Швейцария отпусна "зимна помощ" от над 100 млн. евро за Украйна

1959
Швейцария отпусна "зимна помощ" от над 100 млн. евро за Украйна
Снимка: iStock

Федералният съвет на Швейцария прие на 2 ноември „План за действие за зимна помощ“, с който се отпускат 100 млн. швейцарски франка (над 101 млн. евро) за Украйна. Целта е значителна част от пакета да отиде за възстановяване на украинската енергийна инфраструктура за зимните месеци. Тя бе сериозно повредена от редица руски ракетни атаки.

В сайта на Федералния съвет е обявено, че „хуманитарната ситуация на засегнатите от войната в Украйна стана още по-несигурна през последните седмици поради целенасочените атаки срещу енергийната инфраструктура и основните системи за доставки“.

Швейцария прекрати опростения визов режим за руснаци

От днес Швейцария преустанови прилагането на опростения визов режим за руски граждани. По-рано Лука Ридер, говорител на Държавния секр...

„Около 18 млн. души в Украйна -  40% от населението - са зависими от помощи поради войната. С настъпването на зимата броят им може да нарасне до 24 милиона. Над 30% от енергийната инфраструктура на Украйна е повредена. Целенасочените атаки оставиха много места без достъп до питейна вода, както и нарушиха електроснабдяването и телекомуникациите. Украйна се нуждае от допълнителна помощ от международната общност, за да се справи с тази извънредна ситуация“, аргументират се от Берн.

Председателят на Конфедерацията Игнацио Касис и украинският президент Володимир Зеленски обсъдиха начините за справяне с този проблем на срещата си на 20 октомври 2022 г.

Швейцария помага на украинските енергийни компании да закупуват енергийни източници и резервни части, допринася за ремонта на железопътните системи с цел превоз на тежки товари като зърно и предоставя хуманитарна помощ за подготовка на най-засегнатите от войната за зимата - подмяна на прозорци, осигуряване на изолация и храна и т.н. „Полагат се и усилия да се определи дали Берн може да предостави допълнителни стоки за помощ - като генератори, помпи или инсталации за пречистване на вода“, допълват от Федералния съвет. Той ще внесе в парламента искане за допълнителен кредит в размер на 76 млн. швейцарски франка за покриване на тази част.

Припомняме, че след руските ракетни атаки от 31 октомври стотици хиляди останаха дълго без ток и вода в Украйна. В столицата Киев например беше засегнато енергийно съоръжение, което захранва около 350 хиляди апартамента. 80% от жителите на града останаха и без вода, преди щетите да бъдат напълно отстранени. Освен това руснаците удариха Днепърската водноелектрическа централа в Запорожие, щети имаше и по ВЕЦ Кременчуг. Атаките по енергийната инфраструктура на украинците от страна на Москва са често срещано явление точно преди началото на зимата.

ЕС помага на Украйна за ремонт на бомбардираната от Русия енергийна инфраструктура

Европейският съюз и неговите съюзници ще помогнат на Украйна да "ремонтира и замени" енергийната инфраструктура, повредена от руските а...

ОЩЕ: План "Маршал" за Украйна: Възможен ли е и кой колко пари би отпуснал на Киев?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Беларус също реши да тръгне по пътя на войната: Излиза от ключов договор

Популярна обида срещу Путин ехти в Грузия заради закон по руски модел (ВИДЕО)

Без мнозинство: Консерваторите в Хърватия спечелиха изборите

"Луфтханза" все още няма да лети до Иран и Ливан

ЕС налага нови санкции на Иран

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 18.04 - Републиканците представиха нов военен пакет за Киев

Навалная обвини украинското правителство в грешка и каза дали ще подкрепи Киев

Разрешиха на 16-годишните да си сменят пола в Швеция

Огромна експлозия във Воронеж (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа