Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След удар по руски кораб: Украйна може да има точни ракети ATACMS, с които да разруши Кримския мост

20 май 2024, 15:07 часа • 29249 прочитания

В неделя, 19 май, украинските сили поразиха руския морски миночистач "Ковровец" в пристанището на Севастопол (Крим), съобщи Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна. Руските канали в Телеграм потвърдиха загубата на плавателния съд: Още един кораб от Руския черноморски флот е в историята (СНИМКА).

Забележителен е начинът, по който украинците може да са потопили "Ковровец" - с двойка ракети ATACMS, доставени от САЩ. Наземните ракети по принцип не са противокорабно оръжие, защото са с точност до 10 метра от целта - недостатъчно точно, за да се порази надеждно кораб с една голяма бойна глава.

Някои модели ATACMS, включително 160-километровите M39 и 300-милиметровите M-39A1, които Украйна е получила от САЩ в поне две партиди с общо 120 ракети, разпръскват стотици суббоеприпаси с размер на граната. Това смекчава липсата на точна прецизност. Но макар субмунициите да могат да повредят горната част на кораба, е малко вероятно да го потопят, тъй като за потъването му е необходимо да се пробие корпусът.

Още: Неофициално: Втори руски военен кораб е потопен след ракетна атака на Украйна в Крим

Какви ракети ATACMS има тогава Украйна?

Ако Украйна наистина е ударила "Ковровец" с ATACMS, това може да означава две неща, анализира Forbes:

  • Първо, Украйна е получила ATACMS M48 с обсег на действие 270 км или 300-километрови M57 ATACMS с 213-килограмови бойни глави в допълнение към получаването на M39 и M39A1 ATACMS със суббоеприпаси;
  • Второ, M48 и M57 са по-точни, отколкото много наблюдатели предполагаха.

Още: Русия може да е загубила и последния си носител на крилати ракети в Крим

Последиците - заплаха за Черноморския флот и Кримския мост

Последиците при тези сценарии са огромни за Русия. Това, което е останало от Руския черноморски флот на котва в Севастопол и което е в обсега на M39A1, M48 и M57, е в голяма беда.

Снимка: Getty Images

В края на краищата, често поврежданата батарея за далечна противовъздушна отбрана С-400, която защитава Севастопол и близката военновъздушна база "Белбек", не е в състояние да прехваща пристигащите АТАCMS. "Руснаците нямат почти никакъв капацитет да се справят с тях", отбелязва португалският военен консултант Нуно Феликс.

Още: Защита от ATACMS за колите на шефовете, не за руските изтребители в Крим: Руско разкритие

Също толкова обезпокоително за руснаците е, че точните ATACMS с единични бойни глави могат да представляват сериозна опасност за Кримския мост, който свързва Южна Русия с окупирания Крим. Същата прецизност, която би позволила на М48 или М57 да удари кораб, би трябвало да позволи и да удари мост, обяснява изследователят Фабиан Хофман.

Кримският мост не е единствената линия за снабдяване на руснаците в Крим - към полуострова води и железопътна линия през контролираната от руснаците Южна Украйна. Тя също може да бъде поразена от ATACMS.

Още: Русия почти не ползва Кримския мост за военни доставки: Украински данни

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес