Русия изгаря всеки ден газ за милиони, които можеше да вземе от Германия и вреди на Арктика

9846
Русия изгаря всеки ден газ за милиони, които можеше да вземе от Германия и вреди на Арктика
Снимка: Getty Images

Докато разходите за енергия в Европа растат, Русия изгаря големи количества природен газ, сочи анализ, споделен с BBC News. Експертите твърдят, че преди това газът е бил изнасян за Германия.

Според тях заводът, който се намира в близост до границата с Финландия, всеки ден изгаря газ на стойност около 10 млн. долара. Учените са притеснени, че саждите от изгарянето ще повлияят на топенето на арктическия лед.

Анализът на Rystad Energy показва, че всеки ден се изгарят около 4,34 млн. куб. м газ. Той идва от новия завод за втечнен природен газ (LNG) в Портовая, северозападно от Санкт Петербург.

Първите признаци, че нещо не е наред, идват от финландски граждани отвъд близката граница, които забелязват голям пламък на хоризонта по-рано това лято. "Портовая" се намира в близост до компресорна станция в началото на газопровода "Северен поток 1", който пренася газ по море до Германия. Доставките по тръбопровода са ограничени от средата на юли, като руснаците се оправдават с технически проблеми. Германия твърди, че това е чисто политически ход след нахлуването на Русия в Украйна.

Но от юни насам изследователите са забелязали значително увеличение на топлината, излъчвана от съоръжението, за която се смята, че е от изгарянето на газ.

Изгарянето на газ е често срещано в преработвателните предприятия - обикновено се прави от технически съображения или по причини, свързани с безопасността - мащабът на това изгаряне разделя мненията на експертите.

Германия намалява отоплението и осветлението през зимата, за да пести енергия

Германските обществени сгради ще станат по-студени, а улиците - по-тъмни тази зима. Причината е одобрението на енергоспестяващи мерки о...

"Никога не съм виждала завод за втечнен природен газ да изгаря толкова много. Започвайки около юни, видяхме този огромен факел и той просто не изчезна. Той остана много висок", казва д-р Джесика Маккарти, експерт по сателитни данни от университета Маями в Охайо.

Марк Дейвис е главен изпълнителен директор на компанията Capterio, която се занимава с намирането на решения за изгарянето на газ. Той казва, че изгарянето не е случайно и е по-вероятно да е умишлено решение, взето по оперативни причини. "Операторите често се колебаят дали да спрат съоръженията, защото се страхуват, че повторното им пускане в експлоатация може да е технически трудно или скъпо, и вероятно случаят е такъв", казва той пред BBC News.

Други смятат, че е възможно да има технически предизвикателства при справянето с големите количества газ, които са били подавани към газопровода "Северен поток 1".

Руската енергийна компания "Газпром" може би е възнамерявала да използва този газ за производство на втечнен природен газ в новия завод, но може би е имала проблеми с обработката му и най-безопасният вариант е да го изгори.

Възможно е това да е резултат и от търговското ембарго на Европа с Русия в отговор на нахлуването в Украйна.

“Северен поток” 1 затваря от 31-ви август

И страни в западна Европа са изправени пред криза, най-вече Германия. Днес стана ясно, че газопроводът “Северен поток” 1 ще...

"Този вид дългосрочно изгаряне може да означава, че им липсва някакво оборудване. Така че, поради търговското ембарго с Русия, те не са в състояние да произвеждат висококачествени клапани, необходими при преработката на нефт и газ. Така че може би има някои счупени клапани и те не могат да бъдат подменени", казва Еса Вакилайнен, професор по енергийно инженерство от финландския университет LUT.

От "Газпром" не са отговорили на исканията за коментар относно горенето.

Финансовите и екологичните разходи се увеличават с всеки ден, в който факелът продължава да гори, казват учените.

"Въпреки че точните причини за изгарянето не са известни, обемите, емисиите и местоположението на факела са видимо напомняне за доминиращата роля на Русия на енергийните пазари в Европа", казва Синдре Кнутсон от Rystad Energy. "Не би могло да има по-ясен сигнал - Русия може да свали цените на енергията още утре. Това е газ, който в противен случай щеше да бъде изнесен чрез "Северен поток 1" или чрез алтернативни тръби", допълва той.

Въздействието на изгарянето на такива количества газ върху околната среда тревожи учените. Според изследователите изгарянето на факел е много по-добро от простото изпускане на метана, който е основната съставка на газа и е много силен фактор за затопляне на климата.

Втори ден: Русия не пуска повече газ по "Северен поток", цената тръгна нагоре

Вчера сутринта Русия възобнови ограничените доставки на газ през „Северен поток 1“ след временно прекъсване заради 10-дневе...

Русия има опит в изгарянето на газ - по данни на Световната банка тя е на първо място по обем на изгарянето.

Но освен че всеки ден от това изгаряне се отделят около 9 000 тона еквивалент на CO2, то предизвиква и други сериозни проблеми. Черният въглерод е наименованието на частиците сажди, които се получават при непълното изгаряне на горива като природния газ.

"Особено притеснително при изгарянето на факли в близост до арктическите ширини е пренасянето на отделяния черен въглерод на север, където той се отлага върху снега и леда и значително ускорява топенето", казва професор Матю Джонсън от университета Карлтън в Канада.

"Според някои цитирани оценки изгарянето на факли вече е доминиращият източник на отлагане на черен въглерод в Арктика и всяко увеличаване на изгарянето на факли в този регион е особено нежелателно и опасно", каза ученият, пише БГНЕС.

ОЩЕ: Путин търгува със страх - скорошната кончина на Европа от студ е преждевременен слух

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Напрежението в Грузия доведе до арести (ВИДЕА)

Огромен пожар бушува в Република Бурятия (ВИДЕО)

По случай Деня на труда: Шолц обеща да не вдига пенсионната възраст

Въпреки руската офанзива: Украйна си върна позиции. Руснаците затягат примката около Часов Яр (ВИДЕО)

Руската заплаха за Харков: Новини. Русия мести военни самолети заради оръжието от САЩ

Украинска атака с дронове: Пламна рафинерия на "Роснефт" в Рязан (ВИДЕО)

Транспортна стачка парализира Гърция за 1 май

Учени: Не давайте смартфон на децата си преди 13-годишна възраст

Зеленски: Членството на Украйна в ЕС е мечта, която скоро ще стане реалност

Великобритания започва проверки на храните от Евросъюза

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа