Украински десант през Днепър: Руски предупреждения и подготовка (ВИДЕО)

10671
Украински десант през Днепър: Руски предупреждения и подготовка (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Определено намаляване на темпото на бойни действия на фронта в Украйна отчита украинският генщаб за изминалите 24 часа. В сутрешната сводка на щаба е посочено, че през последното денонощие е имало 55 бойни сблъсъка по цялата фронтова линия – това е почти наполовина спрямо последните няколко дни, когато редовно имаше отчети за 100 или повече бойни сблъсъка дневно. Въпреки това не липсват интересни новини за войната в Украйна.

Украински натиск и успехи

Руският военен блогър Владислав Романов не спира с публикациите за мащабен украински десант на Днепър. Той предупреждава, че основният удар ще дойде откъм Хола Пристан – там украинците вече евакуирали цивилното население. Още снощи Романов говореше как украински плавателни съдове минават река Днепър – конкретно 9 лодки при село Кринки (30 километра североизточно от Херсон и 2 километра източно от реката), а след това в канала му в Телеграм периодично излизаха съобщения за още украински щурмови групи, които минават. В своя сутрешен обзор заедно с канала "Двама майори", руският военен телеграм канал "Рибар", един от основателите на който е бившият говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, изрично също казва, че украинците евакуират населението по западния бряг на Днепър и че Кринки е под украински контрол. Има геолокализирани видеокадри (18+) от руска атака с дронове срещу нови украински позиции северно от Подстепно (20 километра източно от Херсон и 3 километра източно от Днепър). Според украинския военен анализатор Константин Машовец, руското военно командване вече прехвърля части от 58-ма руска армия от западната част на Запорожието към Днепър, както и сформира "мобилен тактически резерв", включително с бойци от частни военни компании.

Още: ВИДЕО: Германци готвят украинци за форсиране на Днепър с амфибията М3

При Бахмут има геолокализирани видеокадри (18+) на руски обстрел по украински позиции, които показват, че украинците успешно са преминали отвъд жп линията при Клещеевка и Андреевка (5-10 километра юг-югозапад от Бахмут). Противно на тези кадри обаче, руският военен блогър и пропагандист Семьон Пегов пише в сутрешния си обзор, че украинските опити да сторят това са отблъснати – противно на твърдението му отпреди 2 дни как руснаците атакуват в тези зони, но не могат да направят нищо, защото украинците контролират позиции на висок терен. За сметка на това Пегов твърди, че имало успешна руска контраатака при Берховка (5-6 километра северозападно от Бахмут), а руското военно министерство обяснява как руските сили успешно удържат украинската армия както при Берховка, така и при Богдановка (точно до Берховка), и при Клещеевка. Украинският генщаб е категоричен, че руски опити за атаки са спрени при Богдановка, Хромово (2 километра западно от Бахмут), Клещеевка и Андреевка.

Къде има известно успокояване на фронта?

Най-голямо намаление на бойни сблъсъци е отчетено от украинците при Авдеевка и в направлението към Купянск. Според сводката на украинския генщаб, за последните 24 часа са отбити над 10 руски пехотни атаки в района на Авдеевка при ниво обикновено от над 20 за последните няколко дни. Маринка обаче остава интензивно бойно поле – украинците отчитат над 15 отбити руски пехотни атаки там.

Специално за Авдеевка има геолокализирани видеокадри (18+) на обстрелвани и убивани с дронове руски войници, които подсказват малък руски напредък югозападно от Красногоровка (5 километра североизточно от Авдеевка). В цитирания по-горе обзор на "Рибар" се настоява, че врагът бил принуден да признае загубата на пепелището до коксовия завод на север от Авдеевка. Официално украинско признание за такова нещо няма.

В дневния анализ на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) са събрани препратки от публикации на руски военни блогъри и цялостният им тон е – напредък при Първомайско (11 километра югозападно от Авдеевка), Опитно (4 километра южно от Авдеевка) и Водяне (7 километра югозападно от Авдеевка), превземане на пепелището (терикон) на коксовия завод на Авдеевка (позиция на висок терен) и напредък до жп линията на северозапад, в посока Степово (8-9 километра северозападно от Авдеевка). Украиският журналист Юри Бутусов обаче казва, че пепелището на коксовия завод е сива зона – никой няма контрол там, като украинците имат добри позиции за стрелба срещу руските щурмови групи заради спецификата на терена.

ОЩЕ: С "ГАЗ"-ки от 1930 г. и лъжи за Буданов: Руски прийоми за превземане на Авдеевка (ВИДЕО)

За Купянск украинският генщаб съобщава за само 5 руски атаки при Ивановка (20 километра югоизточно от Купянск). Но има геолокализирани видеокадри, които показват ограничен руски напредък при Ивановка. В цитирания по-горе сутрешен обзор на Семьон Пегов не се обелва и дума за това направление и тези кадри, а се пише само за Луганска област, като се казва, че там, при Райгородка, руснаците са били принудени да отстъпят от някои позиции, които сега са в сива зона - тоест, няма сигурен контрол върху тях от нито една страна. Продължават боевете в горския резерват "Серебрянка" (11 километра югозападно от Кремена), а руснаците потвърдено са на 2 километра източно от Макеевка (20 километра югозападно от Сватово).

По направлението Орехов – Токмак – Мелитопол украинският генщаб съобщава за напредък на украинската армия южно от Работино (10 километра южно от Орехов). Това кореспондира с Новопокроповка (13 километра южно от Орехов). В цитираните по-горе обзори на Семьон Пегов и "Рибар" има информация за украински атаки точно към Новопокроповка, като Пегов казва и, че украинският натиск при Върбово се засилва (18 километра югоизточно от Орехов), но "Рибар" изрично пише, че при Новопокроповка няколко украински атаки са се провалили.

На границата между Запорожка и Донецка област, в направлението Велика Новоселка – Бердянск има потвърден с геолокализирани видеокадри (украински обстрел по руски позиции) лек напредък северно от Приютно (15 километра югозападно от Велика Новоселка), по-малко от километър от досегашните си позиции. Като цяло в този район няма големи бойни действия, единствено тактически операции за подобряване на позиции. Вчера Семьон Пегов писа за лек украински напредък при Новодонецко.

Още: Нова порция жестоки руски загуби при Авдеевка, боевете при Днепър не спират (ВИДЕО)

Мощта на руската артилерия

Производството на артилерийски снаряди в Руската федерация, както и помощта от Северна Корея ще позволят на руснаците да поддържат сериозно ниво на артилерийски обстрел в Украйна, но по-ниско от това през 2022 година – това гласят оценки на няколко експерти. Полковник Антс Кивиселг, ръководител на естонското военно разузнаване, изчислява, че Северна Корея досега е предала около 300 000 – 500 000 снаряда на Русия, което стига за един месец при дневен разход от 10 000 снаряда. Самата Русия има около 4 000 000 снаряда собствено производство в момента. Украинският военен анализатор Петро Чернюк изчислява руския дневен разход на 10 000 – 15 000 снаряда, докато през лятото на 2022 година той е бил 45 000 – 80 000 на ден.

Според западни оценки, Русия ще може да поддържа като цяло значително ниво на артилерийски огън в обозримо бъдеще – с проблеми за мащабни офанзиви, но не и с чувствителен недостиг, който да накара руското командване да изтегля големи части от Украйна.

Още: Добри новини от Германия за Украйна, в Севастопол пак е шумно (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com