Украинският огнен юмрук: Ключов елемент за украинската контраофанзива (ВИДЕО)

21414
Украинският огнен юмрук: Ключов елемент за украинската контраофанзива (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Скоро темпото на украинската контраофанзива може да се ускори, предвид разчистването на все повече руски минни полета. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски по време на форума за сигурност в Аспен. Той уточни, че първоначално Украйна е искала да започне контраофанзива през пролетта, но липсата на достатъчно боеприпаси и техника е забавила плана, а това е позволило на руснаците допълнително да се укрепят в завзетите от тях земи – с минни полета, окопи и други защитни съоръжения.

"Напредваме всеки ден. Някъде със 100 метра, някъде - с километър. Всеки ден ние откопчваме нашата територия от руско владение, проникваме през първа и втора линия на руската отбрана", каза украинският заместник-министър на отбраната Володимир Хаврилов. Той добави, че всеки, седящ на сигурно пред Интернет, иска и има претенции нещата да се случват по-бързо, но "трябва да се съобразяваме с реалностите".

Командващият украинските ракетни войски полковник Серхий Баранов също коментира положението – по думите му, 90% от руските загуби като логистика в тила се дължат на точни украински артилерийски удари от дистанция. Баранов уточни, че благодарение на западните оръжия украинската армия е създала "далекобоен огнен юмрук", който успешно спира руската контрабатарейна дейност. А говорителят на украинското командване "Юг" Наталия Хуменюк отчете понижена руска артилерийна дейност, което отдаде на серията успешни украински удари по военни складове и по руски артилерийни единици.

Пример за успешната работа на украинската армия що се отнася до руската военна логистика е Крим и поразеното оръжейно депо до Октябрске, където според руски военни блогъри руската армия е трупала запаси от оръжия и боеприпаси в продължение на поне 1 месец. Крим гори: Серия от нови взривове, складове за боеприпаси и нефтобаза дадоха фира (ВИДЕА)

Развитие на военните действия в Украйна

(КАРТА) В направлението от Велика Новоселка към Бердянск, на границата между Запорожка и Донецка област, украинците твърдят, че са се възползвали от опит за руска контраатака при Приютно (14 километра югозападно от Велика Новоселка). Руското военно министерство обаче казва, че са отблъснати 3 украински атаки там, както и при Урожайно (9 километра южно от Велика Новоселка). Това е т.нар. участък на фронта "Времевски". Че е имало украинска атака на север от Старомайорско (9 километра южно от Велика Новоселка) личи от геолокализирани кадри – селото определено е в сивата зона, където няма сигурен контрол от нито една от двете страни:

В направлението от Орехов към Токмак и Мелитопол няма потвърден украински напредък през вчерашния ден. Говорителят на руското командване "Изток" Олег Чехов съобщи за неуспешни украински атаки при Работино, на 12 километра южно от Орехов. Руски военни блогъри твърдят, че е имало общо 3 неуспешни атаки.

(КАРТА) При Бахмут руснаците твърдят, че украинците не са успели да напреднат нито по северния, нито по южния фланг. Специално за Берховка (4 километра северно от Бахмут) руската и украинската версия съвпадат – имало е украинска атака с бронирани машини, но без тя да осигури категоричен украински напредък. Там боевете продължават, районът е сива зона. Но при Ягодно, на километър-два от Бахмут, украинците са успели да заемат още позиции южно от жп линията. При Клещеевка, на 6-7 километра южно от Бахмут, също е имало нова неуспешна украинска пехотна атака, твърдят руски военни телеграм канали като "Рибар".

(КАРТА) Руското военно министерство съобщи, че общо по направлението към Кремена, както и към Бахмут, са отбити 14 украински пехотни атаки през последните 24 часа. Според говорителя на руското военно командване "Запад" Сергей Зибински няма никакъв украински напредък по цялата линия Купянск – Сватово – Кремена, както и че украинците неуспешно опитали да контраатакуват при Масютовка (13 километра североизточно от Купянск). От украинска страна казват, че са стабилизирали положението при Торско и че имало опит за руска атака южно от Диброва (5-6 километра югозападно от Кремена), но руснаците са отстъпили заради силния украински артилерийски огън.

(КАРТА) По направлението към Сватово има активни боеве до Кармазиновка (12 километра югозападно от Сватово), където боевете са в гористия пояс. Целта на руснаците е да завземат стратегическите височини при Чернешчина. От руска страна има твърдение за 7 неуспешни украински атаки при Кармазиновка, пише в дневния си анализ ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната).

ОЩЕ: Нов предизвикан от руснаците ужас в Одеса (ВИДЕО и СНИМКИ)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Петкратен ръст в търговията между талибаните и Русия

Молдова обяви кога ще е референдумът за членство в ЕС

Руснаците се нахвърлиха на цивилните във Вовчанск, нови руски бомби паднаха на руска територия

Дания с военна помощ за Украйна: Стотици милиони за ПВО и за F-16

След победата в Евровизия: Търсенията за пътуване до Швейцария скачат 6-кратно

Настъпление стъпка по стъпка: Руски обстрел рани военния началник на Вовчанск

6-годишно дете почина при падане от блок в Лондон

Путин даде гражданство на молдовски олигарх, създал проруска партия

Нова Каледония въстана срещу Франция: Париж прати военни и обяви извънредно положение (ВИДЕО)

Зеленски с остро изявление: Посочи виновните за тежката ситуация в Харковска област

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа