Руските ядрени оръжия вече са на няколкостотин километра по-близо до НАТО

8216
Руските ядрени оръжия вече са на няколкостотин километра по-близо до НАТО
Снимка: iStock

Русия е преместила тактически ядрени оръжия в Беларус, на няколкостотин километра по-близо до територията на НАТО. Това съобщи Foreign Policy, като се позова на потвърждения от западни служители.

Какво се променя?

Руският диктатор Владимир Путин заплашва с по-широк военен сблъсък с Алианса заради продължаващата подкрепа на военния съюз за Украйна. Издирваният от съда в Хага стопанин на Кремъл за първи път съобщи за плана за преместването през юни миналата година. С този ход сега той вероятно има за цел да засили натиска върху източния фланг на НАТО.

Още: Война на Русия с ЕС - с какво и как ще отговори НАТО: Коментира ген. Съби Събев (ВИДЕО)

Той следва години на ядрена реторика, целяща да сплаши Запада и да го накара да намали подкрепата си за Украйна, която вече трета година води война срещу руската инвазия. Висши служители на НАТО обаче настояват, че този ход не променя драстично естеството на военните заплахи на Русия към НАТО, пише Foreign Policy.

Още: Слабото място на НАТО, което Путин ще пробие: Анализ на бивш съветник на Зеленски (ВИДЕО)

Литовският военен министър призова за ответни мерки

Литовският министър на отбраната Арвидас Анусаускас беше първият високопоставен служител в алианса на НАТО, който потвърди новината за разполагането на тактически ядрени оръжия на Русия в Беларус. Той предупреди, че рисковете от бездействието на Запада са големи, като се позова на безрезултатната реакция на западните държави при преместването на повече ядрени оръжия от Русия в Калининград - анклава между Полша и Литва.

"Бихме искали да видим по-твърд отговор по този въпрос", каза Анусаускас. "Ако (руснаците) преместят ядрени оръжия по-близо до нас, ние също трябва да се преместим".

Снимка: Getty Images

Още: Изтекли файлове разкриха критериите на руските военни за ядрен удар

Путин продължава със заплахите

Високопоставени представители на САЩ смятат, че Путин е обсъждал възможността за използване на тактически ядрени оръжия с ограничена мощност през 2022 г. - заради украинските победи и значителните руски неуспехи на бойното поле, преди войната да попадне в задънена улица през 2023 г. Вашингтон обаче смята, че сега няма признаци Москва да готви използването на ядрени оръжия в Украйна.

Путин все пак не е отхвърлил тази заплаха, дори и в сегашното състояние на относителна безизходица. В сряда, в навечерието на президентските избори в Русия този уикенд, той подсили позицията си.

"От военно-техническа гледна точка ние, разбира се, сме готови", заяви Путин пред телевизия "Россия-1" и информационна агенция "РИА Новости" относно перспективата за ядрена война със Запада, когато беше попитан за заплахите за руския суверенитет. Въпреки това руският лидер каза, че не смята, че "всичко се устремява с главата напред" към ядрен конфликт. Той също така отрече да е обмислял използването на тактически ядрени оръжия в Украйна през 2022 г., като заяви, че "никога не е имало такава необходимост".

Още: Ядрените сили на Русия "в пълна готовност": Акцентите от речта на Путин пред парламента (ВИДЕО)

Как на запад тълкуват преместването?

Преместването на оръжията в Беларус бележи една от най-западните точки за разполагане на атомния арсенал на Кремъл. Промяната в позицията на ядрените оръжия дава ясен политически сигнал, но някои експерти омаловажиха военното значение - с аргумента, че оръжията не представляват по-голяма или по-малка заплаха за Алианса само поради това, че са на няколкостотин километра по-близо до територията на НАТО.

"Руснаците могат да достигнат с ядрени ракети всяка точка в НАТО с това, което имат на собствената си територия", казва Роуз Готтемюлер, бивш високопоставен американски пратеник по контрола на въоръженията и заместник-генерален секретар на НАТО. "Това изобщо не променя средата на заплаха. Това е чисто политическо послание".

Още: Война Русия-НАТО: Германия подготви сценарий фаза по фаза

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com