Столтенберг: НАТО не планира да изпраща свои войски в Украйна

1412
Столтенберг: НАТО не планира да изпраща свои войски в Украйна
Снимка: Getty Images

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Алиансът не планира да изпраща свои военни в Украйна. Думите му дойдоха, след като френският президент Еманюел Макрон не изключи такава възможност в бъдеще.

Как реагира Столтенберг?

Според генералния секретар "съюзниците от НАТО оказват безпрецедентна подкрепа на Украйна".

"Правим това от 2014 г. насам и станахме по-активни след началото на пълномащабната война. Но няма планове за изпращане на войски на НАТО на територията на Украйна", заяви той, цитиран от УНИАН.

Още: Война на Русия с ЕС - с какво и как ще отговори НАТО: Коментира ген. Съби Събев (ВИДЕО)

Как Макрон се изпусна?

"Ще направим каквото е необходимо, за да гарантираме, че Русия не може да спечели тази война. Убедени сме, че поражението на Москва е задължително за сигурността и стабилността в Европа", заяви ден по-рано Макрон на организирана от него среща в Париж между представители на над 20 западни държави. На нея присъства и министърът на отбраната на България Тодор Тагарев, тъй като премиерът Николай Денков бе на посещение в Киев.

Още: България и Украйна обсъждат гаранции за сигурност и съвместно военно производство (ВИДЕО)

„Днес няма консенсус за изпращане на (западни - бел. ред.) сухопътни войски, но нищо не трябва да се изключва", допълни френският президент, като обяви и създаване на коалиция за подпомагане на Киев с далекобойни ракети и снаряди.

По-късно и френският премиер Габриел Атал застана на същата позиция - че не трябва да се отписва изпращането в Украйна на чуждестранни военни.

Снимка: Getty Images

Реакциите на френската опозиция

Опонентите на Макрон се разгневиха заради изказването му - най-вече лидерите на крайнолевите и крайнодесните сили във Франция.

Марин льо Пен написа в Twitter, че се съмнява дали всички разбират сериозността на подобно изказване. "Еманюел Макрон се прави на военен лидер, но говори толкова небрежно за живота на нашите деца. Това е въпросът за мира или войната в нашата страна", заяви лидерката на крайнодясното Национално обединение.

Представителите на лявата политическа сила "Непокорена Франция" и ръководителят на Социалистическата партия Оливие Фор също бяха възмутени от изказването на президента. Последният заяви, че "една война срещу Русия би била лудост".

Още: НАТО: кой дава най-много за отбрана и къде е България

Международна реакция

Германският канцлер Олаф Шолц обяви, че "нито един войник" от европейска или натовска страна няма да бъде изпратен в Украйна.

Премиерът на Словакия Роберт Фицо съобщи за обсъждания относно вероятното изпращане на чуждестранни войски в Украйна още преди изявлението на Макрон. Вчера политикът, обвиняван в проруска позиция, обяви, че няколко държави от НАТО и ЕС обмислят възможността за изпращане на войски в Украйна. Фицо заяви, че "не може да каже с каква цел или какво ще правят там", но е научил за това от бележки при подготовката на срещата на европейските лидери в Париж. Той обаче вече заяви, че Словакия няма да изпрати свои военни.

Още: Словашкият премиер заговори като Путин на 24 февруари (ВИДЕО)

Полският президент Анджей Дуда заяви, че по време на срещата в Париж представители на 28 държави са обсъдили идеята за изпращане на военни в Украйна. Не е имало обща позиция по този въпрос.

Шведският министър-председател Улф Кристершон, коментирайки изказването на Макрон, заяви, че "сега това изобщо не е на дневен ред".

Чешкият министър-председател Петр Фиала каза, че Чехия няма да изпраща войски в Украйна, цитиран от Ceske Noviny. Според него никой не трябва да се страхува, че в страната му ще се обмисля някаква форма на "насилствена война".

И Кремъл коментира думите на Макрон за изпращането на войски на НАТО в Украйна. Според руските медии прессекретарят на Путин Дмитрий Песков е заявил, че ако бъдат изпратени военни, то "ще трябва да говорим не за вероятността, а за неизбежността на пряк сблъсък между Русия и НАТО".

Още: Русия ще приеме изпращането на сухопътни войски в Украйна като обявяване на война, смятат експерти

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Какви западни оръжия има и ще има Украйна? (ВИДЕО)

Колеж в Русия затвори, защото не иска да лъже за войната в Украйна

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.04 - Подготвя ли Киев атака по Кримския мост?

Огън и унищожение: Украйна се похвали с 2 успешни операции срещу Русия (ВИДЕО)

Стотици хиляди в Грузия пак излязоха срещу "руския закон" за чуждите агенти (ВИДЕО)

Г-7 се събира за стратегически разговори в Италия

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com