Русия отслабва натиска към Славянск, Украйна взриви руски военен влак с HIMARS

21373
Русия отслабва натиска към Славянск, Украйна взриви руски военен влак с HIMARS
Снимка: Getty Images

Ситуацията на фронта в Донецка област не търпи съществена промяна – руската армия гледа предимно към Бахмут, но така и не успява да напредне с пехота, като украинците отблъскват т.нар. разузнавателни групи на руските части. Това показва сутрешният доклад във Фейсбук на Генералния щаб на украинската армия.

За пореден ден няма никаква руска пехотна активност в направлението на Краматорск, като руснаците извършват артилерийски обстрели. Иначе към Бахмут е имало атаки, отново е имало руски опит да бъде превзет Соледар, който е ключова точка в украинската защитна линия Северск – Бахмут, но отново неуспешно. На 5 километра североизточно от Северск е спряна друга, ограничена руска атака. Руската армия е опитала атака и при Долина, на 20 километра северозападно от Славянск, при магистрала Е40, но украинците са я отблъснали.

По отношение на Херсонска област, украинският генерален щаб твърди, че има прехвърляне на руски части от Славянск към Запорожка област, което подсказва, че засега руското военно командване слага тази част от фронта като по-малък приоритет. Продължава укрепването на защитни позиции на руската армия в Херсонска област като цяло. Има сателитни снимки, показващи, че руската армия копае окопи и разполага радари при Антоновския мост, както и че опитва да го поправи след украинските обстрели.

И украинските, и руските артилерийски обстрели в Херсонска област не стихват. Руснаците използват модифицирани ракетни установки С-300 за обстрел на Николаев, а украинците удрят по руски оръжейни складове. С помощта на американска ракетна система за залпов огън HIMARS, украинците са успели да уцелят влак с 40 вагона, превозващ военна техника и руски войници. Убити са поне 80 руски войници, ранени са поне 20. Ударен е и руски оръжеен склад при Мелитопол. Общо през последното денонощие има унищожени 4 руски оръжейни склада и убити при ударите 52-ма руски войници, както и унищожени 4 руски танка и 4 руски БТР-а.

Същевременно в дневния си доклад американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната коментира, че вероятно руската армия подготвя атаки в Харковска област и към самия Харков. Причината – руска активност на около 50 километра северозападно от Изюм, като е имало неуспешна руска атака при Дмитривка, на 20 километра югозападно от Изюм. Но американските експерти не смятат, че предвид ситуацията е възможно руската армия да превземе Харков. Това обаче не пречи на руснаците да нанасят артилерийски удари срещу града – рано тази сутрин е имало такъв, ранени са поне двама души.

Все още няма развитие и по случая с убийството на поне 53-ма украински военнопленици в затвора в Еленовка. На 31 юли Русия не е дала достъп на Червения кръст до мястото, макар че руското военно министерство обяви, че такъв ще бъде осигурен. Русия не отговаря и на исканията на Украйна телата на убитите да бъдат предадени.

ОЩЕ: Новата морска доктрина на Путин: САЩ и разширяването на НАТО са основни заплахи

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Руските дронове на фронта са двойно повече, Украйна не може да ги сваля: Губи ли Киев технологичната надпревара

Литва също ще съдейства на Украйна да си върне мъжете във военна възраст

Politico: Ако не е пак Урсула фон дер Лайен, кой може да е следващият шеф на ЕК?

Песков: Ракетите ATACMS няма да помогнат на Украйна, само ще й донесат още повече проблеми

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com