Ваксината на Pfizer може да предизвика миокардит при тийнейджъри

9449
Ваксината на Pfizer може да предизвика миокардит при тийнейджъри
Снимка: Getty Images/Guliver

Ваксината на Pfizer срещу коронавируса може да представлява по-голям риск за момчетата на 16 и 17 години, отколкото се смяташе досега, сочи проучване на медици от САЩ, пише Дейли Мейл. Проучването сочи, че момчетата са 14 пъти по-склонни да развият миокардит след поставянето на ваксината.

Изследването идва на фона на решението на Великобритания да продължи с ваксинирането на 16 и 17-годишни тийнейджъри.

Pfizer рязко увеличи прогнозата си за печалба до 33,5 млрд. долара

Pfizer рязко увеличи прогнозата си за 2021 г. за приходи, свързани с ваксината за Covid-19, съобщавайки за бъдеща доставка на 500 милио...

Миналата седмица консултативният комитет на правителството реши, че тийнейджърите трябва да получат първа доза от ваксината преди старта на учебната година тази есен.

Данните от ваксинациите в САЩ, които ваксинират деца от месеци, показват, че тийнейджърите са изложени на по-висок риск.

Изследването, публикувано в JAMA Cardiology, се базира на анализ на 15 деца, засегнати от миокардит след ваксинация с препарата на Pfizer, с която ще бъдат имунизирани и децата във Великобритания. Констатациите отразяват данни от Центровете за контрол и превенция на заболяванията, което предполага, че рискът е до девет пъти по -висок сред тийнейджърите.

Всички младежи са се оплакали от болки в гърдите, които са започнали няколко дни след ваксинацията и са продължили около седмица след това. Нито едно дете не е било настанено в интензивно отделение, и всички са били изписани след седмица лечение.

Лекарите в детската болница в Бостън обаче, предупреждават, че дългосрочните рискове от миокардит след ваксинацията „остават неизвестни“.

Миокардитът ще бъде вписан като страничен ефект на иРНК ваксините

Европейският регулаторен орган за лекарствата е открил възможна връзка между много рядкото възпаление на сърцето и иРНК ваксините срещу...

Миокардит е възпаление на сърдечния мускул. В повечето случаи болестта изчезва без усложнения, но в редки случаи се развива увреждане на сърцето, което може да попречи на органа да изпомпва кръв правилно. Някои пациенти може да се нуждаят от сърдечна трансплантация.

Решението на Обединеното кралство миналата седмица да подложи 16 и 17-годишните младежи на ваксина взриви общественото мнение, като водещи експерти го определиха като неетично.

Професор Хелън Бедфорд, експерт по здравето на децата в Университетския колеж в Лондон и Института по детско здраве на Great Ormond Street, предупреди, че ваксинацията ще е вредна за децата.

„Истинският проблем тук е дали изобщо трябва да ваксинираме деца. Те са с много малък риск от COVID, така че въпросът е кой би имал полза, ако бъдат ваксинирани? „Вече имаме много висок прием на ваксини сред възрастните, много по -висок от САЩ и Канада, затова не е нужно да тормозим децата.", допълни професорът.

В същото време Израелското здравно министерство разследва случаи на миокардит във връзка с ваксинациите срещу COVID-19 с препарата на BioNTech/Pfizer. Според предварителни данни от изследване, в страната има "десетки случаи" на миокардит при общо над 5 милиона ваксинирани. Реакцията е настъпила след поставянето на втората доза от ваксината, съобщи израелският координатор на борбата срещу пандемията Нахман Аш.

Половината от заразените с „делта“ варианта на COVID-19 в Израел са изцяло ваксинирани с Pfizer

Около половината от възрастните, които в момента са заразени с „делта“ варианта на Covid-19 в Израел, са били изцяло ваксин...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Аналена Бербок на тайна среща със Столтенберг: Обсъждат Украйна (СНИМКИ)

Два от конете, избягали в Лондон, са в тежко състояние

Проект за малки модулни ядрени реактори: ЕК одобри 300 млн. евро френско финансиране

Арестуваха журналист на Forbes в Русия

Франция иска от Гърция системи за ПВО Crotale, за да покрие небето над Париж по време на Олимпиадата

Заради безмилостните наводнения: Повече от 22 000 души са евакуирани от Тюменска и Оренбургска област

Швейцария ще отпусне нови 5,5 млрд. долара за Украйна

В годишнината на Чернобилската авария, Зеленски призова да се окаже натиск върху Русия да освободи АЕЦ Запорожие

Над 300 бомби от Втората световна война откриха в Атина

Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com