Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Руският А-50 е свален с модернизирана ПВО С-200: Източник от ГУР

23 февруари 2024, 23:39 часа • 16917 прочитания

Сваленият тази вечер, 23 февруари, руски самолет за далечно радиолокационно откриване А-50 е уцелен с ракети от модернизираната съветска система за ПВО С-200. Това съобщи източник от Главно разузнавателно управление на Украйна (ГУР) пред "Украинская правда".

ОЩЕ: Украйна свали руски разузнавателен самолет А-50 за половин милиард долара (ВИДЕА) 

Изданието припомня, че още от юли миналата година руснаците започнаха да се оплакват, че украинските сили нанасят удари по руски военни обекти в окупираните украински територии и в самата Русия със системата С-200 като според руските източници украинците са модифицирали зенитно-ракетната система, за да атакуват наземни цели и да поразяват с ракети 5В28.

ОЩЕ: Руснаците са самосвалили най-скъпия си военен самолет за втори път: Позната версия 

По този повод и бившият заместник-началник на Генералния щаб на украинските ВВС, отговарящ за системата за противовъздушна отбрана, Игор Романенко бе коментирал, че украинските военни са тренирали използването на ракети С-200 срещу наземни цели по време на учения.

Украинският военен анализатор Олександър Коваленко припомни известното - тези самолети се произвеждат от 1985 г., но към днешна дата вече не се произвеждат в Русия. Общо Русия има 9 такива самолета, но 1 от тях е в непрекъсната модернизация, 2 се нуждаят от ремонт, 1 беше повреден от удар с дрон в Беларус, а на 14 януари, 2024 година един от тях беше свален.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес