Следите от миналото на Латвия

44839
Следите от миналото на Латвия
Снимка: Getty Images/Guliver

Две десетилетия след краха на СССР, в Латвия са останали само няколко бивши казарми, които напомнят за съветската окупация. Двама млади латвийци се опитват да съхранят спомена за тази част от историята на страната.

Родион Родионов и Марис Рудзитис не се разделят с фотоапаратите си, когато обикалят страната надлъж и шир. Те кръстосват села и градове, хълмове и долини с надеждата да открият следи от времето на съветското военно присъствие в Латвия. Двайсет години след изтеглянето на руските войски двамата младежи се опитват да разберат, как е изглеждал животът в някогашните забранени военни селища на територията на днешна Латвия.

Дръзко: от Пекин до САЩ с влак!

Китай е замислил дързък проект - железопътна линия, свързваща Пекин със САЩ. Спънката тук обаче е руският президент Путин, чиито колеб...

"Опитваме се да съхраним историята за следващите поколения. За съжаление има хора, които се опитват да изкарват пари от цветните метали в някогашните военни бази и ги плячкосват и рушат", казва Родион. А Марис допълва: "Днес в Латвия няма забранени градове. Но навремето нещата са били доста по-различни. Достъпът до тези места е бил ограничен - допускани са били само хората, притежаващи специални разрешителни. Подобни неща не бива да потъват в забрава, затова правим нашите снимки".

Бившата руска военна база в гористите местности край град Скрунда отдавна е оставена на произвола на съдбата. Асфалтираните пътища, водещи към забранения град, са разбити, някогашните градини са обрасли с бурени, а пететажните тухлени блокчета за семействата на военните са разграбени и разрушени. В сградата на бившето училище все още висят напукани и избелели от времето монументални платна, изобразяващи успехи на Червената армия или "вожда и учителя" Ленин. Те напомнят и за това, в какъв дух са били възпитавани децата на руските военни. В Скрунда навремето са били настанени над 5 хиляди руски войници и техните семейства. Тук е била основната радарна станция, осигуряваща охраната на северозападния фланг от въздушното пространство на Варшавския договор.

Спорното минало

Родион и Марис заедно търсят свидетелствата, свързани с близкото минало на Латвия, но в политическо отношение оценките им за това минало не съвпадат. "Русия навремето е окупирала Латвия така, както постъпва в момента с Украйна", казва Марис. С една съществена разлика: че Съветският съюз поне е гарантирал сигурността на малката балтийска страна. Тоест окупацията на Латвия е имала и добра, и лоша страна. Родион обаче не е склонен да нарича това окупация. Но е съгласен, че тази част от историята на страната трябва да бъде съхранена за идните поколения.

Сензационно помирение

Докато двама се караха, Израел печелеше. Сега Фатах и Хамас внезапно постигнаха сензационно помирение - за ужас на израелците и за изн...

Не всички обаче споделят това мнение. Бившият тракторист Интс Фолкманис отдавна е противник на съветската военна окупация, причинила на Латвия толкова много беди. Затова той активно се застъпва за разрушаването на бившата радарна станция. Още повече, че според мнозина съоръжението продължавало да излъчва силни електромагнитни вълни, вредни за хората. "За Русия радарът е бил средство за защита на държавните ѝ граници. Но откъде накъде Латвия да е длъжна и днес да приема на своя територия подобно съоръжение? Затова радарната станция трябва да изчезне", казва Фолкманис.

Фотографът Родион Родионов категорично не е съгласен с това: "Русия няма да окупира Латвия, това са празни приказки. Нито пък ние ще станем латвийски руснаци, които ще приветстват завръщането на руската армия. Русия си има други проблеми и не й е до това да се занимава с нас. Аз искам да си живея тук, а не да ставам част от Русия", казва Родион.

Той и Марис продължават търсенето на следи от някогашното съветско военно присъствие в Латвия. Къде точно - те не желаят да издадат, за да не помагат на крадците, които плячкосват и последните остатъци от това минало.

Източник: Дойче веле

Украйна отряза Крим от водите на Днепър

От края на април Севернокримският воден канал буквално пресъхна. По него Крим получаваше вода от река Днепър. Нелегитимните власти на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа