Захарова сравни въвеждането на силите на ОДКС в Казахстан с работата на лекар от най-висока категория

5504
Захарова сравни въвеждането на силите на ОДКС в Казахстан с работата на лекар от най-висока категория
Снимка: Getty Images

Говорителят на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова сравни проведената от Съвета за колективна сигурност (ОДКС) мироопазваща мисия в Казахстан с работата на лекар от най-висока категория. Това тя заяви днес в ефира на YouTube канала „Соловьов Live", където бе поканена да коментира срещата в Женева, както и ситуацията в Казахстан и някои изявления на САЩ за нелегитимността на въвеждането на силите на ОДКС в централноазиатската държава.

По думите й подобни изказвания са продиктувани от „банален гняв, защото Западът не може да реагира толкова ефективно на кризи“. „Мога да разбера, че това предизвиква раздразнение, защото всички операции на Запада, които бяха извършени, доведоха до обратното, доведоха до провал... като се има предвид какво направиха с Афганистан и как се измъкваха оттам", заяви тя в предаването.

Срещата Русия-САЩ в Женева: Напредък по въпроса за неразширяването на НАТО не може да бъде постигнат

Напредък по въпроса за неразширяването на НАТО не бе постигнат и едва ли въобще е възможен. Това заявиха представители на САЩ и Русия с...

На 6 януари САЩ поставиха под въпрос законността на въвеждането на силите на ОДКС в Казахстан. Тогава прессекретарят на Белия дом Джен Псаки заяви, че Вашингтон не знае дали искането на казахстанските власти за разполагане на миротворци на ОДКС в страната е било легитимно, но ще следи отблизо ситуацията. На следващия ден държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен също посочи, че САЩ не разбират защо казахстанските власти са се обърнали за помощ към страните членки на ОДКС.

По думите на Захарова подобни изказвания говорят, че политиците в САЩ не познават материята, не познават и самата история и дори не са прочели договора за колективната сигурност на ОДКС, където този въпрос е регламентиран още в 1992 г. Възможността за взаимоподдръжка включително с използването на въоръжени сили е договорена в него още преди 30 години и чак сега е задействана на основата на правните норми, поясни тя.

По време на онлайн срещата на върха на лидерите на държавите от ОДКС на 10 януари руският лидер Владимир Путин каза, че ситуацията в Казахстан засяга всички страни членки и атаката срещу Казахстан е акт на агресия, на която трябва да се реагира незабавно. Той коментира и  че ОДКС няма да допусне "цветни революции".

Припомняме, че казахстанският президент Касим-Жомарт Токаев благодари на руския президент за изпратената помощ на фона на вълненията в страната. 

Руски военни, но не само, отиват в Казахстан

Организацията на Договора за колективна сигурност изпраща миротворчески сили в Казахстан, обяви премиерът на Армения Никол Пашинян. Съ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Свиреп пожар в Москва, на място е извикан хеликоптер (ВИДЕА)

В Тбилиси: Хиляди грузинци отново излязоха на протест

Губернаторът на Курска област забрани на мигрантите да работят като таксиметрови шофьори

Който казва, че войната в Украйна трябва да бъде замразена, никога не е гледал картата и не познава историята: Ген. Ходжис

Осъден за подкуп руски бивш зам.-министър се включва във войната срещу Украйна

Харков отново на прицел: Руски управляеми бомби раниха шест деца в областта

Катерите, които Естония предаде на Украйна, от днес започват бойни мисии (СНИМКИ)

Карла Бруни-Саркози в беда: Разследват доколко е забъркана в скандала с нейния съпруг

Руските сили убиват предаващи се украински военни: Human Rights Watch с конкретни примери

Лошо време в Италия: Локални наводнения и повишени нива на реките (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа