Никола Саркози: Франция да започне тотална война срещу терористите

8326
Никола Саркози: Франция да започне тотална война срещу терористите
Снимка: Gettyimages.com

"Франция трябва да започне тотална война срещу терористите". Това заяви бившият френски президент Никола Саркози.

"Терористите обявиха война на Франция. Ние не трябва да отстъпваме. Франция трябва да тръгне срещу терористите. Тази война трябва да бъде тотална", подчерта Саркози.

От Париж за Аctualno: Оланд пропуска сбирката на Г20 заради атентатите

Президентът на Франция Франсоа Оланд ще пропусне сбирката на Г20 в Анталия заради извънредната ситуация в Париж, предава нашия човек от...

Едновременно с това бившият стопанин на Елисейския дворец призова настоящите власти да направят съответните изводи след новите терористични атентати в Париж. „Трябва да разберем причините и без да се бавим да направим съответните изводи. Нашата външна политика трябва да отчита факта, че ние се намираме в състояние на война. Същото трябва да бъде направено във вътрешната политика“, категоричен е Саркози.

Бившият президент и лидер на водещата опозиционна партия подкрепи взетите по-рано днес решения от Франсоа Оланд: въвеждането на извънредно положение на територията на цяла Франция и възстановяването на контрола по границите. „Ние подкрепяме всички мерки, които ще бъдат насочени към радикално усилване на мерките за сигурност. Това е необходимо, за да се осигури максималната сигурност на французите“, отбеляза Оланд.

Лидерът на Републиканците потвърди, че на фона на всеобщия траур той, като лидер на партия, е взел решение да прекрати избирателната кампания за местните избори, които са насрочени за началото на декември. По-рано същото решение взеха от управляващата Социалистическа партия и крайнодесния „Национален фронт“ на Марин льо Пен.

Американският държавен секретар Джон Кери вида "смес от Средновековие и нов фашизъм" в действията на организаторите на терористичните атентати през последните дни в Париж, Бейрут и Ирак.

"Ние говорим за събитията в Париж, които се случиха след терористичните нападения в Бейрут и Ирак. Ние се съгласихме, не тези атентати са неприемливи на нашата планета", каза държавният секретар след срещата си с руския външен министър Сергей Лавров във Виена.

Във Франция арестували мъж, планирал атентати в концертни зали

През август във Франция е бил арестуван френски гражданин, който е планирал да извърши атентат в страната. Той все още не е имал оръжи...

Според Кери тези терористични нападение са "смес от Средновековия и съвременен фашизъм". Те носят разрушение и страх.

"Ние всички трябва да се борим с това", категоричен е Кери. Според него атентатите в Париж са съвременен фашизъм

Към терористите не може да има никаква толерантност, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров на срещата с американския държавен секретар Джон Кери във Виена, предаде ТАСС.

Президентът Владимир Путин изрази солидарност с народа на Франция. Ние не забравяме терористичните атентати в Ирак и Бейрут, отнели живота на много хора, каза Лавров. Не можем да бъдем толерантни към терористите. Няма оправдания за терористичните атаки и това е позицията на Съвета за сигурност на ООН. Не може да има оправдание за "Ислямска държава", за Джебхат ан Нусра и подобните им. Надявам се тази среща да ни помогнем да се придвижим напред, добави Лавров.

"Европа е крепост на демокрацията и човешките права, и атаките на ислямистките терористи не могат да променят нищо". Това заяви в Берлин германският президент Йоахим Гаук по повод на кървавата трагедия в Париж.

МВнР остро осъжда атентатите в Кувейт, Тунис и Франция

Министерството на външните работи (МВнР) излезе в позиции, в които осъжда атентатите в Кувейт, Тунис и Франция. Остро осъждаме терорис...

Той отбеляза, че Федералната република скърби заедно с Франция. „Едновременно с това ние трябва да разбираме, че нашият гняв по повод на действията на убийците трябва да се превърне в решителност и готовност да се защитаваме“, каза той. „Европейските ценности и свобода много пъти са се сблъсквали с врагове. Нашата Европа е крепост на демокрацията и човешките права. И жестоките нападения на ислямистките терористи не могат да променят това“, подчерта Гаук.

“Изминалата нощ ни потресе, но терористите няма да имат последната сума“, отбеляза той. „В следващите дни и нощи ние решително ще защитаваме това, което нашите френски приятели са дали някога в политическия живот на Европа – свободата, равенството и братството“, заключи президентът.

"Френската политика в Близкия изток допринесе за разпространението на тероризма", заяви сирийският президент Башар Асад по повод атентатите снощи в Париж, които отнеха живота на 128 души.

„Погрешната политика, водена от западните страни и по-специално от Франция в района, помогна за разпространението на тероризма“ – цитира сирийската агенция САНА думите на Асад.

Припомняме Ви, че 128 са жертвите на кървавите терористични атаки в Париж, това съобщиха официално от Елисейския дворец. Над 200 са ранените след атаките, 80 от тях са в критично състояние. 8 от атентаторите са мъртви - 7 са се самовзривили, а един е убит. Броят на жертвите по неофициална информация може да достигне 150.

Държавният департамент предупреди за възможни атентати в САЩ и Европа

САЩ разполагат с информация, че екстремистки групировки, включително „Ал Кайда“ и „Ислямска държава“, планират ...

Президентът Франсоа Оланд обяви тази нощ извънредно положение на цялата територия на Франция и въвеждане на граничен контрол, което ще позволи да се ограничи движението на хора, ще осигури охрана на обектите и др. мероприятия с цел осигуряване на безопасност и предотвратяване на нови атаки.

Цяла Франция ще застине в минута мълчание в понеделник по обед, отдавайки почит на жертвите на кървавите атентати в Париж, предаде АФП, като се позовава на канцеларията на френския премиер Мануел Валс.

По всички държавни учреждения и обществени сгради френското знаме ще бъде спуснато наполовина.

Тези решения, както и потвърждаването на тридневния национален траур – събота, неделя и понеделник – обявен от президента Франсоа Оланд, фигурират в циркулярно писмо, подписано днес от министър-председателя.

 

Заплашиха Дания с нови атентати

Неизвестни лица разпространиха листовки, с които заплашват Дания с нови терористични атаки. "В скоро време в Дания ще бъдат извършени ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа