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Окопите и фортификациите на Украйна са плачевни: Оценка на украински офицер от запаса

27 февруари 2024, 13:44 часа • 3371 прочитания

Оценявайки подготвените защитни позиции и окопи на украинската армия отвъд Авдеевка и други места, които могат да се превърнат във военни фронтови зони по-късно тази година, най-доброто ми описание с една дума е "разочароващо". Защитните съоръжения не се доближават дори до тези, които изградиха руснаците (главно в Запорожието: Украинският щаб: Руската армия дълбоко се е окопала, на места до 40 километра). Това написа в Twitter украинският офицер от запаса, известен с прякора си Tatarigami.

Критиката изобщо не е първа такава, но е знакова. Tatarigami посочва, че за да има солидни стратегически фортификационни съоръжения са необходими съвместни усилия от страна на украинския генщаб, на украинското министерство на отбраната и на украинските власти по места. Това не може да бъде постигнато само с ресурсите на изтощени бригади или батальони, предупреждава той.

ОЩЕ: Ядосан, че му засипват окопите, украински боец избивал сам руснаци през нощта

Кога Украйна ще обърне внимание?

Същевременно украинският офицер от запаса не хвърля вината върху новия украински главнокомандващ генерал Олександър Сирски. "Честно казано, той не е изцяло виновен. Стратегическите отбранителни планове отдавна трябваше да дойдат от Генералния щаб, а Министерството на отбраната да осигури доставките. Необходимо е участие на цивилни, следователно е необходима политическа воля". И е категоричен, че липсата на подготовка е резултат от лоши решения на ръководно ниво.

За тези проблеми се говори от половин година поне, без почти никакъв или направо никакъв резултат, казва офицерът.

На разсъждение защо не вземе да организира доброволци и че Украйна нямала пари, отговорът на Tatarigami гласи: "Осъзнавате ли, че това изисква милиони долари, скъпо оборудване, включително кранове, минни заградители, тонове дърво, инженерно оборудване, метални рамки, бетон и хиляди работници. За какви доброволци говорите?". Той добавя и, че не става въпрос за прости окопи, а за по-сложни съоръжения, защото добро прикритие от бетон може да издържи дълго време на артилерийски огън - просто изкопани в земята окопи няма как да го направят.

ОЩЕ: Руснаците градят фалшиви окопи, за да примамят украинците в капани с експлозиви

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес