Слабото място на НАТО, което Путин ще пробие: Анализ на бивш съветник на Зеленски (ВИДЕО)

14101
Слабото място на НАТО, което Путин ще пробие: Анализ на бивш съветник на Зеленски (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Възможното нападение на путинова Русия срещу НАТО вече се обсъжда съвсем сериозно от западни политици, анализатори и военни. Кога най-вероятно диктаторът Путин ще предприеме хибридни или военни атаки (или съвкупност от двете) срещу страни членки на Алианса? Ето кои периоди през тази година обозначи като най-вероятни бившият извънщатен съветник на украинския президент Володимир Зеленски - Олексий Арестович и защо. А също и кой е най-вероятният сценарий, който Путин ще използва.

Припомняме, че Олексий Арестович изпадна в немилост и отдавна дори не живее в Украйна: В Украйна започнаха наказателно производство срещу критика на Зеленски Арестович

Стратегическата цел на Путин ще бъде да се предизвика хибридна или пряка провокация в една или едновременно в няколко балтийски държави, каза Арестович в интервю за журналиста Василий Голованов (на 09:02 мин. от ВИДЕОТО най-долу). Основните съседни държави на Украйна, през които се осъществява доставката на военна помощ за Киев, са Полша и Румъния - съответно Путин цели обостряне на ситуацията около тези държави, използвайки, например, протестите на полските фермери или нагнетяване на ситуацията в Молдова: Ядрените сили на Русия "в пълна готовност": Акцентите от речта на Путин пред парламента (ВИДЕО)

Най-критичните периоди през 2024 г.

Според Арестович три са основните периоди през годината, когато могат да се очакват атаки от Москва спрямо Алианса:  

  1. През юни, когато се ще проведат изборите за Европейския парламент. Путин има нужда да получи повече влияние сред евродепутатите, за да си осигури повече възможности за въздействие върху работата на Европейския съд. Скоро след това, през юли, е срещата на върха на НАТО във Вашингтон - също удобен момент за провокации.
  2. Следващият критичен период е в края на август - началото на септември, когато президентската кампания в САЩ навлиза в активната си фаза. Целта на Путин е прекъсване на връзките между САЩ и Европа, които и без това са накърнени след изявленията на Доналд Тръмп и Илон Мъск, че НАТО е ненужна организация и трябва да бъде разпусната.
  3. И третият важен период е между 5 ноември 2024 г., когато са самите президентски избори в САЩ, и януари - февруари 2025 г. - промеждутъкът от време до встъпването в длъжност на новия президент.

Най-вероятният сценарий за атака - провъзгласяването на руска република в Естония

По думите на Арестович сценарият условно може да бъде провъзгласяването на руска република в североизточния естонски град Нарва на границата с Русия, където 96% от населението е руско - Нарвска народна република по добре известните вече примери с Донецка народна република и Луганска народна република в Украйна.

"В Нарва ще обявят, че вече са независими от Естония, че искат да проведат референдум за присъединяване към Русия. Какво ще направят при това положение Естония и НАТО? За тях ще започне много тежка политическа криза. Защото да си вземат обратно града с 96% руско население и при това на границата да стоят хиляди руски войници с танкове и руски самолети в небето - аз мисля, че те (Естония - бел.ред.) няма да могат.

А пък ако могат - това с още по-голяма сигурност ще доведе до криза. Защото Русия ще представи това като защита на руското население. При това руската пропаганда ще обяви НАТО за виновно, а половината граждани на държавите членки на Алианса ще кажат: "Защо се бъркаме там, какво прави НАТО в този руски град?" - също като в Крим, където бе представено, че там всички са руснаци. "Дайте Нарва на Русия, за какво да воюваме за такова нещо?", ще каже половината население на натовските държави. И това ще доведе до криза в НАТО - тъй като от една страна ще имаме нападение срещу държава членка на Алианса, от друга страна обаче - чл. 5 от договора за НАТО няма да бъде задействан."

По-нататък, по думите на Арестович, реакцията на Доналд Тръмп, най-вероятният следващ президент на САЩ, ще бъде следната - Европа да се оправя сама, това си е нейно задължение, стига ни е висяла на шията.

"И това ще е не защото Тръмп е руски шпионин, а защото неговата логика е такава - сигурността на Европа си е работа на Европа. Европа трябва сама да плаща за безопасността си и сама да си я осигури. Стига с вечните й претенции, за които ние, САЩ, харчим пари, а тя не иска да похарчи 2% от бюджета си за отбрана", казва Олексий Арестович.

Именно тази невъзможност в подобна ситуация да бъде задействан чл. 5 от договора на НАТО, ще налее масло в теорията на Тръмп, че НАТО е излишна организация, безполезен инструмент, добавя още Арестович. "Мнозинството от американците, както впрочем и мнозинството от европейците ще кажат - в Нарва гласуваха да се присъединят към Русия - нека се пирсъединяват, нас това не ни засяга. И край - НАТО е в криза. А Путин ще успее при това положение да реши историческата си цел, която преди това не успя да реши дори СССР - разпада на НАТО", завършва Арестович.

ОЩЕ: Докато готви условия за война с НАТО, Русия извади сценарии как Западът ще я нападне

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари