"Студът пречи": Изтече ли времето на украинската контраофанзива?

15590
"Студът пречи": Изтече ли времето на украинската контраофанзива?
Снимка: Getty images

Лятната контраофанзива на Украйна първоначално беше замислена като надпревара с времето. Често се казва, че тази операция вече е била отложена с почти 9 месеца поради прекъсвания в доставките на западни оръжия, което приближи Киев до прословутия есенен кален сезон, който вече започва да превзема страната.

Войските на Киев успяха да си върнат само малка част от територията, завзета от Русия, но постигнаха много трудно спечелени придобивки, отколкото политическото и военно ръководство на Украйна се надяваше. Сега времето се променя и дори пристигането на значителна американска военна помощ от САЩ може да не е достатъчна, за да се противопостави на неизбежната смяна на сезоните.

"Страхувам се, че ще трябва да приемем, че Украйна вече няма шанс да постигне значителни териториални придобивки през тази лятна кампания", каза Фредерик Мертенс, стратегически анализатор в Хагския център за изследвания на сигурността. Още: Белият дом: Украинското контранастъпление може да продължи още 2 месеца

"Прекъсването на сухопътния мост с Крим вероятно трябва да бъде изключено преди началото на замръзването", каза той пред Newsweek. "Тази част от лятната офанзива на Украйна не беше много успешна."

Изолирането на Кримския полуостров би било значителна победа за Украйна и беше прокламирано като една от основните цели на контранастъплението. Киев се надяваше да проправи пътя към контролирания от Русия Токмак, да мине през Мелитопол и в крайна сметка да стигне до Азовско море.

Времето започна сериозно да се влошава, но сега "определено е много по-трудно да си в окопите, отколкото през лятото", коментира ситуацията депутатът от украинския парламент Алексей Гончаренко. Много киевски войници са в тези окопи от почти 20 месеца и "те са изтощени, уморени са", призна той пред Newsweek.

"Това ще бъде много трудна зима - довери Гончаренко. "Трябва да признаем истината", допълни той.

"Студеното време всъщност не е от полза - каза Трегубов. - Що се отнася до бойната готовност, есенните дъждове и зимните студове променят всичко и ограничават нападателния потенциал и на двете страни."

Украйна обещава да продължи да напредва. „По-трудно е да се бие в студ, влага и кал“, заяви през септември генерал-лейтенант Кирил Буданов, ръководител на службата за военно разузнаване на Украйна. "Боевете обаче ще продължат, контраофанзивата и тя ще продължи", каза той.

Боевете на юг и изток все още са възможни, но това ще бъде „голямо изпитание“, каза Владимир Омелян, капитан от украинската армия пред Newsweek. Според него е трудно да се предвиди как ще протекат украинските операции, но Украйна е "много благодарна" на лоялните западни поддръжници на Киев. Още: "Не Украйна, Русия трябва да се тревожи": Говори ръководителят на украинското разузнаване

И оптимизмът остава. "Русия воюва срещу Украйна от 2014 г., толкова много есени, зими и пролети вече сме посрещали в боеве", каза Юрий Федоренко, командир на ротата безпилотни летателни апарати "Ахил" от 92-ра отделна механизирана бригада, дислоцирана в Харков, в момента разположена около разкъсвания от боеве град Бахмут в източната част на страната.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари