С какво ще се отбранява Украйна, ако Русия нападне - сравнение на въоръжението на двете страни

33193
С какво ще се отбранява Украйна, ако Русия нападне - сравнение на въоръжението на двете страни
Снимка: Getty Images/Guliver

С какво въоръжение разполагат руските войски и как Украйна би могла да им даде отпор? Руският президент Владимир Путин е разположил по границата с Украйна повече от половината от сухопътните войски на страната, а това са 150 000 войници.

Анализатори предупреждават, че тези сили могат да съпроводят над хиляда танка, стотици артилерийски оръдия, десетки щурмови самолети и вертолети. Украинската армия превъзхожда числено руската, но въоръжението на украинците е по-възрастно, по-бавно и не така смъртоносно, а по-голямата част от него е запазено от 1980-година, когато Украйна все още беше част от СССР. 

Силите на нахлуването могат да атакуват по няколко направления - от север през Крим, който Русия иззе през 2014 година, на запад през Донбас, където антиправителствени сепаратисти разгърнаха жестока война срещу киевските бригади или на юг през Беларус и на запад през Приднестровието и Молдова. 

Украинските въоръжени сили имат редица естествени преимущества - позната местност, къси линии на снабдяване, подкрепа от страна на местното население, но може би нищо от това няма да има значение. Само на миля от границата Русия може да разположи огнева мощ по-голяма от всяка друга в света. 

Представяме обзор на ключовите системи на въоръжението, които руснаците и украинците са разположили в навечерието на възможния сблъсък - технологии, тактика и доктрина, съставен от Forbes.

Танкове

За вероятното нахлуване в Украйна руската армия е съсредоточила около 1200 танка. Сред тях са най-новите Т-90, а така също и модернизираните Т-80 и Т-7.

От другата страна на границата украинската армия е мобилизирала за отбрана собствена бронетехника. Част от моделите се пресичат с руски, но най-добрият танк на Киев е обновеният Т-64 и той е украински.

Тази реликва от времето на Студената война се произвеждаше в завод, останал за Украйна след разпада на СССР. Киев модернизира стотици стави Т-64 от 1980-те години, оборудвайки ги с подобрена реактивна броня и нощни мерници, както и снабдявайки ги с други функции. На теория модернизираните Т-64 технологично превъзхождат повечето руски танкове. Но да се сравняват е безполезно, тъй като те може и да не се срещнат в бой. Не очаквайте мащабни сражения между остаряващите украински Т-64 и по-новите руски Т-90. 

Снимка: Getty images. Танк Т-80.

Боевете с танкове изглеждат добре на кино, в реалността това е голяма рядкост. Това е особено актуално в случая с Украйна, където и двете страни следват съветската доктрина. Съгласно нея всичко решават не танковете и пехотата, а артилерията. Задачата на другите видове войски е да помогне на артилерията да заеме оптимални позиции за най-разрушителните обстрели.

Артилерия

Войната в Донбас, преди всичко е артилерийска. Ако Путин тръгне към изостряне на конфликта, оръдията с голям калибър ще имат още по-голяма роля. Следвайки съветската доктрина и двете страни ще се съсредоточат върху концентрирането на тежка артилерия и обмяна на удари. Украинската и руската армия имат маса общи оръдия и спомагателни артилерийски системи. Но руснаците могат да включат своята артилерия в действие много по-бързо. 

Самоходната гаубица 2С7 е най-голямото оръдие и на двете армии. Нейният обсег е 50 км. През 1980-те години на миналия век тя участва в бойните действия в Афганистан, а през 90-те - в чеченските войни. В края на краищата повечето свои 2С7, а те са общо около 300, руснаците оставиха на съхранение. Украинците направиха същото със своите 100 2С7, останали в наследство от СССР. Тази голяма "пушка" нанася голяма вреда, но стреля бавно. Освен това е тежка и неудобна за експлоатация, а екипажът от 14 души може буквално да оглушее. 

Но разгърналите се през 2014 година военни действия в Донбас принудиха украинската армия да разконсервира много от остарялата техника. Така армията изпрати на основен ремонт поне 13 2С7.

Но украинските артилеристи имат проблем. Руснаците имат собствени 2С7и те стрелят по-бързо и по-точно от украинските аналози, благодарение на сложна система за управление на огъня, разработена в последните години. За установяване на целите се използват безпилотни системи, наземни радари и електронни подслушвателни устройства, а координатите се предават по надеждна радиовръзка. 

Освен 2С7 руснаците и украинците са разгърнали стотици други артилерийски оръдия, а така също и ракетни установки и балистични ракети "земя-земя". Който по-бързо заеме позиции и разположи артилерията, той ще има предимство. Но едно е да разгърнеш гаубица и да снабдиш екипажа ѝ с цели и друго да осигуриш постоянен приток на тежки снаряди от складовете. Украинците отдавна имат трудности със снабдяването, а на руснаците може да не достигнат камиони за прехвърлянето на боеприпаси от жп станциите. 

ПВО

Войната в сепаратистския Донбас е преди всичко сухопътна. По-обширна война в цяла Украйна едва ли ще се отличава силно. Украинската зона на военни действия като място за самолети от всички видове е изключително опасно място. По една проста причина - и двете страни имат разгърнати мощни системи на противовъздушна отбрана (ПВО).

Русия има най-съвременната интегрирана сухопътна тактическа система за противовъздушна отбрана на планетата - това е мнението на Лестър Грау и Чарлз Бартълс в труда им "Руският път на войната". Всяка бригада от четири батальона тактически групи с численост до 900 души е съпроводена с ПВО батальон, снабден със зенитно-ракетни комплекси и артилерийски оръдия.

Челните руски ПВО са напълно самодостатъчни. Радарите на ПВО ги предупреждават за наближаването на самолетите на противника, но самите батареи стрелят с ракети с инфрачервено или командно насочване, за което не е нужен радар.

Задачата на тази плътна противовъздушна отбрана е да не даде на противника да използва бойни вертолети, изтребители-бомбардировачи, крилати ракети и безпилотни въздушни системи, пишат Грау и Бартълз.

По време на ожесточените боеве за летището на Донецк през пролетта на 2014 година киевските вертолети Ми-24 и Ми-8 и изтребителите Су-25, Су-27 и МиГ-29 нанесоха тежки загуби на сепаратистите. 

iRozhlas: В кризата с Украйна липсва един важен играч - Европейският съюз

Европейските политици обмислят какви още санкции да предприемат срещу Русия. Или пък да не предприемат? В този многообразен процес, в к...

През следващите седмици руснаците доставиха на сепаратистите преносни ракети "Стрела", а скоро границата преминаха руски ПВО войски с тежка техника - зенитно-ракетните комплекси "Бук". С тяхна помощ през юли 2014 година сепаратистите погрешка свалиха малайзийския пътнически самолет и загинаха 298 души. 

Пред украинските пилоти се издигна същата стоманена стена. През онази пролет загинаха 63 украински пилоти, след което Киев отзова своите самолети и вертолети.

Изтребители

Но в мащабна война в Украйна екипажите на руските самолети ще се сблъскат със същия смъртоносен риск. Това не означава, че смелите пилоти от двете страни няма да проявят упоритост. 

Положението на украинците е по-трудно. Руските ВВС могат да разгърнат над Украйна стотици съвременни изтребители, щурмови самолети и дори да пуснат ракети с далечен обсег, без да приближават зоната на бойни действия. 

В най-добрия случай украинските ВВС могат да използват едва 125 фронтови самолети, 71 от тях изтребители. 42 от тях двумоторни Су-27.

The National Interest: Су-35 срещу F-35 - кой ще победи?

Дори ако на F-35 се наложи да мине със собствени сили има нелоши шансове да се справи със Су-35 - просто ще трябва да разиграе добре ка...

Най-добрите от свръхзвуковите Су-27 и най-добрите пилоти са обединени в една бригада от две ексадрили. Тя е базирана в Миргород. Ако срещу руските самолети вдигнат Су-27 от 831-ма бригада на тактическата авиация, това ще бъде верен признак, че украинските ВВС отново възнамеряват да воюват. 

Киевските Су-27, независимо от преклонната си възраст, все още са едни от най-мощните прехващачи в региона, но това не гарантира, че те ще устоят срещу руските. 

Украинските двумоторни щурмоваци Су-25 ще рухнат още по-бързо. Украинските ВВС използват 31 от тях. Всички те са съсредоточени по крайбрежието на Черно море. Около дузина са на съхранение. Руските ВВС имат около 200 Су-25, 80 от тях се намират в зоната на досегаемост на Украйна.

Снимка: Getty images. Изтребители Су-27.

През миналата пролет руснаците прехвърлиха Су-25 на близките до Украйна летища, но през май ги върнаха. Да се изпратят обратно в челните бази ще е възможно за няколко седмици. Една ескадрила бе прехвърлена в Беларус за учения и може да се задържи близо до потенциалната линия на фронта. 

Military Watch Magazine: Този руски изтребител превъзхожда всички западни (ВИДЕО)

По издръжливост и маневреност СУ-30 превъзхожда всеки западен изтребител. Това твърди в своя статия Military Watch Magazine. Обсегът на...

През това време украинците се готвят за война. През декември киевските пилоти на Су-25 проведоха мащабни учения, демонстрирайки характерния свръхнисък полет - вражеските артилеристи не могат да установят самолетите, докато те не се окажат над главите им. Не е ясно, обаче дали свръхниският полет ще помогне в боя с руснаците.

Военните кораби

Украинската армия има достатъчно средства, за да противостои на руското настъпление и дори да го спре. Но по море Киев безнадеждно отстъпва на Москва. Скромният украински флот разполага с един-единствен голям боен кораб, а и понятието "голям" е относително понятие. Какъв е смисълът от фрегатата "Гетман Сагайдачный"? Той няма никакъв шанс срещу мощта на руския Черноморски флот, който може да изведе пет фрегати, няколко корвети, най-малко шест дизел-електрически ударни подводници и най-вече крайслерът "Слава". Единствената причина, поради която "Гетман Сагайдачный" преживя руското анексиране на Крим през 2014 година беше това, че в момента на нападение той беше на задание и помагаше на НАТО да се бори с пиратите в района на Африканския рог.

Ако Путин реши да атакува, руската морска пехота може да атакува по украинското крайбрежие, а руските танкове да се отправят на запад през Донбас и на север от Крим. Успешната атака напълно би отрязала Украйна от Черно море и Азовско море, лишавайки страната от излаз на море.

Руският флот може да включи дузина големи десантни кораба и 6 малки десантни кораба, а те могат да бъдат защитени от крайслера "Москва", който е 12 тона и има 186-метрово мобилно ракетно подразделение с 500 души екипаж. На борда му има достатъчно противокорабни ракети, способни да унищожат целия украински флот.

Заради особената си стойност "Москва" рискува да стане главна мишена на украинските противокорабни ракети "Нептун" местно производство. Ако украинците запазят своите немногобройни противокорабни ракети след руските бомбардировки и засекат точното местоположение на "Москва" с помощта на радари или безпилотни машини, ще имат шанс да направят няколко изстрела срещу крайслера. 

Forbes: Западът изпадна в паника заради "старите" кораби на Путин

Десантните кораби на военноморския флот (ВМФ) на Русия изплашиха Запада и принудиха Вашингтон да промени плановете по създаването на ле...

Слабите места на Русия

Руснаците съвсем не са неуязвими. За почти десетилетие ожесточени боеве украинците са изяснили основните слабости на типичната руска батальонна тактическа група. Ако украинските сили успеят да се възползват от тях, те ще забавят руското настъпление, а може и да го спрат, независимо от вероятното господство на Русия по въздух и море. 

Ключовият момент е личният състав. Руската армия организира своите батальонно-технически групи (БТГ) по такъм начин, че да извлекат максимума от артилерийската мощ, запазвайки по този начин най-ценния си армейски ресурс - квалифицираната професионална пехота. 

Многобройните успехи на украинската редовна армия позволяват да се предположи, че руските БТГ имат слаби места, от които ще може да се възползва, обясни капитанът от американската армия Никола Фьоре през 2017 година в статия за сп. Armor.

Ако украинският командир мобилизира достатъчно сили, за да задържи руските редовни войски в местността и организира успешна контраатака, той ще може да маневрира около редовните войски и да удари по БТГ там, където отбраната е най-слаба. Т.е. там, където за нейната безопасност отговорят марионетни сили.

Това не е лесна задача. Ракетите, самолетите и артилерийските снаряди на киевските войски могат да свършат по-рано, отколкото желание да се воюва. Съществува възможността да се противостои на руските предимства на бойното поле. Но за това са необходими достатъчно количество боеприпаси и оръжие. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com