Първи украински реакции за обявеното руско отстъпление от Херсон: Като говорят нещо, правят обратното

11577
Първи украински реакции за обявеното руско отстъпление от Херсон: Като говорят нещо, правят обратното
Снимка: Getty Images

Недоверие - това с една дума обобщава първите официални реакции от украинска страна на заповедта на руския военен министър Сергей Шойгу руската армия да се изтегли от Херсон.

Началникът на политическия кабинет на украинския президент Володимир Зеленски Андрий Ермак беше многозначителен: "Някои изглеждат много хитри. Но ние сме крачка напред".

Михайло Подоляк, съветник на кабинета на Зеленски, беше категоричен в Twitter: "Действията говорят по-силно от думите. Не виждаме знаци Русия да напусне Херсон без бой. Част от руската армия е разположена в Херсон, допълнителни резерви са ангажирани с региона. Украйна освобождава териториите си на база разузнавателна информация, а не на режисирани телевизионни изявления".

Управителят на Николаевска област Виталий Ким също реагира - но в канала си в Телеграм. Той беше лаконичен: "Щом руснаците говорят едно, правят точно обратното".

Друг от съветниците на кабинета на Зеленски - Олексий Арестович, който е най-популярното лице в социалните мрежи от помощниците на президентската администрация на Украйна, беше далеч по-ентусиазиран в профила си във Фейсбук. Арестович, обаче, отдавна е известен със специфичния си хумор и чувство за самоирония:

"Да го кажем правилно: "Руската армия не напуска Херсон. Тя е ИЗГОНЕНА от Херсон от Силите за отбрана на Украйна. Нокаутирана с тежки битки, със загуби, методичен натиск на защитата на врага, тежък и кървав военен труд.

Уважаеми херсонци.

Ето ни и нас, отново се върнахме. Добре дошли у дома. Битките на десния бряг на Днепър ще продължат известно време. И след това ще настъпи труден период на мерките за стабилизация".

В украински източници почна да се появява непотвърдена информация, че КПП-то на Чернобаевка - само на километър от Херсон и мястото, където руснаците складираха най-много военна техника откакто овладяха града, вече е изоставено. Има и коментари как някои руски части не са били уведомени за заповедта на Шойгу преди той да излезе по телевизията, както и че има разнопосочни сигнали от руското военно командване - заповеди към някои руски части да преминат на източния бряг на Днепър, други вече са прехвърлени, а някои остават да осигурят отстъплението. А има и украински данни, че телевизионни предаватели в Берислав са взривени от руснаците, както и информация за продължаващ украински напредък в Херсонска област.

На този фон говорителят на руското външно министерство Мария Захарова съобщи, че "Русия е готова да преговаря с Украйна, като се вземат предвид днешните реалности". Украинският отговор: "Русия говори за преговори само когато войниците ѝ търпят поражение на бойното поле. Москва не е заинтересувана от примирие и само се преструва, че иска диалог".

ОЩЕ: Захарова стовари върху България вината за удължаване на войната в Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа