Русия призна независимостта на Луганск и Донецк (ВИДЕО)

14121
Русия призна независимостта на Луганск и Донецк (ВИДЕО)
Снимка: Kremlin.ru

Русия признава независимостта на двете републики Донецк и Луганск. Това обяви официално президентът Владимир Путин в извънредно обръщение към нацията. Веднага след него той подписа указите за независимостта им, както и договори за дружба, сътрудничество и взаимопомощ с ръководителите на двете републики.

"Не можем да променим миналото, но трябва да говорим директно за него. Украйна не е просто наша съседна страна, тя е наша близка, ние делим история, култура, хора, свързани кръвно с нас. Съвременна Украйна е създадена от Русия, комунистическа Русия, след революцията от 1917 година", заяви той, като припомни историята на страната през годините. Путин отдели доста време на ролята на Ленин за съществуването на страната. "Автор и създател на Украйна е Владимир Илич Ленин. Тя спокойно може да бъде наречена Ленин. Сега за благодарност те отстраниха неговия паметник, като нарекоха това декомунизация", заяви той. 

Путин съобщил на Шолц и Макрон, че ще признае независимостта на ДНР и ЛНР

Президентът на Русия Владимир Путин проведе телефонни разговори с президента на Франция Еманюел Макрон и с канцлера на Германия Олаф Шо...

Различни националистически движения в Украйна си приписват "завоюването на независимост". Разпадът на историческа Русия, обединена в СССР, тежи на тяхната съвест, каза още Путин в извънредно обръщение към нацията.

Нашият народ призна геополитическата реалност, станала след разпада на СССР. Още от момента на обявяване на независимост на Украйна, Русия винаги й е помагала. По експертни оценки обемите на ежегодните кредити, които Русия е давала на Украйна от 1991 до 2013 г. е в размер на 250 милиарда долара. 100 милиарда долара е дала Русия по други линии на Украйна от 1991 г. насам. Русия помага и на всички бивши съветски републики, подчерта Путин.

Новите независими държави трябваше да се откажат от исканията си за членства в различни организации зад граница, допълни президентът. И въпреки това Русия винаги е сътрудничила с Украйна и е уважавала нейния интерес. "Така в 2011 г. двустранните ни връзки бяха в размер на 50 милиарда долара - много повече отколкото търговията й с ЕС преди пандемията.

Вместо партньорство, Украйна започна да проявява безцеремонен характер. В Киев се опитаха дори да използват диалога с Русия като шантаж към Запада. С това украинските власти започнаха да трупат позитиви за себе си с абсолютно отрицание на всичко руско. Национализмът взе ръст, и украинците забравиха колко много им е помагала Русия.

Още през 1991 г. Украйна започна да следва чужди политически интереси, които започнаха да стават интереси на управляващите, но не и на обикновения народ. Интересите се състояха в това да оказват услуги на геополитическите врагове на Русия, вместо да правят живота на хората по-добър. Започна борба с различни олигархически кланове, корупцията придоби особен характер - тя разяде украинското правителство. Именно тя доведе до преврата през 2014 г.", допълни Путин.

Коментар №3 на седмицата: Война: Путин ще нападне Украйна. Путин няма да нападне Украйна

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар събра над 10000 ваши прочитания в Actualno.com.Мина вече дос...

Стана ясно, че САЩ е превеждала по банкови сметки над 1 милион долара дневно на участници в протестите. "Майданът не върна демокрацията в Украйна, а напротив - доведе ситуацията там до тупик. Украйна е в остра криза - през 2019 г. почти 6 милиона украинци - около 15% от цялото население, са били принудени да търсят хляб извън пределите на страната. През 2020 г. в условията на пандемията над 6000 лекари са напуснали страната, за да работят в чужбина", каза още Путин.

"Разбират ли украинците, че те отдавна не са независими? Приватизацията отдавна загуби национален характер и придоби персонален? Продължава курсът на принудителна асимилация, вече има закон за "кримните" народи; руският език вече бива премахнат от рекламите; преследва се свободното слово; Украйна вече има своите "западни куратори", западни депутати в парламента, посегнаха дори на Украинската православна църква. И това не са просто приказки, а има конкретни документи: църквата стана циничен изпълнител на правителствените решения - това е против духа на единството и всичко останало", категоричен бе той.

"Всички говорят за война днес, а целият свят защитава Украйна. Днес тя заговори за ядрено оръжие, а забравя, че всичкото й оборудване идва от Русия! Затова ако тя днес реши да прави такова оръжие, ще й е лесно, особено когато то се поддържа от чужди страни. Днес усилено се говори за оръжие за масово поразяване - още повече когато западните сътрудници казват, че ще помогнат на Украйна за това. Като безкраен поток чужди страни въоръжават Украйна като демонстрация на огромна сила. Постоянно в страната присъстват чужди военни. Командването на украинските военни сили се осъществява от НАТО. САЩ взеха територията на Русия като сцена на военен театър. Вече е приет закон за участие в многонационални учения - ясно е, че става въпрос за войските на НАТО, и в близките години са планирани множество учения. За всички е ясно, че това е само претекст към увеличаването на военните в страната, а въздушното й пространство е отворено за чужди самолети и дронове, с които се наблюдава и състоянието на Русия. Същото е и положението в Черноморието", заяви още Путин.

Той припомни, че според Конституцията на Украйна не може да се разполагат чужди войски. "Да, всяка страна има правото да избира членството си в съюзи, но според международните документи е записано, че няма право да укрепва своята система в ущърб на други страни. Встъпването на Украйна в НАТО е пряка заплаха за Русия", подчерта руският президент, и допълни, че Украйна е длъжна да се съобрази с волята на по-стария си партньор.

"Сега искам да попитам: защо, защо е всичко това? Добре, не искате да сме ви съюзник, но защо ни правите враг? Отговорът е един: защото САЩ искат така! Това е и отговорът на всичките ни опити за диалог", каза още Путин като припомни петте вълни на разширяване на алианса на изток. "Обръщам се към нацията да са готови за внезапен удар към страната ни. В стратегически американски документи е записано, че може да се очакват такива удари. В документите на НАТО Русия е посочена като основна заплаха за евроатлантическия съюз. Не искаме да вярваме в това, но това са фактите. Искам те да са ясни за Украйна, и за Русия. Тактическата авиация на НАТО може да порази границите ни до Казахстан, а техниката на НАТО ще позволи да контролират въздушното ни пространство до Урал. С балистически ракети могат да поразят цели до 5000 километра. Крилати ракети могат да ударят Москва за пет минути, а други ракети могат да стигнат дори за 4. Това е като да ти забият нож в гърлото", предупреди той..

Нов взрив разтърси Луганск (ВИДЕО)

Взрив разтърси Луганск тази вечер. Експлозията е станала на метри от сградата на представителството на ЛНР, съобщава РИА Новости. "Тов...

Путин обяви признаването на двете републики след извънредно заседание на Съвета по безопасност на Русия. На него присъстваха членовете на Съвета за сигурност, сред които министър-председателят Михаил Мишустин, външният министър Сергей Лавров, министърът на отбраната Сергей Шойгу, председателят на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко, секретарят на Съвета за сигурност Николай Патрушев и др. 

От изказванията на Съвета стана ясно, че по мнението на руските държавници Донбас не е нужен нито на Украйна, нито на европейските й съюзници, които очакват от Русия да поеме цялата отговорност за сринатата икономика на областта, включително за финансовото й подпомагане. САЩ и Европа не искат решаване на конфликта в Донбас, а по-скоро неговото замразяване, смятат те. Украинската страна пък, според твърденията им, не желае тази област да има отделен статут, както и не възнамерява да спазва Минските споразумения. "Юридически кретенизъм" беше едно от определенията на създалата се ситуация.

По-рано днес ръководителите на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики Денис Пушилин и Леонид Пасечник поискаха от Владимир Путин да признае независимостта на републиките. Освен това те настояха и руският президент да разгледа възможността за подписване на споразумение за сътрудничество в отбранителния сектор.

Решението на Владимир Путин на практика означава отделянето на двата района от Украйна и присъединяването им към Русия – нещо, което може да запали война между двете страни. През последния месец Русия струпа огромни войски около границата с Украйна – по различни изчисления между 130 000 и 190 000, като те са разположени както в Русия, така и в съседен Беларус. Заедно с тях е разположена и тежка военна техника. Всичко това накара Запада да смята, че Путин е взел решение да нападне своя съсед.

Европейският съюз по-рано предупреди Русия да не признава ДНР и ЛНР за независими. "Готови сме да реагираме със силен обединен фронт, ако Путин реши да го направи," обяви ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел след редовния съвет на външните министри в Брюксел.

Украйна поиска спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН

Украинският външен министър Дмитро Кулеба поиска от държавите членки на Съвета за сигурност на ООН да обсъдят спешно практически стъпки...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

F-16 и модернизирани Су-27: Украинските неприятни изненади за Русия (ВИДЕО)

Полските фермери разблокираха всички пунктове по границата с Украйна

Без повече 12345: Великобритания забранява слабите пароли за устройства

След внимателно обмисляне: Педро Санчес остава на премиерския пост

Жерар Депардийо е в ареста по подозрения в сексуално посегателство

Украйна с предупреждение към Европа: Спира да спазва някои точки от Европейската конвенция за правата на човека

САЩ се готвят да заредят Украйна със съветски изтребители?

В Русия продължават да арестуват журналисти, работили за западни медии

Русия напредва: Къде ще е следващият голям удар на фронта? (ВИДЕО)

Какви западни оръжия има и ще има Украйна? (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа