Навални осъди зверствата в Буча и призова руските пропагандисти да се смятат за военнопрестъпници

3047
Навални осъди зверствата в Буча и призова руските пропагандисти да се смятат за военнопрестъпници
Снимка: FB Алексей Навални

Основателят на руската Фондация за борба с корупцията Алексей Навални призова руските пропагандисти да бъдат приравнени с военнопрестъпниците и да се наложат санкции на Алина Кабаева, която оглавява Националната медийна група. Навални разказва, че е научил за трагедията в Буча от новините на Първи канал в затвора.

Чудовищните зверства в Буча, Ирпен и други градове на Украйна са извършени не само от онези, които са връзвали зад гърба ръцете на мирните хора, не само от онези, които са стреляли в тила им, но и от онези, които са стояли наблизо и прошепвали: „Стреляйте, стреляйте, ще го режисираме хубаво във вечерното тв шоу“, казва опозиционерът в Twitter.

„Както го вижда зрителят по руската телевизия. Аз съм точно такъв. За чудовищните събития в Буча научих вчера сутринта от новината, че Русия свиква Съвета за сигурност на ООН във връзка с клането, което украинските нацисти организирали в Буча. Вечерта тв водещият на Канал 1 обясни всичко: „Провокацията в Буча се подготвяла от НАТО отдавна и на най-високо ниво. Това се потвърждава и от факта, че президентът Байдън наскоро нарече Путин „касапин“. Чуйте колко са съзвучни английското butcher и името на града „Буча“. Ето как западната публика била подготвена за тази провокация.” Казвам ви, не можете да си представите чудовищността на лъжите по федералните канали. И, за съжаление, тяхната убедителност за тези, които нямат достъп до алтернативна информация”, обяснява опозиционерът.

Навални добавя, че „подбудителите на войната трябва да се третират като военни престъпници“.

„Цялото това „Радио на хиляда хълма“ („Свободно радио и телевизия на хиляда хълма“ - руандска радиостанция, излъчваща от 8 юли 1993 г. до 31 юли 1994 г., която разпалва етническа омраза и подбужда геноцида през 1994 г. в Руанда. Това е най-използваният пример за "радио на омразата" – б.р.) сега трябва да бъде изпратено под санкции и някой ден да бъде съдено. Но искам и да ви напомня, че Националната медийна група, която притежава лъвския пай от този апарат за лъжи, несъмнено принадлежи лично на Путин, по-специално затова дори формално се ръководи от любовницата на Путин Алина Кабаева (вижте нашето разследване „ Дворецът за Путин”)“ се казва в публикацията на Навални.

На 2 април руските военни започнаха да се оттеглят от Буча, Киевска област. Това е един от градовете, където се водеха най-ожесточени битки. Когато Буча беше освободен, пред журналистите се разкри ужасна картина: улиците бяха осеяни с тела на мъртви цивилни, включително жени и възрастни хора. Някои бяха с вързани зад гърба ръце, други са загинали от изстрели в тила. Изданието The Insider е разговаряло с жителите на Буча – те разказали как руските военни са стреляли по случайни минувачи, ограбвали къщите и не им позволявали да напуснат.

Всички корици на световните вестници и заглавните страници на онлайн медиите на 4 април бяха посветени на кланетата в Буча. Западните лидери анонсираха по-строги санкции и нови доставки на помощ за Украйна. 

Русия и Украйна поискаха свикване на Съвета за сигурност на ООН заради ситуацията в Буча.

Шефът на британското разузнаване MI6 Ричард Мур заяви, че плановете на Путин за нахлуване в Украйна включват екзекуция на цивилни.

Джак Уотлинг от британския аналитичен център за отбрана и сигурност каза пред ВВС, че масови убийства, подобни на тези в Буча, може да са широко разпространени в райони, държани от руските сили.

„Това не е изолирано зверство. Ето как руските войски водят война срещу партизаните - заяви Уотлинг. - Целта на тези убийства е една и съща - да се отмъсти на населението за дръзването му на съпротива. Мисля, че това ще бъде много разпространено." „Същото те направиха в Афганистан. Те направиха същото в Чечения и по време на Втората световна война. Това е доктрината на антипартизанската война, която се състои в колективно наказание“, отбеляза експертът.

Руското министерство на отбраната отрича участието на руски военни в убийствата на цивилни в района на Киев с аргумента, че това е "провокация на украинските националисти". На 4 април ръководителят на Следствения комитет Александър Бастрикин „нареди да се анализира и да се даде процесуална оценка на провокацията от страна на Украйна за убийството на цивилни в Буча“ и да се оценят действията им по члена за фейкове за руската армия.

На 4 април Русия призова за провеждане на заседание на Съвета за сигурност на ООН, съобщи Дмитрий Полянски, първи заместник-представител в ООН.

„В светлината на крещящата провокация на украинските радикали в Буча Русия поиска свикване на заседание на Съвета за сигурност на ООН следобед в понеделник, 4 април“, написа той в социалните мрежи.

Великобритания отхвърли искането на Русия. В същото време на 5 април се проведе обсъждане на ситуацията в Украйна в Съвета за сигурност на ООН. Говорейки пред Съвета, президентът на Украйна Володимир Зеленски поиска ООН или да отстрани Русия като източник на война, или тя да се оттегли сама.

В речта си той предложи да се проведе конференция в Киев и да се обсъди как да се реформира системата за сигурност в света и да се укрепи международното право.

ОЩЕ: Подсъзнанието говори истината: Руският посланик в ООН призна за клането в Буча (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Нова ракетна атака: Руснаците поразиха Черкаска област на Украйна

Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие": Унищожават милиони бутилки

Варшава е готова да помогне на Украйна да върне мъжете във военна възраст: Полското военно министерство

Песков като панаирджийска мечка: Весели жената на нарочен за най-корумпиран в Русия (СНИМКА)

Арести в Англия заради смъртта на мигранти

В Русия погребаха Зеленски и Байдън, Скабеева говори с гробовен глас за ракетите ATACMS (ВИДЕО и СНИМКА)

Политическа криза: Испанският премиер мисли за оставка

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа