Нови руски удари: Украйна свали 44 от 50 ракети, една падна и в Молдова

9917
Нови руски удари: Украйна свали 44 от 50 ракети, една падна и в Молдова
Снимка: Getty Images

Два дни след като украинците атакуваха няколко кораба от Руския черноморски флот - включително втория най-голям, Москва  отвърна с ракетни атаки в различни точки на Украйна. В понеделник сутрин са се чули най-малко 5 експлозии в столицата Киев, като са били ударени ключови инфраструктурни обекти, а част от града е без ток и вода.

Повредени са общо 18 съоръжения - повечето от които енергийни, в 10 региона на страната, обяви премиерът Денис Шмигал. Ранени са най-малко 13 души, няма данни за загинали.

Руски ракети удариха ВЕЦ на река Днепър (ВИДЕО)

Руски ракети са поразили Днепърската водноелектрическа централа в Запорожие сутринта на 31 октомври. Това е част от серията въздушни уд...

Украинските военни са унищожили 44 от общо 50 вражески ракети, изстреляни от северната част на Каспийско море и Волгодонск (Ростовска област), съобщиха ВВС на украинските въоръжени сили в понеделник. Става въпрос за времевия интервал от 7 до 9 ч. местно време.

"В 07:00 ч. на 31 октомври руските окупатори предприеха няколко вълни от ракетни атаки срещу критичната инфраструктура на Украйна. От стратегическите самолети Ту-95/Ту-160 от северната част на Каспийско море и Волгодонск бяха изстреляни 50 крилати ракети Х-101/Х-555", се казва в съобщение в канала им в "Телеграм".

44 крилати ракети бяха унищожени от силите и средствата на ВВС в зоните за на Командването на ВВС "Център" (18), на ВВС "Юг" (12), на ВВС "Изток" (9), на ВВС "Запад" - (5!)", добавиха още от Въоръжените сили.

Руснаците са нанесли удари по Днепърската водноелектрическа централа в Запорожие, щети има и по ВЕЦ Кременчуг. Все още не са ясни конкретните размери на пораженията, не са оповестени и данни за загинали и пострадали.

Успокоителни, сгъваеми столчета, портрети на Арестович: Какво слагат украинците в асансьорите, ако заседнат при спиране на тока (СНИМКИ)

Нов феномен се появи в големите градове на Украйна след като започнаха честите прекъсвания на електричеството заради руските обстрели. ...

В столицата Киев е засегнато енергийно съоръжение, което захранва около 350 хиляди апартамента, съобщи в „Телеграм“ кметът Виталий Кличко. Той каза, че много части от града са без ток и водоснабдяване заради ударите на руснаците, а работници от енергоснабдяването работят за възстановяване след повредата. 80% от жителите на Киев са без вода, добави Кличко по-късно.

Заради масирания обстрел на критичната инфраструктура от руските окупатори в понеделник сутринта в Украйна се въвеждат извънредни прекъсвания на електрозахранването, съобщи заместник-ръководителят на канцеларията на президента Володимир Зеленски - Кирило Тимошенко.

Ръководителят на Киевската регионална военно-гражданска администрация Алексей Кулеба призова жителите на града да не напускат укритията си и да стоят на безопасни места. Към 10:30 ч. сирените за предупреждение от въздушна атака продължават да работят в половината от Украйна – на юг, изток и североизток, както и в Киевска област.

Руснаците масово се заселват в жилищата на украинците, мъкнат плячка посред бял ден (СНИМКА)

Руските военни масово се заселват в къщите и апартаментите на изгонените украинци, както и в хотелите и санаториумите в морския курорт ...

Припомняме, че на 10 октомври столицата на Украйна беше поразена от десетки руски ракети. Тогава в цялата страна загинаха най-малко 19 души, а над 100 бяха ранени.

Взривове днес са се чули още в регионите на Запорожие, Харков, Одеса, Лвов, Хмелницки, Житомир, Кировоград, Черневци и др. ПВО системите работят в Полтава, Виница и Днипропетровск.

В Харков метрото е спряло работа заради експлозиите. Кметът на града Игор Терехов обяви в "Телеграм", че руснаците са ударили ключова инфраструктура. Същото съобщават и от Черкаската областна администрация.

Губернаторът на Кировоградска област Андрий Райкович и губернаторът на Черновицка област Руслан Запаранюк също съобщиха за удари по енергийни съоръжения в техните региони. Информацията за жертвите и нанесените щети е в процес на уточняване.

Губернаторът на Днепропетровска област Валентин Резниченко съобщи в "Телеграм", че благодарение на защитниците от въздушното командване "Изток" са свалени 9 руски ракети. Нанесени са обаче и "сериозни поржения" по ключова инфраструктура в Днипро и Павлоград.

Междувременно губернаторът на руския регион Белгород (граничен с Украйна) Вячеслав Гладков съобщи за ракетни атаки в канала си в „Телеграм“. „В градския район Шебекински е обстрелвано село Красное. Няма пострадали. Фрагменти от снаряди са попаднали в прозорците и фасадите на две частни домакинства“, добави той.

Сутринта в Молдова една от ракетите на руснаците е паднала в гр. Наславча, окръг Окница (на границата с Украйна). Това съобщават от Министерството на вътрешните работи в Кишинев. 

"Тази сутрин ракета, свалена от украинската зенитна система, падна в северния край на град Наславча в Република Молдова, който е на границата с Украйна. Към момента няма регистрирани жертви, но прозорците на няколко къщи в Наславцея са унищожени. Украинските власти уведомиха, че тази сутрин е имало атака с дрон по язовир Днестровц на територията на Украйна, който се намира на разстояние 10 км от язовир Наславча. Руската атака не е засегнала язовира, но електрическите компоненти, свързани с украинския язовир, са били атакувани. Украинските власти обявяват, че няма опасност от наводнения", гласи съобщението от Молдова.

Оценка: За руски успех в Украйна Путин залага на зимата, а не на ядреното оръжие

Руският президент Владимир Путин най-вероятно ще заложи на конвенционални военни действия, за да постигне успех в Украйна – включ...

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба осъди руските атаки. "Поредната порция руски ракети удря критичната инфраструктура на Украйна. Вместо да се бие на бойното поле, Русия се бие с цивилни. Не оправдавайте тези нападения, като ги наричате "отговор". Русия прави това, защото все още има ракети и желание да убива украинци", написа той в Twitter.

ОЩЕ: Киев: Русия е използвала 2/3 от високоточните си ракети в Украйнa

В Харков метрото е спряло работа заради експлозиите. Кметът на града Игор Терехов обяви в "Телеграм", че руснаците са ударили ключова инфраструктура. Същото съобщават и от Черкаската областна администрация.
Прочетете целия материал на следния линк: https://www.actualno.com/europe/nova-raketna-ataka-po-kiev-chast-ot-grada-e-bez-tok-i-voda-news_1833848.html © Actualno.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа