Руските военни блогъри говорят усилено за предстояща нова голяма загуба в Украйна

9840
Руските военни блогъри говорят усилено за предстояща нова голяма загуба в Украйна
Снимка: Getty Images

Страховете сред руските военни блогъри, че украинската армия продължава успешното си настъпление в Харковска област, с поглед към северната част на Донецка област, се засилват. Това е основният акцент в дневния доклад на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната.

Основната оценка на редица проруски канали на военни блогъри в Телеграм (например ТУК, ТУК и ТУК) е, че руските войски в Лиман са в много тежко положение. Тонът на съобщенията е такъв, че изглежда руските блогъри очакват градът да падне. Изглежда тактиката на украинската армия е обкръжаване и отрязване на Лиман – украинските части вече заемат позиции на около 10-15 километра от различни посоки. Ако украинците превземат Лиман, руските позиции в северната част на Донецка област, както и в западната част на Луганска област ще бъдат поставени под силен натиск.

За ситуацията в Лиман руското военно министерство не дава много-много обяснения. Но тя е само един щрих от случващото се заради (уж) частичната мобилизация в Русия. Продължават да се появяват данни, че новомобилизирани руснаци биват моментално пращани на фронта, без съответната подготовка. Ситуацията с масовото неодобрение за мобилизация в Русия не се успокоява от гледна точка на Владимир Путин, макар че официално режимът му обяви, че е незаконно да се уволняват хора, които биват мобилизирани. Особено показателно колко вярват руснаците на такива съобщения е ситуацията по границата с Грузия, където руските власти се принудиха да вземат ограничителни мерки посредством т.нар. власти в Северна Осетия, които забраниха коли с чужди номера да навлизат на територията на тези земи.

За Херсонска област украинците пазят оперативно мълчание, но изглежда украинската армия води позиционни битки, за да може да укрепи вече завзети позиции. Отдавна част от тактиката на украинците в тази област е да биват удряни руски логистични линии, за да се прекъсва снабдяването на руските части и лека-полека те да бъдат поставяни под натиск заради липса на ключови оръжия и припаси. От тази нощ има данни за пореден украински удар по Антоновския мост. По украински данни, на 27 септември 2000 мобилизирани от област Крим са пратени в Херсонска област, в помощ на руските войски там. На същата дата, при Токмак украинците са успели да обстрелят и унищожат три ПВО системи С-300.

В Донецка област фронтът остава позиционен – Генералният щаб на украинската армия съобщава за поредни отблъснати руски атаки в районите Зайцево, Майорск, Зализно, Бахмутски район, Одрадивка, Нова Николаевка, Первомайско, Победа, Новомихайливка, Павловка и Безименне. Сега Зайцево изглежда като най-горещата точка що се отнася до Бахмут – по руски данни там са войници от ЧВК Вагнер и буквално се бият къща за къща там вече дни наред. А Рамзан Кадиров обяви, че неговите чеченци са превзели Спирно – само че Спирно е съвсем близо до Лиман.

ОЩЕ: Руска опозиционна медия: Кремъл забавя анексирането на окупираните украински земи, намери си претекст

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Силен трус разлюля Северна Италия

Да сринем Харков квартал по квартал: Призив на пропагандист номер 1 на Русия (ВИДЕО)

Рекорден брой мигранти са отишли във Великобритания

Белгия няма да легализира наркотиците

За първи път: Жена е командир на германска военноморска база

С фалшиви документи: Руски и беларуски фирми заобикалят санкциите върху дървесината

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа