Нов предизвикан от руснаците ужас в Одеса (ВИДЕО и СНИМКИ)*

9047
Нов предизвикан от руснаците ужас в Одеса (ВИДЕО и СНИМКИ)*
Снимка: Оперативно командване Юг

Поредна нощ в последния ден на тази седмица, в която Русия бомбардира украинския черноморски град Одеса.

Руският обстрел започна малко след полунощ и продължи около час и половина. Тепърва се уточнява мащабът му. Украинското командване "Юг" вече съобщи, че при обстрела са използвани ракети "Калибър", "Оникс", Х-22, "Искандер-К", и балистични "Искандер-М". * Впоследствие командване "Юг" даде по-подробни статистически данни - руснаците са изстреляли 5 крилати ракети "Оникс", 3 крилати ракети Х-22 (от изтребители-бомбардировачи Ту-22М3), 4 крилати ракети с морско базиране "Калибър", 5 крилати ракети "Искандер-К" и 2 балистични ракети "Искандер-М". Свалени са 4 крилати ракети "Калибър" и 5 крилати ракети "Искандер-К".

"Одеса. Поредната нощна атака от нечовеци. Има щети по гражданската инфраструктура, жилищни сгради и религиозна институция. Информацията за пострадалите се уточнява", коментира ръководителят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер в Телеграм.

Според информацията дотук, има 1 загинал и 22-ма ранени, 4 от които деца. По-рано беше съобщено за 18 пострадали. 14 от пострадалите са приети в болници, включитено 3 деца.

Разрушения в Одеса

Обстрелът е поразил една от знаковите катедрали в града - Спасо-Преображенският събор. Но руското военно министерство нагло отрича вина - според него, разрушаването било заради "неграмотна работа" на украинското ПВО и украинска ПВО ракета паднала върху храма.

Спасо-Преображенската катедрала в Одеса е една от най-големите православни църкви. Строителството на първоначалната сграда е започнато през 1794 г., в чест на Николай Чудотворец. Църквата е осветена през 1808 г. Катедралата е разрушена през 1936 г. Възстановена е на същото място в началото на 2000-те години, припомня БТА.

Освен това, общо5 детски градини, 4 училища и 2 занимални са с поражения след руския обстрел. Това съобщи Олена Буйневич, ръководител на дирекцията по образование на Одеския градски съвет:

Одеса е бомбардирана няколко пъти от началото на инвазията, а през януари културната агенция на ООН ЮНЕСКО обяви историческия център на града за обект на световното наследство в опасност. Градът е подложен на многократни атаки, след като миналата седмица Москва се оттегли от сделка за износ на зърно. Украйна обвини Русия, че бомбардира Одеса заради доставките на зърно и към инфраструктурата, която е жизненоважна за износа му през Черно море.

ОЩЕ: ЮНЕСКО осъди руските ракетни удари по историческия център на Одеса

Призив за помощ

Ръководителят на президентската канцелария на Украйна Андрий Ермак повтори призива на Киев за повече ракети и отбранителни системи след нападението в Одеса.

"Врагът трябва да бъде лишен от възможността да поразява цивилни граждани и инфраструктура. Повече системи за противоракетна отбрана, както и ATACMS - това ще помогне на Украйна", заяви той в Телеграм, визирайки тактическите ракети с далечен обсег, които Киев иска от Вашингтон.

Крим гори: Серия от нови взривове, складове за боеприпаси и нефтобаза дадоха фира (ВИДЕА)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Петкратен ръст в търговията между талибаните и Русия

Молдова обяви кога ще е референдумът за членство в ЕС

Руснаците се нахвърлиха на цивилните във Вовчанск, нови руски бомби паднаха на руска територия

Дания с военна помощ за Украйна: Стотици милиони за ПВО и за F-16

След победата в Евровизия: Търсенията за пътуване до Швейцария скачат 6-кратно

Настъпление стъпка по стъпка: Руски обстрел рани военния началник на Вовчанск

6-годишно дете почина при падане от блок в Лондон

Путин даде гражданство на молдовски олигарх, създал проруска партия

Нова Каледония въстана срещу Франция: Париж прати военни и обяви извънредно положение (ВИДЕО)

Зеленски с остро изявление: Посочи виновните за тежката ситуация в Харковска област

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа