Новата власт в Молдова: Руските войски да напуснат Приднестровието

3294
Новата власт в Молдова: Руските войски да напуснат Приднестровието
Снимка: Facebook.com/Dorin Recean

Новият премиер на Молдова – Дорин Речан – заяви, че руските войски трябва да напуснат Приднестровието. Приднестровската молдовска република е самопровъзгласила се държава в източната част на страната (от 1990 г.), която няма международноправен статут. Москва я използва, за да прокара влиянието си в Молдова.

Речан, който е прозападно настроен, настоя регионът да бъде демилитаризиран и интегриран обратно в Молдова.

Молдова откри отломки от ракета след новите руски атаки по Украйна

Полицейски патрул е открил отломки от ракета в Северна Молдова този четвъртък, часове след нощните руски ракетни удари по цели в съседн...

Молдовското правителство отдавна обвинява Русия, която разполага войници в сепаратисткия регион, че разпалва безредици в Молдова, включително протести в столицата Кишинев - като наказание за проевропейския път на страната.

ОЩЕ: Русия е разработила ясни планове за инвазия в Молдова?

Украинският президент Володимир Зеленски също обеща помощ на Молдова в тази насока. На Европейския съвет този месец той каза, че страната му е прехванала планове на руските тайни служби за унищожаване на Молдова, а молдовското разузнаване потвърди това. Според него планът целял да "разбие демокрацията в Молдова" и да "установи контрол над нея".

Още в началото на руската война в Украйна се появи информация, че Молдова може да бъде въвлечена във военните действия. В Приднестровието имаше експлозии и стрелба до оръжеен склад, пораждащи тези опасения.

НАТО обмисля начини за защита на Молдова, Грузия и Босна от руски атаки

Северноатлантическият алианс ще анализира начините за осигуряване на конкретна помощ за Република Молдова, Босна и Херцеговина и Грузия...

Проруският регион бе поставен под „специални мерки за сигурност“ заради „заплаха от терористични атаки, както заяви през май лидерът на самопровъзгласилата се държава. По-късно напрежението постепенно стихна, но не отмина.

На 22 юли 2005 г. парламентът на Молдова одобрява законопроект за статута на Приднестровието, според който руските военни части трябва да напуснат областта до 31 декември 2006 г. Приднестровието се лишава от статута на суверенна държава и влиза с голяма автономия в състава на Молдова. Статутът на Приднестровието е определен като „административно-териториално образувание във форма на република в състава на Република Молдова“. Областта трябва да влезе в единното икономическо, митническо и валутно пространство на Молдова, но получава собствена конституция и правителство, сформирано от Върховния съвет на Приднестровието – законодателен орган, който ще се избира след всенародно гласуване. Този закон е сдържано негативно оценен от посредниците в урегулирането на конфликта (Русия, Украйна и ОССЕ). Към днешна дата преговорите за окончателния статут продължават.

През 2006 г. е проведен референдум с въпроси за статута на региона. С подобаващо мнозинство населението на Приднестровието се произнася за независимост и съюз с Русия. Резултатите от референдума обаче са оспорени от международната общност. Молдова също не го признава.

Припомняме, че на 10 февруари правителството на Наталия Гаврилица подаде оставка заради "много кризи", предизвикани от войната на Русия в Украйна. Молдова осъди инвазията на Москва, а президентът Мая Санду обвини Русия миналата седмица, че планира да използва чуждестранни саботьори, за да свали ръководството на страната. От Руската федерация отрекоха да има такъв заговор, а САЩ обявиха, че са "загрижени" за случващото се в Молдова.

На 16 февруари в длъжност встъпи новото правителство на Дорин Речан, който бе номиниран от Санду. То обеща да поддържа курса към ЕС - Кишинев получи статут на кандидат за членство заедно с Украйна през 2022 г.

Русия: Няма заговор за дестабилизиране на Молдова

Русия днес отхвърли обвинението на президента на Молдова Мая Санду, че Москва подготвя заговор за дестабилизиране на бившата съветска р...

ОЩЕ: Разказ от Молдова: Заплатата ми е едва 200 евро - а войната е толкова близо

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна атака срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Газ като наркотици": Как Молдова може за една нощ да свали Путиновия режим в Приднестровието

Часов Яр ще стане изходен пункт за руската офанзива срещу Константиновка: Украински военен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа