Украйна унищожи руски бойни машини с помощта на хоби дронове (ВИДЕО)

4202
Украйна унищожи руски бойни машини с помощта на хоби дронове (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

В края на декември около десетина бойни машини на пехотата БМП са се движели по пътя към Авдеевка, предградие на североизток от Донецк в Източна Украйна, съобщават от Forbes.

Контролираното от украинците предградие Авдеевка е било притиснато от руски механизирани сили, оборудвани с БМП, които разполагат с оръдия, противотанкови ракети, картечници и бордови пехотинци. От Forbes припомнят, че след нахлуването на Русия през 2014-2015 г. проруските сепаратисти и руската армия многократно се опитват да изземат контрола над предградията около град Донецк в Източна Украйна от укрепените украински сили, но с минимален успех.

През декември в продължение на седмица атакуващите руски колони са попаднали под зоркия поглед на безпилотни самолети и командоси от украинската група "Омега" - част от специалните сили на Украинската национална гвардия. Първоначално предназначена за контратерористични и охранителни мисии, групата "Омега" има богат боен опит в провеждането на набези, разузнаване и засади, докато е проникнала зад вражеските линии в района на Харков и Донецк.

ОЩЕ: Всичко за войната в Украйна

"Омега" записва кадри от засадите си през тази седмица, които споделя във Facebook страницата на Северното командване на Националната гвардия на 27 декември. Първата половина на видеото показва конвенционални оръжия, започвайки с артилерийски удар, който унищожава напълно поне едно БМП. След 53 секунди се появяват кадри от гледната точка, предадени от самия боеприпас, който се движи с висока скорост към движещите се БМП. Два от четирите ротора на безпилотни самолети се виждат слабо да се въртят по краищата на екрана. 

Четвъртият клип показва как боеприпасът преследва ускоряващото се БМП като задните люкове на корпуса  са отворени. Двама войници са кацнали на върха на корпуса на БМП, единият от които изглежда стреля с оръжие по приближаващия се безпилотен самолет, преди да се претърколи отстрани, когато безпилотният самолет скъсява дистанцията и захранването му се изпарява в зловеща статичност.

Видеоклиповете са прекъснати в моменти на удари, като не се знае степента на щетите, въпреки че вероятно са били минимум убийство на мисията, като се има предвид тънката броня на БМП.

ОЩЕ: НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 30.12. - Русия атакува с десетки ракети

Самите кадри изглежда потвърждават унищожаването на поне 3 БМП от ракети и артилерия, както и повреждането или възможното унищожаване на още четири безпилотни самолети от първо лице.

Друг запис от декември показва как дрон от първо лице унищожава камион с гориво - очевидно на пет мили източно от западния бряг на река Днепър, освободен от Украйна в средата на ноември. Атаката е извършена въпреки влошаването на видеопотока преди удара, което се дължи или на летене на по-малка височина, или на руско заглушаване.

Дроновете, използвани при ударите в Авдеевка, са били по-бързи от типичните. Всъщност те са били сравнително състезателни FPV (First Person View) дронове, предназначени да бъдат управлявани от оператори, използващи очила, към които дронът предава чрез Wi-fi изображения от предна камера с висока разделителна способност.

За разлика от тях, търговският дрон с камера DJI Mavic 3, широко използван от руските и украинските сили за удари с гранати и разузнаване, има максимална скорост от 47 мили в час. Твърди се, че благодарение на своята маневреност FPV дроновете могат да извършват и прецизни маневри, необходими за влизане в сграда през врати или прозорци.

Въпреки приспособимостта им за осъществяване на смъртоносни атаки състезателните дронове не изглежда да са предпочитани пред по-бавните дронове с камера, защото изискват значително повече умения и опит за ефективна работа. Затова изглежда съмнително, че FPV състезателите, изискващи оператори с очила, ще бъдат адаптирани за стандартизирана, широкомащабна военна употреба, както това се случва с по-бавните квадрокоптери от търговски тип.

Въпреки това, в момента Украйна може да използва всяко оръжие и квалифициран оператор на дрон, които може да получи. В Авдеевка групата "Омега" демонстрира, че може да използва състезателни дронове, за да унищожи бронирани превозни средства на цял взвод.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Двуцифрено число загинали в срутилия се след взрив блок в Белгород (ВИДЕО)

Дневен рекорд: Абсурдно число убити и ранени руски войници в Украйна

Русия има тактически успех в Харковска област: Признание на украинския генщаб

Пак пожар заради дронове: Действителността в Русия (ВИДЕО)

Стана ясно колко души са починали от наводненията в Бразилия

Полша укрепва оградата по границата с Беларус

Зеленски: Целта на офанзивата в Харков е да се разтегнат нашите сили на фронта (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 13.05 - Рокади по върховете на руската отбрана

Един от най-верните на Путин - кой е новият руски военен министър Андрей Белоусов

Путин размести най-важните си пешки: Шойгу и Патрушев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com