Путин е обезпокоен от възобновеното напрежение в Нагорни Карабах

3026
Путин е обезпокоен от възобновеното напрежение в Нагорни Карабах
Снимка: Gettyimages

Президентът на Русия Владимир Путин е дълбоко обезпокоен от съобщенията за възобновяване на бойните действия по линията на съприкосновение в Нагорни Карабах, заяви прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков. 

Президентът Путин призовава страните в конфликта незабавно да прекратят огъня и да проявят сдържаност, се казва в изявлението на Песков, цитирано от ТАСС. 

Азербайджан настоява Армения да се изтегли от Нагорни Карабах

Азербайджан настоява за „незабавното и безусловно изтегляне“ на арменските военни от оспорвания Нагорно-Карабахски регион, ...

По-рано съобщение на сайта на министерството на отбраната на непризнатата Нагорно-Карабахска република (НКР) съобщи за започнали настъпателни действия в няколко направления в зоната на нагорно-карабахския конфликт, припомня БГНЕС. Действията са започнали през нощта на 2 април от въоръжените сили на Азербайджан.

Според информацията азербайджанската страна е използвала артилерия, бронирана техника и авиация по линията на съприкосновение в няколко направления. Арменските въоръжени сили отблъснали азербайджансикте части и свалили хеликопер на ВВС на Азербайджан. Армения потвърди данните за настъпление на Азербайджан на границата на Нагорно-Карабах. 

В декларации министерствата на отбраната на страните в нагорно-карабахския конфликт - Армения и Азербайджан - взаимно се обвиняват в нарушаване на примирието по линията на съприкосновение и хвърлят отговорността за изостряне на ситуацията върху противниковата страна. 

Въоръженият конфликт между Армения и Азербайджан за Нагорно-Карабах - населена преобладаващо с етнически арменци азербайджанска област - се разгоря в началото на 90-те години. Активни бойни действия през 1991-1994 доведоха до много жертви и разрушения, а един милион жители на района станаха бежанци. През май 1994 с посредничеството на Русия и на Междупарламентарната асамблея на ОНД бе сключено споразумение за прекратяване на огъня.

Турция е поела контрола над армията на Азербайджан

Турско-азербайджанското военно сътрудничество продължава и в неговите рамки Турция разширява присъствието си в района на Южен Кавказ, п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа