Руснаците са самосвалили най-скъпия си военен самолет за втори път: Позната версия

13462
Руснаците са самосвалили най-скъпия си военен самолет за втори път: Позната версия
Снимка: Getty Images

"Екипажът на руската противовъздушна отбрана погрешно е сбъркал А-50У с вражеска цел и е работил по нея (тази версия е по-достоверна поради презумпцията за вина на руската противовъздушна отбрана и случаи на приятелски огън, потвърдени в миналото)". Това написа популярният руски военен телеграм канал "Рибар", основан от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук (той е лично награждаван от Владимир Путин), за свалянето на трети А-50 "Бериев", най-скъпият руски военен самолет тип АУАКС (радиолокационна летателна машина).

ОЩЕ: Украйна свали руски разузнавателен самолет А-50 за половин милиард долара (ВИДЕА)

Пак загуба за 500 000 000 долара и пак "приятелски огън"

Лансираната от "Рибар" версия поразително прилича на същото обяснение, когато беше свален предишният руски А-50, в средата на януари. Преди това, в Беларус, докато беше кацнал на военно летище, беше ударен още един такъв самолет: Тотален руски абсурд за сваления А-50, силни знаци за помощ за Украйна (ВИДЕО)

Сега "Рибар" обяснява, че руската ПВО и то С-400 е стреляла по 2 изстреляни от Украйна (от Днепър) ракети и при тази стрелба А-50 бил сбъркан като вражеска цел. "От чисто техническа гледна точка не може да се изключи възможността противникът да изстреля умишлено зенитни ракети (например модифицирана С-200 "Вега") към нашите самолети, за да провокира руската противовъздушна отбрана да отговори на огъня", обяснява телеграм каналът (на видеото под този параграф се вижда как най-вероятно А-50 изстрелва топлинни примамки, за да се спаси някак, но не успява).

На този фон, естонският блогър WarTranslated припомня как издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин говореше, че не е възможно Ил-76, който беше свален в Белгородска област, да е бил ударен от приятелски огън, тъй като си имало система за рапознаване "чужд-свой":

"Най-вероятно няма да чуем официалната версия от Министерството на отбраната на Русия, въпреки факта, че загубата на А-50У е много значителна загуба за руските военно-космически сили ВКС и руските въоръжени сили като цяло. (...) Проблемът за взаимодействието между противовъздушната отбрана и авиацията от всякакъв вид не е просто назрял. Сега този проблем е достигнал етапа на престъпна небрежност, която води до подкопаване на бойната готовност на определени видове и родове войски. И явно никой не иска да реши този проблем, като го замита под масата", пише още "Рибар", като все пак уточнява, че "няма да твърди неоснователно", че всички загубени руски военни самолети са жертва на приятелски огън.

Още: Украинците свалиха и един Су-34: Богата реколта за една вечер

Украинският военен анализатор Олександър Коваленко припомни известното - самолетите А-50 "Бериев" се произвеждат от 1985 г., но към днешна дата вече не се произвеждат в Русия. Общо Русия има 9 такива самолета, но 1 от тях е в непрекъсната модернизация, 2 се нуждаят от ремонт, 1 беше повреден от удар с дрон в Беларус, а на 14 януари, 2024 година един от тях беше свален.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Навръх 9 май: Зеленски уволни и началника на личната си охрана

Германия купува три установки HIMARS, дава ги на Украйна (ВИДЕО)

El Mundo: Украйна прави подземни военни заводи

Грета Тунберг участва в пропалестински протест в Малмьо

Зли кокошки и кучета с две опашки: Едни от най-странните партии на евроизборите

Швеция отпуска близо 30 млн. евро за отбранителните способности на Украйна

Какво да се направи първо при руска инвазия: Говори бившият командир на НАТО в Европа

Победителите във войната са чествали Деня на победата скромно, Путин направи култ от нея

След няколко дни търсене руското МВР се отказа да издирва Зеленски и Порошенко

Ердоган каза какво заплашва реда в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа