Реакциите на "плана Джонсън" за Brexit доведоха до спешна среща на "Даунинг стрийт" 10

3574
Реакциите на "плана Джонсън" за Brexit доведоха до спешна среща на "Даунинг стрийт" 10
Снимка: Gettyimages.com

Липсата на оптимизъм в Брюксел и Дъблин след предложенията на Борис Джонсън накара британския премиер да свиква спешна среща на кабинета на "Даунинг стрийт" 10. След нея парламентът ще разпитва премиера за плана му за Brexit.

Планът Джонсън

Brexit - новото предложение на Борис Джонсън изглежда като изместване на проблема

Северна Ирландия да остане в Митническия съюз на ЕС по отношение на стоките, но не и на услугите – това е същността на новото пре...

Най-после британското правителство представи "плана Джонсън" за избягване на "твърдата граница" с Ирландия. Вчера от Даунинг стрийт публикуваха бележката (изпратена и до Брюксел), в която най-после се разяснява визията на премиера. В най-общи линии, британският премиер предлага Северна Ирландия да остане в Митническия съюз на ЕС по отношение на стоките, но не и на услугите. BBC уточнява, че това означава въвеждане на нов митнически контрол. Реално той обаче се "измества" – вместо между Ирландия и Северна Ирландия, отива на границата между Великобритания и Северна Ирландия. Това означава фактическо преместване на ирландската граница.

Как Брюксел посрещна "плана Джонсън"?

Главният преговарящ за Brexit от ЕС Мишел Барние заяви, че напредък в преговорите с Лондон има, но остава още много работа, за да се постигне сделка, която да изпълни целите на предпазния механизъм за Ирландия, предаде BBC.

"Има напредък, но откровено казано, остава да се свърши още много работа за постигане на трите цели на предпазния механизъм: без физическа граница, икономиката на остров Ирландия и защита на общия пазар. Ще продължим да работим за постигане на споразумение. Брекзит без споразумение никога няма да е изборът на ЕС. Ще продължим да работим с британския екип, но споразумението трябва да спазва трите ангажимента", каза Барние преди среща с лидерите на политическите групи на Европейския парламент на 2 октомври. 

За "проблеми в предложенията" говори и председателят на европейската комисия Жан-Клод Юнкер. В телефонен разговор с Джонсън, той не е отхвърлил плана дори е приветствал някои аспекти - предимно по отношение на регулациите, свързани с всички стоки и контрола на стоки от Великобритания за Северна Ирландия. Но Юнкер все пак е подчертал, че остават и "проблематични точки", съобщават от ЕК. Председателят на ЕК е приветствал решимостта на британския премиер да напреднат разговорите преди срещата на Европейския съвет през октомври, за да се постигне напредък за споразумение.

Британското правителство готово с конкретни предложения за нова сделка за Brexit

Правителството на Великобритания е готово да разкрие „конкретни предложения", насочени към постигане на сделка за Brexit с Европе...

Премиерът на Ирландия Лео Варадкар също не прие "плана Джонсън". По думите му те не отразяват напълно поетите ангажименти по ирландската граница след напускането на ЕС. Следващата седмица предстои разговор между него и Борис Джонсън, на който този въпрос ще бъде обсъден. Преди това обаче Варадкар ще предприеме редижа срещи с лидери от ЕС, съобшиха от кабинета му.

Евродепутатът Ги Верхофстад, който ръководи групата, координираща дейността на ЕП по въпроса за излизането на Великобритания от ЕС, не е оптимист за новите предложения, предаде "France Press"

"Ние не смятаме", че тези предложения дават "необходимите гаранции, от които се нуждае Ирландия", заяви бившият белгийски премиер след среща с главния преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние.

Лидерът на Партията на Brexit Найджъл Фараж каза, че предложението за изваждане на ирландския "предпазен механизъм" от споразумението за Брекзит е все едно човек да си сложи главата в устата на крокодил и да се надява, че всичко ще е наред, предаде "Reuters".

"Въпреки това, което каза той, няма гаранция, че ще напуснем митническия съюз и за всяко бъдещо търговско споразумение ще е нужно ЕС да прояви добронамереност", написа Фараж в "Twitter".

Джонсън: Съдът греши, ще има Brexit въпреки парламента

Погрешно е Върховният съд да се произнася по политически въпрос във време на големи национални спорове. Това заяви британският премиер ...

Вчера в реч пред торите Джонсън обяви, че представя "конструктивни и разумни предложния" на ЕС и че се надява Брюксел да намери възможност за компромис за постигане на сделка. Предпазният механизъм за 500-километровата сухопътна граница между Ирландия и Северна Ирландия е основният проблем при преговорите  за сделка за Brexit.

Ирландия казва, че "невидима" граница е от ключов национален интерес, тъй като каквито и да било гранични проверки биха подкопали мирната сделка от 1998 г., позната като Споразумението от Разпети петък.

Окончателната сделка за Brexit трябва да бъде одобрена от Европейския парламент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Фицо с опит да превземе медиите: Словашките журналисти протестират в ефир (ВИДЕО)

Аналена Бербок на тайна среща със Столтенберг: Обсъждат Украйна (СНИМКИ)

Два от конете, избягали в Лондон, са в тежко състояние

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа