Украйна получи танковете, сега е ред на изтребителите

6879
Украйна получи танковете, сега е ред на изтребителите
Снимка: iStock/Guliver

За Украйна борбата за осигуряване на западни бойни танкове е само началото.

Американските "Ейбрамс" и германските "Леопард" ще тръгнат към фронта след месеци на пререкания между западните съюзници. Сега военните лидери в Киев насочват вниманието си към логичната следваща стъпка в усилията им да отблъснат руските нашественици - доставките на модерни изтребители.

Разговори с повече от половин дузина западни военни служители и дипломати потвърждават, че вътрешният дебат за снабдяването на Украйна с изтребители вече е в ход, пише Politico. Водещи в преговорите са Прибалтийските републики.

Темата вероятно ще се окаже още по-оспорвана от тази за доставката на танкове. В Европа множество официални лица и дипломати казват, че техните правителства вече не смятат идеята за неосъществима, но опасенията от ескалация остават големи.

Вашингтон е казал на Киев, че доставката на самолети "засега не е възможна", казва дипломат от Северна Европа. Той обаче добавя, че миналото лято пращането на HIMARS също е било "червена линия", а месеци наред това е едно от основните оръжия на украинците. Същата бе ситуацията и с танковете.

Германия разкри кога танковете "Леопард" ще пристигнат в Украйна

След като германският канцлер Олаф Шолц официално обяви, че Берлин ще прати 14 танка Leopard 2A6 на Украйна, министърът на отбраната Бо...

Втори високопоставен дипломат от европейска сила също подчертава скоростта, с която се увеличават доставките на западно оръжие. "Изтребителите са напълно немислими днес, но може би ще проведем тази дискусия след две, три седмици", добавя той.

Министрите на отбраната от съюзниците на Украйна трябва да проведат следваща среща на върха през февруари във военната база на САЩ в Рамщайн, Югозападна Германия, където се очаква авиацията и въздушната поддръжка да бъдат основен акцент.

Миналата седмица нидерландският министър на външните работи Вопке Хукстра заяви пред парламента, че кабинетът му ще разгледа възможността за доставка на изтребители F-16, ако Киев поиска такива. ОЩЕ: Нидерландия обмисля доставката на изтребители F-16 на Украйна

Думите му дойдоха след коментарите на словашкия министър на външните работи Растислав Качер, който заяви пред "Интерфакс-Украйна" през декември, че правителството му е "готово" да предаде на Киев изтребители МиГ-29 от съветската епоха и обсъди с партньорите от НАТО и украинския президент Володимир Зеленски как това може да стане.

Други високопоставени политици са доста по-малко ентусиазирани. Германският канцлер Олаф Шолц изключи възможността за доставка на изтребители в сряда, като се позова на необходимостта да се предотврати по-нататъшна военна ескалация. "Няма да има доставки на изтребители за Украйна", заяви той. "Това беше изяснено много рано, включително от президента на САЩ".

Зеленски: Броят на танковете и бързината на доставянето им са жизненоважни за Украйна (ВИДЕО)

Ключово при доставянето на танкове за отбраната на Украйна срещу Русия са бързите действия и изпращането на достатъчно танкове. Това за...

Някои официални лица смятат, че дискусията в Рамщайн следващия месец ще бъде насочена по-скоро към изработване на план за действие в извънредни ситуации - в случай че в бъдеще се наложи спешно да се закупят изтребители, отколкото към постигане на споразумение за краткосрочни доставки.

Европейските съюзници на Украйна предвиждат конфликт, който може да продължи още три до пет години или повече. Има опасения, че Западът е близо до границата на това, което може да предостави, без да предизвика краен отговор от страна на Москва.

ОЩЕ: Путин: Американските войски в Германия са окупационни сили

Стратегията на Запада - постепенна доставка на все по-мощни оръжия

В началото на миналата година западните съюзници се споразумяха за "неписана политика" да не доставят на Украйна напълно изчерпателен пакет оръжия веднага след инвазията. Това бе продиктувано от страх, че "ще предизвикаме сериозен отговор от страна на Русия", заявява друг високопоставен дипломат пред Politico.

Западът смяташе, че трябва да предоставя подкрепата си постепенно, като на всяка крачка да оценява руската реакция. "Много страни на Запад смятат, че ако снабдим Украйна с цялата техника, която те (ни) поискат в първата фаза на войната, ще има силна руска реакция, включително ядрена. Можете да наречете това процес, който да накара Путин да привикне", казва дипломатът.

САЩ: Обучението на украинци на танкове M1 Abrams може да започне след седмици

Говорителят на Белия дом Джон Кърби каза, че решението да се предоставят модерни западни танкови системи на Украйна...

Стратегията се изразява в бавна, но постоянно нарастваща тенденция в западната подкрепа - от противотанковите Javelin и преносимите системи за противовъздушна отбрана Stinger, до HIMARS, а напоследък и ракетите "земя-въздух" Patriot, танковете и бронираните машини.

Следователно, доставката на самолети е "само въпрос на време", прогнозира един от източниците на Politico.

Миналата седмица британският външен министър Джеймс Клевърли се срещна с високопоставени представители на САЩ във Вашингтон, за да обсъдят по-нататъшната военна подкрепа за Украйна, освен доставката на танкове. Говорейки след това, Клевърли отказа да каже дали тези разговори са обхванали доставката на изтребители, касетъчни бомби или ракети с далечен обсег. "Няма да спекулирам с характера на бъдещата военна подкрепа", каза той. "Подкрепата ни се развиваше с развитието на битката и с изискванията на украинците".

Като островна държава обаче Великобритания ще бъде по-малко склонна да изпрати самолети в Украйна, отколкото да снабди Киев с танкове и друго сухопътно военно оборудване, твърдят британски служители. Съществуват и опасения, че обществената подкрепа може да отслабне в условията на по-нататъшна ескалация.

Европейските дипломати са съгласни, че Западът първо ще иска да изчерпи всички други възможности за въздушна подкрепа, включително повече дронове за нападение и евентуално ракети с далечен обсег. Наскоро Вашингтон одобри и пратка неуправляеми ракети Zuni от времето на Студената война, които украинската армия може да изстрелва от своите съветски самолети МиГ.

Нито един унищожен танк "Ейбрамс": Спомен от боевете със съветски танкове в Ирак (ВИДЕО)

Общо 9 унищожени танка – 7 от приятелски огън и 2 нарочно повредени непоправимо, за да не бъдат пленени от врага. Нито един унищо...

Вашингтон обаче се подготвя за нова дискусия относно самолетите и вече има признаци за това. През юли 2022 г. Камарата на представителите на САЩ одобри 100 млн. долара за обучение на украински пилоти да управляват американски изтребители, а през октомври Украйна обяви, че вече е избрана група от няколко десетки пилоти за обучение на западни изтребители.

През август Колин Кал, заместник-министър на отбранителната политика на САЩ, заяви пред репортери, че "не е изключено западните самолети да бъдат част от комбинацията" от оръжия, предоставени на Украйна.

Юрий Сак - съветник на украинския министър на отбраната Олексий Резников, заяви, че приоритет на Киев след танковете е осигуряването на реактивни самолети. Той вярва, че Западът вече е убеден в необходимостта от внимателно, но последователно увеличаване на "сложността" на военните си дарения.

Сак заяви, че украинските военновъздушни сили са насочили вниманието си към американските самолети F-16 и F-15, но са отворени и за получаване на други. По-голямата част от F-15 и F-16, притежавани от САЩ, са разположени извън страната, включително в Индо-Тихоокеанския регион. В момента почти 50 държави използват F-15.

Логистичен кошмар

Изпращането на самолети обаче ще бъде сериозно логистично начинание за съюзниците на Киев. F-15 и F-16 се нуждаят от дълги и качествени писти, каквито Украйна няма. Експерти твърдят, че за Русия ще бъде лесно да забележи всеки опит за изграждане на оперативни бази и да ги удари.

Успешен първи полет за F-16 Block 70, който България поръча от САЩ (ВИДЕО)

Lockheed Martin обяви, че първият полет на изтребителя F-16 Block 70, е бил успешен. Тестът е бил проведен вчера на площадката в Грийнв...

Според Джъстин Бронк - старши научен сътрудник по въпросите на въздушните сили в британския мозъчен тръст RUSI, американските изтребители F-18 или шведските "Грипен" биха били по-подходящи. Причината е, че те могат да излитат от по-къси писти и изискват по-малко поддръжка. Само че и двата самолета са в сравнително недостатъчна наличност.

Шведският министър на отбраната Пол Йонсон заяви пред Politico, че Стокхолм "няма непосредствени планове за изпращане на "Грипен" в Украйна".

Други бойни самолети, като например произведените във Франция "Рафал", може да изискват значителен брой западни техници на място в Украйна, за да ремонтират машините и да ги подготвят за полети. Тези хора автоматично ще се превърнат в мишени за руски атаки.

Запитан дали даряването на самолети за Киев би представлявало ескалация, френски правителствен служител посочва, че Украйна вече е получила от Запада "супер жестоки" оръжия, като например гаубиците "Цезар".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа