Захарова стовари върху България вината за удължаване на войната в Украйна

14156
Захарова стовари върху България вината за удължаване на войната в Украйна
Снимка: Facebook

Русия разглежда решението на България да окаже военна помощ на Украйна като поредната неприятелска атака, която ще доведе до по-нататъшно влошаване на двустранните отношения. Това каза в сряда на брифинг официалният говорител на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

„Разглеждаме решението на Народното събрание на България за оказване на военна и военно-техническа подкрепа на Украйна като поредната неприятелска атака срещу страната ни, която ще доведе до по-нататъшно влошаване на и без това плачевното състояние на двустранните отношения“, каза тя.

Само нова военна техника, за да дадем тежко оръжие на Украйна - позицията на военния министър

"Модернизацията на българската армия може да бъде само с нови образци техника. Всичко друго е псевдомодернизация". Това заяви служебния...

Според Захарова сега отговорността за удължаването и ескалацията на конфликта в Украйна, хилядите цивилни жертви, разрушаването на гражданската инфраструктура и подкопаването на сигурността в Европа пада изцяло върху София. „Убедени сме, че българският законодател е запознат с фактите за незаконен трафик на оръжие, включително и от чужбина, на контролираните от Украйна територии и не може да не осъзнава заплахата от попадането им в ръцете на терористични групировки и бандитски формирования в множество горещи точки по света“, подчерта дипломатът.

ОЩЕ: Народното събрание одобри изпращането на оръжие в Украйна

Припомняме, че на 3 ноември Народното събрание одобри с мнозинство гласове решение за предоставяне на оръжие на Украйна. За предоставянето на военна помощ гласуваха 175 депутати от пет политически асоциации. Против бяха 49 депутати, един се въздържа.

Общо решение, което подкрепя такава мярка, беше одобрено преди това на общо заседание от парламентарните комисии по външна политика и по отбрана. Единствено БСП и "Възраждане" гласуваха "против" изпращането на оръжие в Киев, като при гласуването социалистите вдигнаха плакати с надпис "Не на оръжията. Мир!". Според приетото решение се възлага на правителството до месец да представи каква военна помощ може да се окаже на Украйна, като тя е съобразена с възможностите на България. Правителството също така ще трябва да подкрепи иска на Украйна срещу Русия за нарушаване на човешките права. До момента България и Унгария са единствени страни от НАТО и ЕС, които официално отказваха да изпращат военна помощ на Украйна. Това е вторият опит на България да одобри изпращането на военна помощ на Киев. По-рано през годината бившата управляваща коалиция постигна само решение за ремонт на техника, след като БСП беше твърдо против директното изпращане на оръжие за Украйна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика