Руското наследство в Херсон - без ток, вода, парно и комуникации

4440
Руското наследство в Херсон - без ток, вода, парно и комуникации
Снимка: Getty Images

Без вода, без ток, без отопление, без нормални комуникации - това е "руското наследство" в Херсон. Обобщението беше направено от украинския президент Володимир Зеленски в редовното му вечерно видео обръщение.

"Преди да избягат от Херсон окупаторите разрушиха цялата критично важна инфраструктура - комуникации, водоснабдяване, електроснабдяване, отопление. Руснаците навсякъде имат една и съща цел, да унижат хората възможно най-много. Но ние ще възстановим всичко, вярвайте ми", заяви той.

Пореден щрих на картината в Херсон е положението на летището в Чернобаевка (на 1 километър от Херсон). Там украинците "хванаха" два руски военни хеликоптера, но самото летище, което преди войната беше с най-динамичните данни за растеж на дейността, сега буквално е в руини - защото е било ползвано от руснаците за база за военна техника и съответно е било многократно обстрелвано от украинците.

Зеленски съобщи, че  украинските сили са обезвредили и 2000 експолозиви, снаряди и мини в града. Той каза и, че украинските сили са отвоювали контрола върху близо 60 населени места в Херсонска област, предаде БТА. На този фон от украинските железници съобщиха, че възобновяват пътническите превози до Херсон.

ОЩЕ: Разруха след руската армия в Херсонска област - ВИДЕО и СНИМКИ

Около 200 украински полицаи са разположени сега в Херсон, за да документират, както заяви ръководителят на националната полиция Игор Клименко, престъпленията на руските окупатори и да установят КПП-та по пътищата. Причината - в западната част на Херсонска област все още има много изоставени руски войници, като в обзорно предаване на Deutsche Welle беше спомената цифра от дори 10 000 руски военни, но това е непотвърдена информация.

По отношение на Донецка област, Зеленски коментира, че боевете там са много тежки и че е "истински ад". Украинските отбранителни линии обаче не се пропукват, увери той, а съветникът му Олексий Арестович коментира в предаването "Фейгин LIVE", че след отвоюването на Херсон вероятно част от украинските сили, ангажирани в тази кампания, ще отидат на помощ на колегите си в Донецка област. Най-прясната украинска информация от сутрешната сводка на Генералния щаб на украинската армия показва, че никъде в украинската отбрана в Донецка област няма голям пробив. Показателно, че е така, е фактът, че популярният руски телеграм канал "Рибар" не е представил обзор на военните действия за 12-ти ноември извън публикация на кои места по фронта е имало по-големи артилерийски обстрели, без никакви подробности за резултата - като числа на жертви и поражения.

"Няма да забравим никого, няма да оставим никого", подчерта Зеленски и насочи поглед към все още окупирания от руснаците Мелитопол и към новата руска столица на Херсонска област: Русия си измисли нова столица на Херсонска област . Според данните на украинската армия, вчера (12 ноември) в Мелитопол е пристигнало поредно отделение новомобилизирани руснаци.

Врагът продължава фортификационната техника на отбранителните линии на левия бряг на Днепър, предупреждава Генералният щаб на украинската армия. И добавя: "В района на населеното място Днипряни (буквално на левия бряг на река Днепър, в близост до Нова Каховка) е нанесен високоточен удар по сграда, в която са разположени до 500 руснаци. Потвърдено дотук са загинали два камиона руски войници - толкова трупове са откарани в Таврийск. 56 тежко ранени са откарани в най-близката болница, от които скоро след това още 16 са починали. Окончателната информация за загубите на окупаторите се уточнява".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Путин: Нямаме планове да превземаме Харков. За трагичните събития там е виновен Запада (ВИДЕА)

Генерал Сирски срещу Путин: Двубой за Харковска област в думи (ВИДЕО)

Зеленски: За първи път от две години нито една бригада не се оплаква от липса на снаряди

Зеленски: Партньорите ни се страхуват Русия да не загуби тази война

Храни куче да те лае: Полицейско куче захапа полицай на протест в Амстердам (ВИДЕО)

Зеленски за посещението на Блинкен: С каква цел дойде ли? Ето какво ще получим

Щетите в най-голямото руско пристанище от украински дронове са големи: Руски източник (ВИДЕО)

Обмислят преместването на Фицо в болница в Братислава

Закон за уволнение в Украйна, ако не информираш, че имаш роднини в Русия: Зеленски наложи вето

Изстрели край израелското посолство в Стокхолм

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа