Паралелни реалности: Путин освобождава Украйна. Зеленски: Това е нашата земя (ВИДЕО)

21273
Паралелни реалности: Путин освобождава Украйна. Зеленски: Това е нашата земя (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Различни реалности – това ще си помисли всеки, който сравни реакциите на украинския президент Володимир (Владимир) Зеленски и руския държавен глава Владимир Путин по отношение на статута на Донецк и Луганск.

Вселената на Путин

Снощи (21 февруари) Путин призна независимост за Донецк и Луганск. Това се случи след като преди по-малко от седмица говорителят на Путин – Дмитрий Песков, обясни как руският президент няма да направи това и че такова действие би било в нарушение на Минските договорености.

Как оправда Путин действията си? ТАСС представи основните акценти в речта му:

Признанието на Донецк и Луганск било закъсняло от дълго време решение. "От тези, които завзеха и държат властта в Киев, изискваме незабавно прекратяване на военните действия. В противен случай цялата отговорност за евентуалното продължаване на кръвопролития ще бъде изцяло на съвестта на режима, управляващ на територията на Украйна", предупреди Путин. Думите са показателни – руският държавен глава говори и намеква силно по адрес на официалната власт в Украйна като за узурпатор. Този език се появи особено силно публично след като Виктор Янукович беше свален от власт при бурните протести, станали известни като Майдана.

Същевременно Путин каза и, че Русия "прави всичко, за да запази териториалната цялост на Украйна", като се бори и за спазването на Минските споразумения. Впечатляващо е как руският държавен глава счита, че "Украйна е изцяло създадена от Болшевишка комунистическа Русия", включително за сметка на исторически руски територии. Според Путин, сега в Украйна рушат паметници на Ленин, който е архитект на създаването на страната: "Готови сме да покажем какво означава истинска декомунизация за Украйна". Руският президент счита и, че откакто СССР се е разпаднал, Русия винаги е била честна в отношенията си с Украйна, но властта в Киев била арогантна, а корупцията разяжда Украйна и сегашното правителство "води Украйна към пълен отказ от суверенитет". "Украйна не е дори протекторат, а е чужда колония с кукли на конци начело", заяви Путин.

Руският държавен глава счита и, че е въпрос на време Украйна да влезе в НАТО и когато това стане, Украйна ще е плацдарм за атака на НАТО срещу Русия. Освен това, не била празна заплахата на Украйна да създаде собствено ядрено оръжие (бел. ред. – Украйна имаше такова след разпада на СССР и се отказа от него в замяна на гаранции за сигурността си, включително от Русия). Затова и Русия предложила на САЩ и ЕС договор с гаранции за сигурност, с основно искане НАТО да не се разширява на изток – ПОДРОБНОСТИ ТУК! Путин подчерта: Няма отговор, затова Русия има пълното право да предприеме ответни мерки и да гарантира безопасността си. "Така и ще постъпим", заяви руският президент. И обясни как през 2000 година тогавашният американски президент Бил Клинтън реагирал "много резервирано" на въпрос на Путин дали НАТО ще приеме Русия. Русия никога няма да влезе в НАТО, защото САЩ не се нуждаят от "толкова голяма, независима държава като Русия".

Какви са най-важните параметри за независимостта (ТАСС):

1. Охраната на границите на новите "републики" ще е съвместна, т.е. с руско участие. Ще има значи "руски миротворци": 100 000 - 150 000.

2. Ще се защитава "етническата, езиковата, културната и религиозна самобитност" – разбирай руската.

3. Русия ще предприеме мерки за поддръжката на банковата система в Донецк и Луганск, защото там се плаща с рубли.

Гаранцията за охрана изглежда вече почна да се изпълнява, след като в Twitter се появиха видеа как танкове и военни превозни средства влизат в Донецк.

Отговорът на Зеленски

Накратко, украинският президент беше категоричен – искаме мир, но няма да отстъпим земята си на Русия. Той го каза след извънреден национален съвет за сигурност. Зеленски обвини Русия, че е нарушила териториалната цялост на Украйна и каза, че това може да означава, че Москва слага точка на мирните преговори в рамките на Минските споразумения, които целят на сложат край на конфликта в Източна Украйна.

"Ангажирани сме с мирния и дипломатически път. Само него ще следваме", каза Зеленски и добави: "Но ние сме на собствената си земя и не се страхуваме от нищо и от никого, на никого нищо не дължим, и на никого нищо няма да дадем".

Той призова за спешна среща на лидерите на Украйна, Русия, Германия и Франция, като призова съюзниците на Киев да предприемат мерки срещу Русия. "Очакваме категорични и ефективни стъпки на подкрепа от нашите партньори", каза Зеленски, цитиран от БТА и допълни: "Много е важно да видим кой ни е истински приятел и партньор, а кой ще продължи да плаши Руската федерация с думи".

След действията на Путин, на дневен ред отново тръгнаха предположения откъде Русия може да нахлуе в Украйна.

Логична опция изглежда Беларус – защото там има руски сили на учение, още от 19 февруари започнаха ракетни стрелби. В Беларус са разположени 30 000 руски военни, като освен ракетни установки там има изтребители Су-35 и Су-25. Според Майкъл Кофман, цитиран от BBC експерт, ако Путин иска да овладее Украйна и да смени законното правителство там, удар от Беларус изглежда логична опция. Основна цел тогава ще бъде Киев.

Според Бен Бари, експерт от Международния институт за стратегически учения, руски удар откъм Крим е почти неизбежен при решение на Путин да атакува. Това би позволило на руските войски да обкръжат украинската армия. Още: С какво ще се отбранява Украйна, ако Русия нападне - сравнение на въоръжението на двете страни

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руски сили задържаха 9 души в Таджикистан, свързани с атаката в "Крокус"

Сирски обяви официално колко украински военни са пленени при Авдеевка

Руски войник се самоуби без да иска с гранатомет: Немислима глупост (ВИДЕО)

Кулеба: Индия да преосмисли близките си връзки с Русия и да застане до Киев

Ядрени крайцери, подобрения по ракети и дронове: Нови руски оръжия (ВИДЕО)

Пълно унищожение: В окупираните части на Украйна руснаците ще забранят със закон украинските книги

Руски полковник е сред убитите в атентата в "Крокус хол" (СНИМКА)

Валят руски бомби като дъжд: В руската Белгородска област не е новина

Сирски за мобилизацията: Цифрата от 500 хиляди вече е значително намалена

Страховита гледка: Повече от 50 мъртви животни бяха изхвърлени пред магазин в Хемпшир

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа