Срещата Русия-САЩ в Женева: Напредък по въпроса за неразширяването на НАТО не може да бъде постигнат

5651
Срещата Русия-САЩ в Женева: Напредък по въпроса за неразширяването на НАТО не може да бъде постигнат
Снимка: Getty Images

Напредък по въпроса за неразширяването на НАТО не бе постигнат и едва ли въобще е възможен. Това заявиха представители на САЩ и Русия след срещата в Женева вчера, продължила близо 8 часа при закрити врати и прекъсната само веднъж за кратък обяд.

"Разговорът беше труден, дълъг, много професионален, дълбок, конкретен, без опити да се украси нещо и да се заобиколят острите ъгли. Останахме с впечатлението, че американската страна много сериозно подхожда към руските предложения", заяви заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, съобщи РИА Новости. 

Срещата в Женева: Русия е уверила САЩ, че няма да нахлува в Украйна

Вашингтон е предложил на Москва няколко идеи за деескалиране на напрежението. Това стана ясно след продължилата 8 часа среща между деле...

Според руския дипломат обаче основните проблеми са останали висящи и Москва не е срещнала разбиране за „императивността“ на американското решение „по начин, който ни устройва“. Той допълни и че Русия се нуждае от гаранции, а не от обещания. За Русия неприсъединяването на Украйна и Грузия към НАТО е въпрос на национална сигурност, подчерта дипломатът.

"За нас е абсолютно наложително да се уверим, че Украйна никога няма да стане член на НАТО. Бихме искали формулата, приета на срещата на върха в Букурещ през 2008 г., да бъде оттеглена и заменена със следното: "Украйна и Грузия никога няма да станат членове на Северноатлантически алианс. (...) Омръзна ни да водим празни разговори с полуобещания и погрешно тълкуване, както често се случваше при преговорите при закрити врати. Ние не вярваме на другата страна. Нуждаем се от железни, правно значими гаранции. Не обещания, а именно гаранции“, заяви Рябков.

Освен неразширяването на НАТО другите ключови въпроси за Русия са да не се разполагат ударни оръжия в близост до границите й и отказ от "материално усвояване на територията на държавите, присъединили се към НАТО след 1997 г." По думите на Рябков без да има напредък по тези теми, работата по останалите аспекти от преговорите ще бъде под въпрос. Военният блок, посочи ръководителят на руската делегация, трябва да направи крачка към предложенията на Русия за гаранции за сигурност, а не обратното.

На свой ред ръководителят на американската делегация Уенди Шърман заяви, че Вашингтон „няма да позволи на никого да затвори вратата пред НАТО за друга държава“ и няма да обсъжда въпроси, засягащи други държави без тяхното участие. Същото потвърди и говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс, уточнявайки, че тези руски предложения дори няма да бъдат обсъждани. „Няма да затворим вратата за членство в НАТО, защото това винаги е бил един от основните принципи на алианса“, подчерта той.

Срещата Русия-САЩ: Москва обяви, че няма да отстъпи

Москва не възнамерява да отстъпва от вече обявената си позиция по време на преговорите с Вашингтон относно гаранциите за сигурност. Тов...

Според Уенди Шърман САЩ са готови да обсъдят с Русия разполагането на ракети и установяването на взаимни ограничения за мащаба на военните учения с повишена прозрачност. Тя допълни, че двете страни са обменили идеи за ракети със среден и по-малък обсег, но за да се постигне споразумение, ще е необходима много работа.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Даваш си живота за Путин в Украйна, крадат ти дори тоалетната чиния (ВИДЕО)

Медведев: Имаме първото доказателство, че Запада взе решение да премахне Зеленски

Втори руски самолет с ракети е бил принуден да обърне след свалянето на Ту-22М3 (ВИДЕО)

Чувство на несигурност: Руснаците отмениха парада в Крим за 9 май

За първи път: Украинските ВВС унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)

След поредната руска атака: Жертви в Днепропетровск, включително деца (ВИДЕО и СНИМКИ)

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com