Шойгу нареди: Руската армия отстъпва от Херсон

10426
Шойгу нареди: Руската армия отстъпва от Херсон
Снимка: Getty Images

В Херсон Русия започна прехвърлянето на руските военни на левия бряг на Днепър, изоставяйки града.

Военният министър на Русия Сергей Шойгу заяви, че животът на военните е по-важен. Затова отбраната на анексираната територия на Херсонска област ще бъде съсредоточена на левия бряг на реката, предаде "Медуза".

Руското издание "Известия" съобщи, че командващият обединените сили на руската армия в Украйна генерал Сергей Суровикин е докладвал днес на Шойгу за "маневрата на войските" в Херсонска област. Суровикин се е оправдал с намерението на украинската армия да нанесе удар по Каховската ВЕЦ, което щяло да доведе до опасни последици за руснаците.

ОЩЕ: Руска медия: Първата транссексуална жена в руската армия не иска да отива на фронта в Украйна 

"Целесъобразно е да се организира отбраната по левия бряг на река Днепър", е доложил ген. Суровикин, а Шойгу се е съгласил с него, информира и РИА Новости. Генералът каза и, че заради невъзможността за редовно снабдяване в достатъчен размер - както технически, така и като попълнения, има сериозна опасност ако не се предприеме отстъпление, руски части да бъдат обкръжени - специално в Нова Каховка. Суровикин обаче подчерта, че от началото на войната в Херсонска област украинците загубили 9500 войници (убити и ранени), а загубите на руската армия били далеч по-малки, защото, "както се знае", жертвите на атакуващите сили по принцип са повече от тези на защитаващите се.

Още преди два дни стана известно, че Кремъл разпространява нови инструкции сред пропагандаторите си как да подготвят руската общественост за готвеното отстъпление от Херсон. Припомнете си: Кремъл се подготвя за загубата на Херсон: Спуснати са 2 опорки за отстъплението. Рано тази сутрин руските знамена изчезнаха от редица административни сгради в града.

Знаем какво правите в Херсон

Знаковите думи на украинския президент Володимир Зеленски бяха изречени във вечерното му изявление на 8 ноември. Зеленски визира факта, че руснаците дълго време се подготвяха за отбрана на града и опасенията, че за да прикрият отстъплението си, може да взривят язовир Каховка: Путин позабрави за ядреното оръжие, но изглежда готви друг страшен удар в Украйна

"Ясно разбираме какво планира врагът в Херсон и подготвяме ответните действия", каза Зеленски.

Съветникът на политическия му кабинет Олексий Арестович вече няколко пъти коментира темата "язовир Каховка". Арестович заяви, че взривяване на стената ще е много трудно, но вместо това могат да бъдат взривени шлюзовете. Това също не е лесна операция и се изисква съответната подготовка и прецизност. Арестович обаче каза, че украинците са наясно с риска и че няма просто да стоят и да гледат изпълнението на евентуален такъв план.

Досега руснаците систематично прокарваха тезата, че Украйна се готви да взриви язовира и дори използваха това като основание за т.нар. евакуация на Херсон, а и на други населени места като Берислав и Нова Каховка. Ако язовирът бъде взривен, преките щети ще са сравними с преките щети от ядрен удар. Украинският държавен оператор "Енергоатом" обаче предупреди, че наводнението ще доведе до щети и в Крим: Назначен от Кремъл управител на Херсон загина при мистериозни обстоятелства

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Даваш си живота за Путин в Украйна, крадат ти дори тоалетната чиния (ВИДЕО)

Медведев: Имаме първото доказателство, че Запада взе решение да премахне Зеленски

Втори руски самолет с ракети е бил принуден да обърне след свалянето на Ту-22М3 (ВИДЕО)

Чувство на несигурност: Руснаците отмениха парада в Крим за 9 май

За първи път: Украинските ВВС унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)

След поредната руска атака: Жертви в Днепропетровск, включително деца (ВИДЕО и СНИМКИ)

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com