Путин по бели гащи за войната в Украйна: Говори едно, става друго (ВИДЕО)

16292
Путин по бели гащи за войната в Украйна: Говори едно, става друго (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин изпадна в серия от пародийно-комични ситуации по време на специално организирано събитие, в което "разяснява" най-важното за войната в Украйна.

Най-показателно от цялото събитие беше как руският диктатор си замълча по отношение на върнатите от Турция украински командири, водили частите (включително "Азов“), които защитаваха "Азовстал". Той беше попитан за случая, но го остави без коментар. Без коментар е как Путин позволи освобождаването на тези хора от плен, след като режимът му сочи "Азов" за символ на нацизъм – само че кумецът на Путин Виктор Медведчук беше разменен за тези украински командири: Размяна на пленници: Украйна освободи 55 руснаци срещу бойци от полка "Азов" (СНИМКИ). Медведчук вече регистрира политическа формация "Другата Украйна" в Русия.

Същевременно Путин изпадна в друга неловка ситуация що се отнася до развитието на войната. По думите му, руснаците не можели да спрат да стрелят, тъй като "украинската армия настъпва, тя е в атака, реализира мащабно стратегическо настъпление".

Малко по-късно обаче руският диктатор заговори така: "Нашите военни не само отбиват атаките на противника, но и преминават в контранастъпление". Версията му е, че в последните дни украинската армия претърпяла големи загуби – в хора и в техника.

Уникален момент от "въпроси – отговори на Путин за Украйна" е и твърдението му, че война между Русия и САЩ не иска никой, но и че "ако някой иска сблъсък между Русия и НАТО, ние сме готови". Отделно, той опита да омаловажи въпроса с постоянното отвеждане в Русия на украински деца от окупираните от руснаците украински земи – неговата версия е, че руснаците помагали и спасявали тези деца. От съда в Хага никой не се бои, каза още диктаторът.

Развитие на военните действия на фронта в Украйна

Най-скорошният противовес на думите на Путин е поредната атака с дронове в руската столица Москва, часове след уверенията му как Украйна хем не иска мир, хем прави мащабна контраофанзива, хем руснаците я спират и контраатакуват. Тези атаки стават по-чести: Голям взрив след нова атака с дронове срещу Москва (ВИДЕО)

Рано сутринта на 29 юли украинската армия е нанесла успешен удар по Чонгарския мост. Този мост свързва Крим с Херсонска област, по него минава голям жп път. Твърдението за успешния удар направи украинското управление по стратегически комуникации в канала си в Телеграм. Това е втори удар по съоръжението. По-рано назначеният от руснаците управител на окупираната част на Херсонска област Владимир Салдо съобщи в канала си в Телеграм, че по моста били изстреляни 12 ракети Storm Shadow, но всичките били свалени от руското ПВО. "Движи ги нечовешка злоба", каза още Салдо. Визуално потвърждение на което и да е от двете твърдения за моста – украинското и руското, още няма.

Преди това, в нощта на 28-ми срещу 29-юли беше нанесен удар по руски оръжеен склад в Казашкия залив на Крим. Видеокадри от случилото се публикува украинската военна разузнавателна служба:

В окупирания от 2014 година насам град Донецк също беше нанесен успешен удар по руски оръжеен склад – видеокадри от атаката бяха публикувани снощи:

В Запорожието големи промени на фронта няма, защото според популярния руски военен телеграм канал „Рибар“ през вчерашния ден е имало сериозни дъждове и те са пречели. Но точно за тази част на фронта или по-точно участъка „Времевски“ (където битките сега са по линията Старомайорско – Урожайно), по направлението Велика Новоселка – Бердянск, руският военен блогър с прякор Росс Марсов пише в Телеграм, че правилно било решено руснаците да отстъпят, защото за 2 месеца загубили поне 20 гаубици и оръдия:

Какво прави украинската артилерия именно срещу тежкото руско въоръжение може да се види от долните видеокадри – поразена руска ракетна система за залпов огън пак в Запорожието, като изглежда тя е обстреляна с касетъчни боеприпаси:

Точно в участъка „Времевски“, геолокализирани кадри как руснаците обстрелват украински позиции показват украински напредък – стрелбата по тези позиции е нещо ново, тъй като до този момент в този участък на фронта не е имало украински позиции на това място. Става въпрос за северните покрайнини на Приютно, на 16 километра югозападно от Велика Новоселка:

При Бахмут украинската армия вече е в северозападните покрайнини на Курдюмовка – на 12-15 километра южно от Бахмут. Украинският натиск срещу цялата южна руска линия на отбрана на Бахмут остава силен – Клещеевка (6-7 километра южно от Бахмут), Андреевка (10 километра южно от Бахмут) и Курдюмовка. При Клещеевка обаче интензивността на украинските атаки през последното денонощие спаднала, защото валяло силно, казва известният руски военен блогър Русич.

ОЩЕ: Ядрено оръжие при "Вагнер" в Беларус. Картината на фронта в Украйна (ВИДЕО и СНИМКИ)

Тази нощ е имало руска атака срещу Змийския остров, с 2 авиобомби от все още неустановен вид. Отделно са свалени 4 дрона клас "Шахед" от 4, използвани в атака срещу Херсонска област, съобщава украинското командване "Юг".

Освен това, руснаците стреляха с ракети по цели в Запорожка област и в област Суми. В Суми беше поразено учебна сграда, има загинал, а в Запорожието има двама загинали:

Руската стратегия – време за лъжи

В дневния доклад на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) се обръща внимание как все повече руски военни блогъри полагат усилия да представят украинската контраофанзива като провал – дори когато има явни украински победи, те да се омаловажават. Публикуват се стари видеокадри, като това се повтаря постоянно с претенция, че се показват нови и нови украински загуби, предимно на украинска военна техника – в библиографията на днешния анализ ISW посочва поименно постове на руски военни телеграм канали, които са лъжа.

Американските експерти изказват и предположение, че някои блогъри говорят в тон с Кремъл за украинската контраофанзива, защото не искат да споделят съдбата на Игор Гиркин: Арестуваха символа на руския сепаратизъм в Донбас Игор Гиркин, ФСБ провежда обиски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Защо и Лукашенко реши да "проверява" ядреното си оръжие?

Великобритания ще предостави на Украйна военна помощ от 500 милиона паунда, над 1600 ракети и 400 превозни средства

Eксперт: Западът е в глуха отбрана, но украинците ще успеят да спрат руснаците

Общежитие падна само в Коми, след като губернаторът обеща помощ за Луганск (ВИДЕО)

ГУР обяви поименно кой стреля с ракети "Кинжал" по Украйна

Взривен язовир, разбити бронирани машини: Ситуацията в Харковска област (ВИДЕО)

Любопитно: Защо в Литва се заговори за преговори между Украйна и Русия

Руска ракета рани хора в Белгородска област: Данни от руски източници (ВИДЕО)

10 години ДНР: Ракетен удар по празнуващи с автошествие в Донецк (ВИДЕО)

Фицо разкритикува словаците, даряващи за военна помощ за Киев. Зеленски го постави на място

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа