Равносметка на терора във Франция: 128 убити и над 200 ранени (Обобщение към 12.00 ч.)

8862
Равносметка на терора във Франция: 128 убити и над 200 ранени (Обобщение към 12.00 ч.)
Снимка: Gettyimages.com

128 са жертвите на кървавите терористични атаки в Париж, това съобщиха официално от Елисейския дворец. Междувременно френският президент Франсоа Оланд свика съвет на отбраната в 9 ч. местно време в Елисейския дворец, информира БГНЕС.

Над 200 са ранените след атаките, 80 от тях са в критично състояние.

8 от атентаторите са мъртви - 7 са се самовзривили, а един е убит. Броят на жертвите по неофициална информация може да достигне 150.

Френският президент обяви извънредно положение на територията на цялата страна. Градът е напълно блокиран, властите съветват парижани да не излизат освен ако не е крайно необходимо.

Френският печат излезе с черни първи страници и заглавия за кървавата баня в столицата. “Война насред Париж“ - под това заглавие излиза всекидневникът „Фигаро“. „Този път става дума за истинска война“ – добавя „Паризиен“. „Терористичното варварство премина исторически етап“ – пише директорът на „Либерасион“ Лоран Жофрен.

Франсоа Оланд обяви извънредно положение на цялата територия на Франция, а границите се затварят заради "безпрецедентните терористични атаки в Париж. Той поиска подкрепления от армията за справяне със ситуацията. Управлението на полицията в Париж пусна съобщение в "Туитър", в което се препоръчва на хората в парижкия регион да избягват да излизат от домовете си, освен при крайна необходимост.

В препоръката се казва да бъдат прекратени всякакви мероприятия, които се провеждат в момента навън. Кметството на Париж също предупреди гражданите да останат по домовете си. Собствениците на заведения са предупредени да проверяват внимателно влизащите и да не допускат подозрителни лица. Великобритания е готова да окаже помощ на Франция във връзка със стрелбата и взривовете в Париж, заяви премиерът на страната Дейвид Камерън.

В Париж приключи извънредното заседание на френския Съвет за национална сигурност под председателството на президента Франсоа Оланд, посветено на серията терористични атентати в Париж.

На срещата при президента взеха участие премиерът Мануел Валс, вътрешният министър Бернар Казньов, министърът на правосъдието Кростиан Тобира, министърът на отбраната Жан-Ив льо Дриан, министърът на здравеопазването Марисол Турен, министърът на финансите Мишел Сапен, министърът на икономиката Еманюел Макрон, а също така ръководителите на специалните служби, жандармерията и полицията.

"Шокиран съм от събитията тази вечер в Париж, написа премиерът на своята страница в "Туитър". Нашите мисли и молитвите ни са с френския народ. Ще направим всичко възможно, за да помогнем", каза той. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е дълбоко шокирана от "очевидно терористичните атаки", които убиха десетки в Париж, се казва в комюнике на нейния пресцентър. Тя изрази дълбокото си съчувствие към жертвите, техните близки и всички парижани.

Президентът на Русия Владимир Путин изрази дълбоко съчувствие във връзка със "серията чудовищни терористични атентати в Париж". В Русия решително осъждат тези безчовечни убийства и са готови да предложат всякаква помощ при разследването на тези терористични престъпления", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Американският президент Барак Обама осъди насилието в Париж и го нарече "атака срещу цялото човечество".

Той издигна лозунгите за свобода, равенство и братство и заяви, че те няма да бъдат разрушени и че се споделят не само от френския народ, но и от американския. Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун остро осъди атентатите и настоя терористите незабавно да освободят заложниците, взети в зала "Батаклан". Президентът на Франция отмени своето пътуване в Турция за участие в срещата на върха на Г-20. Той ще бъде представляван там от двама свои министри.

Въпросът за координирането на антитерористичните действия ще се обсъжда в понеделник, 16 ноември, на планова среща на Съвета на ЕС на равнище министри на външните работи, предаде ТАСС, позовавайки се на информация от Съвета на ЕС.

Цачева и Миков също осъдиха атентатите в Париж

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева изпрати съболезнователни адреси до председателите на Сената и на Националното събрание...

Канцлерът Ангела Меркел обяви, че свиква днес кризисно министерско съвещание след атентатите снощи в Париж и обеща да направи всичко, за да помогне на Франция в борбата срещу тероризма.

„Ще се срещна през деня със съответните министри, за да обсъдя развоя на ситуацията във Франция и всички въпроси, свързани с това“, цитира АФП изявление на Меркел.

Спортни звезди от цял свят изразиха своята подкрепа и съпричастност към близките на загиналите, както и на ранените от терористичните актове в Париж от петък вечерта. Френската столица бе разтресена от терористични нападения, при които загинаха 128 души, а стотици бяха ранени.

Социалните мрежи буквално преляха с коментари и съобщения като особена популярност в „Туитър” придоби хаштагът "Молете се за Париж". Снимка със същия надпис бе публикувана в „Инстаграм” от нападателя на Манчестър Юнайтед и френския национален отбор Антони Марсиал, който взе участие в злополучната контрола между Франция и Германия на „Стад дьо Франс”.

Бившият играч на Пари Сен Жермен Дейвид Бекъм също сподели своите мисли в социалната мрежа: „С изгрева на слънцето над този красив град, ще си спомним за загиналите и за техните семейства… Нашите мисли са с вас… Молете се за Париж”

Своята подкрепа споделиха още стотици други спортисти, сред които Марио Гьотце, Тиенри Анри, Крис Смолинг, Леброн Джеймс, Жил Симон, Робърт Левандовски. Футболната среща между Аржентина и Бразилия пък започна с минута мълчание в памет на жертвите във френската столица.

В Германия е задържан съучастник на терористите в Париж?

Полицията на германския град Розенхайм, провинция Бавария, е задържала в четвъртък мъж от Черна гора, за когото се предполага, че може ...

Полицията на германския град Розенхайм, провинция Бавария, е задържала в четвъртък мъж от Черна гора, за когото се предполага, че може да е съучастник на терористите, извършили атаките в Париж, предаде ТАСС, като цитира Байеришер рундфунк.

По данни на радиостанцията, служители на службите за сигурност намерили в колата му пистолети, автомати, боеприпаси и няколко килограма тротил.

Очаква се британският премиер Дейвид Камерън да председателства тази сутрин кризисно съвещание след серията атентати в Париж, при които загинаха повече от 120 души.

Това предаде АФП, като се позовава на негово съобщение в Туитър.

Ще председателствам съвещание на комитета COBRA тази сутрин след ужасяващите и мерзки терористични атаки в Париж, написа Камерън.

От името на всички български мюсюлмани Главно мюфтийство на Мюсюлманското изповедание в Република България поднася най-искрени съболезнования по повод жестокия терористичен акт извършен във френската столица Париж на 13 ноември т.г.

Саудитска Арабия осъжда атентатите в Париж

Саудитският министър на външните работи Абдел ал Джубеир осъди атентатите, при които в Париж загинаха най-малко 120 души, и ги определи...

Изповеданието изразява своята солидарност и съчувствие към целия френски народ и опечалените семейства, както и пожеланията си, за силно търпение, на семействата на загиналите, съобщават от Главното мюфтийство.

Главно мюфтийство остро осъжда терористичните деяния нанасящи неизлечими рани на човешката цивилизация, остро компрометирайки световния баланс и стремеж за мирно съжителство.

Неприемливи и дълбоко укорими са актовете на насилие, насочени срещу човечеството, независимо от религиозните, етническите и географските различия. Немислимо е погазването на правата на невинни хора, превръщайки ги в безпомощни мишени на смъртта, заявяват още от мюфтийството.

Всички български граждани, които се намират на територията на Франция и имат нужда от съдействие или искат да подадат сигнал за свои близки, могат да се свържат с Посолството на Република България в Париж на дежурния телефон за връзка: + 33 1 45 51 85 90.

Българското посолство поддържа редовен контакт с местните власти и следи развитието на ситуацията след атентатите във френската столица, съобщиха от МВнР.

МВнР на Република България изказва съболезнования на семействата и близките на жертвите.

Плевнелиев определи като нехуманни и варварски терористичните атаки в Париж

Като варварски и нехуманен акт, насочен срещу принципите и устоите на демократичните общества определи президентът Росен Плевнелиев тер...

Като варварски и нехуманен акт, насочен срещу принципите и устоите на демократичните общества определи президентът Росен Плевнелиев терористичните актове в Париж на 13 ноември, съобщава БГНЕС. В съболезнователно писмо до президента на Френската република Франсоа Оланд държавният глава остро осъди атаките, които отнеха живота на невинни хора, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"Следя с гняв и възмущение новините за атентатите в Париж тази нощ. В този труден момент изказвам своята солидарност с френския народ и най-искрени съболезнования на семействата на загиналите.

Потвърждавам нашата готовност за оказване на помощ в този тежък за Франция момент. Тероризмът ще бъде победен. Тази атака срещу Франция и ценностите, които тя символизира, укрепва още по-силно волята ни за борба с тероризма", написа във Фейсбук премиерът Бойко Борисов.

Actualno.com припомня какво се случи. Снощи на 6 различни места в Париж терористи откриха стрелба с автоматично оръжие. Сред атакуваните места са следните ресторанти и барове - La Belle équipe, Le Carillon, Le Petit Cambodge, пицарията La Casa Nostra. Терористите атакуваха и парижката концертна зала "Батаклан" и стреляха в тълпата хора, крещейки възхвали за аллах, съобщи очевидец, който успя да избяга от сградата.

Те са влезли в залата през главния вход в разгара на концерта, който се е провеждал там и са открили огън срещу хората. Всички са се хвърлили на пода, за да избегнат куршумите. Повечето от хората са успели да избягат, но около 100 бяха взети за заложници. Според оцелели нападателите са крещели, че отмъщават заради Сирия. Около полунощ сградата бе обсадена от специални подразделения за борба с тероризма, които след 30 минути освободиха заложниците.

На място пристигна и кметът на Париж Ан Идалго. Стрелба е имало в близост до камбоджански ресторант до Площада на Републиката, както и по няколко улици между него и Площада на Бастилията. Силите на реда съобщиха и за жертви от експлозии, по всяка вероятност причинени от гранати, на стадиона край Париж "Стад дьо Франс", където се играеше приятелски мач между Франция и Германия.

Ватикана потресен от атаките в Париж

Ватикана изрази потреса си от извършените снощи в Париж атентати - “атака срещу мира на цялото човечество“ - и призова за р...

Информацията бе потвърдена и от председателя на Федерацията по футбол на Франция Ноел льо Грат. Експлозиите са избухнали при входа на сектор J, и са убили трима души. Има и няколко ранени, се уточнява в съобщението. Според последни информации едната експлозия е била причинена от терорист камикадзе.

Сред публиката е бил и президентът на Франция Франсоа Оланд, който спешно бе изведен от стадиона. Той събра кабинета на извънредно заседание в сградата на министерството на вътрешните работи.

Знаете, Франция бе започнала подготовка за извършването на въздушни удари срещу цели на "Ислямска държава" в Сирия.

Френският президент Франсоа Оланд съобщи по-рано, че страната ще извършва разузнавателни полети над Сирия, за да се подготви за нанасяне на въздушни удари срещу обекти на Ислямска държава.

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа