При Авдеевка: Русия развя знамето на победата, Украйна го изпепели с дрон (ВИДЕО)

14583
При Авдеевка: Русия развя знамето на победата, Украйна го изпепели с дрон (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Битката за Авдеевка продължава да е централната новина във войната в Украйна, но определено интензивността на боевете там намалява. Говорителят на украинската армия за Таврийското направление полковник Александър Щупун още вчера (24 октомври) посочи, че интензивността на руските атаки при Авдеевка е намаляла 2 пъти. А в сутрешната сводка на украинския генщаб изрично е посочено, че са отблъснати над 10 руски пехотни атаки при Авдеевка.

Още: Удар по Киев с космическа ракета: "Билд" разкри руски план за атентат (АУДИО)

Битката за Авдеевка – ситуацията към момента

(КАРТА) В битката за Авдеевка ключова позиция е тази на пепелището (терикон) на коксовия завод на север от града. Стаа въпрос за мястото, където се изхвърлят отпадъците от производствения процес на предприятието. Вчера, 24 октомври, руснаците публикуваха видео с руското знаме, забито насред пепелището – като явен знак, че руската армия най-сетне е превзела ключовата позиция:

Във видеото, обаче, имаше една странност – само кадри на знамето, без до него да има войници. Буквално няколко часа по-късно украинците публикуваха своя отговор – прецизен удар с дрон взриви и изпепели руското знаме. "Окупаторите са на подстъпа към терикон, но в момента той е в сивата зона. Опитват да се укрепят там, но щом опитат – умират. Оставиха си парцалите и избягаха", гласи част от посланието към видеото с успешния удар:

Украинският журналист Юри Бутусов вече обясни каква е военната специфика за позицията на пепелището – че руснаците са влезли в низина, от която атакуват и докато го правят, буквално се катерят нагоре по хълмовете на пепелището. Съответно, руските щурмови групи стават уязвими за украински обстрел. Терикон е руска цел, за да може да бъде прерязана магистралната връзка от линията Степово – Бердичи (8-10 километра северозападно от Авдеевка) до самата Авдеевка.

Руски напредък обаче има югозападно от Красногоровка (5 километра северозападно от Авдеевка) – доказателство са геолокализирани видеокадри на унищожението на два украински танка. Именно този напредък позволява на руските части да атакуват масирано пепелището на коксовия завод:

Точно северно от Красногоровка обаче руска военна колона е била безмилостно спряна северно от населеното място, в посока към Степово, при жп линията:

Противно на всички тези кадри, руският военен блогър и пропагандист Семьон Пегов настоява в сутрешния си обзор, че имало значителен руски напредък към Степово и че терикон е превзет от руснаците. Същото казва и популярният руски телеграм канал "Рибар", чийто основател е бившият говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук. В дневния анализ на ISW обаче изрично е посочено, че мястото, където се развя изпепеленото по-късно руско знаме, е в северозападната част на терикон (пепелището), а не в центъра му.

Интересна новина от Авдеевка е и твърдение на Юри Бутусов, че малка група "вагнеровци" е била избита от 110-та украинска бригада. Бутусов казва, че заради големите руски загуби руското военно командване е хвърлило и "реабилитирани вагнеровци".

За отбелязване е, че интензивността на боевете при Маринка е най-високата навсякъде по целия фронт в последните два дни. Маринка се намира южно от Авдеевка и Донецк, на около 25-30 километра. Макар там буквално да не остана камък върху камък, руснаците не могат да пробият:

Още: "Студът пречи": Изтече ли времето на украинската контраофанзива?

Другите участъци на фронта в Украйна

(КАРТА) При Бахмут има геолокализирани видеокадри (18+) /кадрите са на успешен руски обстрел срещу украинска пехота), показващи, че украинците преминават през жп линията източно от Андеевка (10 километра юг-югозапад от Бахмут) в посока към Одрадовка. Тези кадри съответстват на съобщенията в последните няколко дни от руски военни блогъри (на първо място Семьон Пегов) за преминаване на жп линията от страна на украинската армия в определени сектори. На този фон, в цитирания по-горе обзор на "Рибар" пише, че ситуацията при Клещеевка и Андреевка се стабилизирала. Украинският генщаб казва, че са отбити над 10 руски атаки там, както и при Богдановка (6 километра северозападно от Бахмут) и че украинската армия продължава с щурмовите действия по южния фланг, където са Клещеевка и Андреевка. Има обаче и украински данни, че северно от Курдюмовка (12 километра юг-югозапад от Авдеевка) украинците се активизират и това подсказва нови неприятности за руснаците по южния фланг на Бахмут.

(КАРТА) Геолокализирани видеокадри (руски обстрел с дрон-камикадзе срещу украински танк, вероятно "Леопард") показват, че украинците са напреднали западно от Работино (10 километра южно от Орехов, по направлението към Токмак и Мелитопол). Украинският генщаб съобщи в сутрешната си сводка за успех западно от Върбово (18 километра югоизточно от Орехов). Семьон Пегов обаче твърди, че имало руска контраатака по фланга при Новопокроповка (13 километра южно от Орехов) и че украинците не са атакували през последното денонощие.

И Пегов, и "Рибар" съобщават, че боевете при Днепър не спират, но има нюанс в твърденията им. "Рибар" говори за някои върнати от руснаците позиции при Кринки (30 километра североизточно от Херсон), Пегов не казва нищо такова – само че боевете продължават. И двата руски телеграм канала говорят, че украинците отново опитват да пробият по линията Песчановка – Подстепно (12 – 20 километра източно от Херсон, 3-4 километра източно от Днепър). Руският военен блогър "Дневник на десантчика" дори твърди, че украинците превзели участък от пътя Пойма (10 километра югоизточно от Херсон и 4 километра източно от Днепър) – Казашки лагери – Кринки. "Дневник на десантчика" добавя и, че тази сутрин, възползвайки се от мъглата по Днепър, украинците са напреднали към Подстепно. "Рибар" съобщава за прехвърляне на украински резерви на остров Олешкински, но според Владимир Романов това е маневра за отвличане на вниманието и украинската атака ще е откъм Гола Пристан: Украински десант през Днепър: Руски предупреждения и подготовка (ВИДЕО)

Отделно, естонският блогър WarTranslated препубликува разказ за положението при Днепър от руски източник. За разказа се твърди, че е на руски военен, участващ в боевете. Той пише, че украинците използват много добре дронове-камикадзе за удари по всякакви по-големи руски цели като тежка военна техника, с което отрязват артилерийската подкрепа за руската пехота и после я бомбардират с касетъчни боеприпаси. Всичко това успешно спира руските части и те не могат да отблъснат украинците отвъд Днепър.

На границата между Запорожка и Донецка област, в направлението Велика Новоселка – Бердянск има потвърден с геолокализирано видео руски напредък при Приютно (15 километра югозападно от Велика Новоселка) – вижда се колона от напредваща руска тежка военна техника. Вероятно става въпрос за атака към Новодаровка (15 километра южно от Велика Новоселка). Като цяло в този сектор на фронта активността е по-ниска от поне месец и половина дори два.

При Купянск най-добре ситуацията се обобщава от "Рибар" - руските въоръжени сили се прегрупират и се подготвят за продължаване на настъплението, а украинците прехвърлят части източно от река Оскол. Украинският генщаб съобщава за 10 отбити руски пехотни атаки за последните 24 часа при Синковка (8 километра североизточно от Купянск) и Ивановка (20 километра югоизточно от Купянск).

Още: Тежките уроци на украинската контраофанзива в Запорожието и тактиката на Киев за Крим (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Мълния рани 10 души в Дрезден, някои са с опасност за живота

Полша разби руска шпионска група

Австралия и Нова Зеландия евакуират туристи от Нова Каледония

"Помощта за Украйна се бави твърде много": Зеленски поиска по-силно ангажиране на Запада във войната (ВИДЕО)

Губернатор на Харковска област: Водят се сражения за всяка къща близо до руската граница

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 21.05 - Какви са плановете на Русия за Харков?

Заради загубите: Москва нареди на "Газпром" да не плаща дивиденти

2 години откакто получихме заповед да предадем "Азовстал": Ексклузивни СНИМКИ от преговорите с руснаците

Заради Раиси: Папа Франциск изрази съболезнования на върховния аятолах

Руснак си боядиса косата в жълто и синьо, отнесе глоба от съда в Москва (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа