Вишеградската четворка постави ултиматуми на Брюксел

5407
Вишеградската четворка постави ултиматуми на Брюксел
Снимка: Gettyimages.com

Членовете на влиятелната Вишеградската четворка (Полша, Унгария, Чехия и Словакия - В4) отхвърлиха квотите мигранти и за пореден път призоваха за реформи в Европейския съюз  (ЕС), отправяйки подстрекателски ултиматум, пише британският в. Express.

Исканията на Вишеградската четворка, след като т.нар. Клуб "Мед", в който влизат Франция, Испания и Италия, образуваха собствена група по интереси, за да се противодейства на мощта на Ангела Меркел. Развитието на нещата е признак за засилващата се дезинтеграция на ЕС, в резултат на която блокът представлява едно разделено на различни фракции цяло, като всеки от участниците защитава пред бюрократите в Брюксел своите интереси.

В4 постави на Брюксел ултиматум в няколко ключови области, в които те виждат отклонения от европейския проект и поставиха конкретни искания към другите нации за намиране на решение на проблемите.

Първият ултиматум касае ерозията на демокрацията поради нарастващо авторитарната Еврокомисия, която залива страните-членки с хиляди диктаторски закони. Групата заяви, че иска засилване на ролята на националните парламенти и принципите на пропорционалност.

Вишеградската четворка готви решителни мерки за бежанците, Борисов се държи за Меркел

Държавни и правителствени ръководители на Унгария, Полша, Чехия и Словакия ще обсъдят мерки за защита на границите на ЕС в условията на...

След това от В4 се спряха на равнопоставеността сред членовете в ЕС, повдигайки въпроса, че страните от Източна Европа са пренебрегвани от Германия и Франция по ключови въпроси. Според В4 европейската интеграция е общ проект и всички преговори трябва да бъдат всеобхватни и отворени за всички страни членки.

Въпросът за сигурността също бе сложен на масата. Той се превърна в приоритет след поредицата от кървави нападения в Европа свързани с мигрантската криза. Последните терористични атаки доказват, че е налице ново предизвикателство, с което ЕС трябва да се справи – увеличаващ се тероризъм и трансгранична престъпност, смятат от В4.

Четирите държави акцентират върху опазване на външните граници на Шенгенското пространство, както и на целия ЕС. Въпросът за сигурността е тясно свързан с миграцията, която е голям проблем за пет от страните членки. Именно това е причината В4 да настоява за базиране на мигрантската политика върху принципа на „гъвкавата солидарност“.

Накрая групата обръща внимание на проблемите с единния пазар - включително "бедствения" проект с еврото, и в същото време се отчита, че популярността на ЕС е понесла редица тежки удари заради продължаващата от години икономическа стагнация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com