Почина кралица Елизабет II

17043
Почина кралица Елизабет II
Снимка: Getty images

На 96-годишна възраст почина британската кралица Елизабет Втора. Вестта беше потвърдена от кралския дворец.

Кралица Елизабет Втора е една от най-емблематичните фигури в световната история. Тя е най-дълго управлявалият монарх във Великобритания, като остана на трона в продължение на 70 години. Въпреки че тя отстоява приемствеността и традицията на английската монархия, управлението ѝ беше всичко друго, но не и предвидимо.

На 8 септември 96-годишната британска кралица беше поставена под лекарско наблюдение в двореца Балморал в Шотландия заради влошено здравословно състояние. На обяд от Бъкингамския дворец съобщиха, че тя се чувства "комфортно". Въпреки това бе помолена да си почива, вместо да участва на заседание на Тайния съвет на 7 септември.

Междувременно децата и внуците ѝ, включително Уилям и Хари, се насочиха към Балморал. 

Елизабет II, пълно име Елизабет Александра Мери, бе кралица и държавен глава на Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия и на 15 страни от Общността на нациите, както и глава на Общността на нациите, върховен управител на Църквата на Англия, главнокомандващ британските въоръжени сили и лорд на Ман.

ОЩЕ: 29 неща, които ще се случат, след като Елизабет II почина

Елизабет II е родена на 21 април 1926 г. Тя е по-голямата от двете дъщери на Джордж VI и Елизабет Боуз-Лайън. През 1947 г. се жени за далечния си братовчед Филип Маунтбатън. Имат 4 деца: Чарлз (принц на Уелс), принцеса Ан, принц Андрю и принц Едуард. Елизабет управлява от 1952 г.

След 2-те световни войни монархията като институция почти изчезва в Европа. Остават 10 монархии, 7 от които се намират в роднински връзки с Елизабет. Тя е най-пътуващият държавен глава в света. Одобрява превръщането на империята в общност, казвайки, че това е „изгодна и цивилизована метаморфоза“. Неделимостта на короната е изоставена през 1953 г. и титлата „глава на общността“ е прибавена към многобройните титли на кралицата.

Вижте първите думи на крал Чарлз III след смъртта на кралицата

Елизабет успява да държи обществеността на разстояние от личния си живот. Тя е първият монарх, който изпраща децата си в интернати, за да ги спаси от вечно дебнещите медии. Има силно развито чувство за дълг и прилежност и ръководи умело и ефективно кралските дела. Нейните познания относно световната обстановка са толкова големи, че Уинстън Чърчил заявява при оттеглянето си: „Аз несъмнено ще съветвам моя наследник да си подготвя домашното старателно преди аудиенция при кралицата“. Чърчил е бил министър и премиер при 4 монарси и е впечатлен и възхитен от знанията и остроумието на Елизабет. Тя притежава чувство за хумор, което ѝ помага да се държи достойно в обществото.

Най-интересните факти за кралица Елизабет II

Президенти, папи и министър-председатели идват и си отиват. Съветският съюз се разпада. Могъщата Британска империя се превръща в Общността на нациите. Включва в себе си 54 държави, на които Елизабет Втора е държавен глава.

Над 20 хиляди обществени ангажимента ще бъдат записани в биографията на кралица Елизабет Втора. Заедно със съпруга си принц Филип и децата им, тя е патрон на повече от 600 благотворителни организации. Спокойствието и сдържаността бяха доминиращи дори и в най-тежките времена на сериозни кризи. Пандемията от COVID-19 не се превърна в изключение за стила на британския монарх. Медиите на Острова изчисляват, че тя е обиколила Земята 42 пъти, преди решението да преустанови пътуванията в чужбина през 2015-та година. Пътуванията на Елизабет ѝ печелят любовта на поданиците ѝ. Тя е посрещана с топлота и ентусиазъм при всяко свое посещение извън Кралството.

Най-дълго управлявалият монарх в британската история не разкрива политическите си виждания. Но докато е на трона, на „Даунинг стрийт” 10 се сменят 15 министър-председатели – от Уинстън Чърчил, през „Желязната лейди“ Маргарет Тачър до Лиз Тръс, която в понеделник зае мястото на поддръжника на Брекзит Борис Джонсън.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа