В Украйна са убедени: План "Б" на Путин - изнасилвания, мъчения, убийства

18900
В Украйна са убедени: План "Б" на Путин - изнасилвания, мъчения, убийства
Снимка: Getty images

Главният прокурор на Украйна обвини руския президент Владимир Путин, че има предварително изготвен план войските му да измъчват, изнасилват и екзекутират цивилни граждани, които отказват да се предадат в Украйна.

В интервю за Sky News, Ирина Венедиктова обяви, че екипът ѝ работи по почти 8000 случаи на военни престъпления от цяла Украйна, включително екзекуции без присъда, сексуално насилие и принудително депортиране на деца в Русия. ОЩЕ: Евакуираните насила украински деца ще бъдат раздавани на руски семейства по опростена процедура, алармират в Киев

ООН обвини Русия във военни престъпления

ООН обвини Русия в действия в Украйна, които са "равнозначни на военни престъпления". Това обяви върховният комисар по правата на човек...

Има "огромен брой случаи", в които руски войници просто убивали хора, защото не им харесвали, твърди Венедиктова.

Само в района на Киев има доказателства за над 1000 умишлени убийства на цивилни без причина. Очаква се броят им значително да нарасне, твърди главният прокурор на Украйна.

На въпрос дали смята, че екзекутирането на цивилни граждани е било предварително планирано в руската стратегия за войната, Венедиктова каза: "Това е стратегия на руския президент Путин. Той и генералите му имат план А: градовете трябва да се предадат. Ако един град не се предаде, това означава план Б: да изплашат това население до максимум. Убиват, изнасилват, измъчват, и други брутални неща. Това е руската стратегия на войната", смята главният прокурор на Украйна, предаде БГНЕС.

Междувременно кметът на Мариупол Вадим Бойченко заяви, че броят на убитите цивилни граждани в града е "шокиращ".

По думите на Бойченко, вероятно над 20 000 жители на града са станали жертви на руската агресия. В пост в социалните мрежи той публикува и сателитни изображения на компанията Maxar, показващи масови гробове и шокиращо разширение на настоящите гробища в града.

ОССЕ: Военните престъпления на Русия са далеч повече от военните престъпления на Украйна

Мисията на Организацията са сигурност и сътрудничетсво в Европа (ООССЕ) в Украйна е открила многобройни доказателства за военни престъп...

Кметът допълни, че руските войски "унищожават града и жителите му" и го "правят нарочно". "Те създадоха геноцид, като затвориха града и използваха първо сухопътна артилерия и въздушни удари, а след това пристигналите по-късно кораби. Намерението и признаците на военно престъпление и геноцид на гражданите на Мариупол", каза Бойченко.

В социалните мрежи продължават да се изливат и видеа от операции по разминиране на населени места, от които руснаците са се изтеглили - като Буча. Броят на поставените взривни вещества е огромен, дори в частни домове. А в Чернигов сапьори детонираха мощна бомба, заложена при разрушен мост.

Украйна: Открихме телата на 100 цивилни в Суми, някои от тях са с вързани ръце

Над 100 цивилни са били убити в североизточната украинска област Суми. Управителят й Дмитро Живицки съобщи, че много трупове са открити...

Руският президент Владимир Путин ще приеме генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, който ще пристигне в Москва на 26 април за разговори с него и с руския външен министър Сергей Лавров. Говорителят на руския лидер Дмитрий Песков съобщи новината.

От офиса на Гутериш потвърдиха, че генералният секретар на ООН ще пътува до Москва на 25 април, за да се срещне с Лавров и Путин. "Генералният секретар на ООН ще посети Русия на 25 април. Антониу Гутериш ще проведе работна среща и обяд с руския външен министър Сергей Лавров. Генералният секретар ще бъде приет от руския президент Владимир Путин", съобщиха от ООН.

Според Стефан Дюжарик, говорител на генералния секретар, той е заявил, че "в този важен момент на голяма опасност би искал да обсъди спешни стъпки за постигане на мир в Украйна и бъдеща многостранност, основана на Устава на ООН и международното право". Гутериш също така подчерта, че "Украйна и Руската федерация са страни основателки на ООН и винаги са подкрепяли ООН.

ОЩЕ: Ана, Вера, Елена: Защо руски войници изнасилват жени в Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа