Путин на срещата на върха на ОДКС: В Казахстан използваха методите от киевския Майдан

4174
Путин на срещата на върха на ОДКС: В Казахстан използваха методите от киевския Майдан
Снимка: Kremlin.ru

Кризата в Казахстан е най-тежката в историята на независимостта на страната. Това заяви казахстанският президент Токаев на срещата на върха на ОДКС, която започна преди броени минути, информира БГНЕС.

Извънредното заседание на Съвета за колективна сигурност е свикано по инициатива на Казахстан. По-рано всички държави членки на ОДКС - Армения, Беларус, Казахстан, Киргизстан, Русия и Таджикистан - потвърдиха участието си. Руският президент Владимир Путин също присъства на заседанието. Сред другите присъстващи са: генералният секретар на ОДКС Станислав Засян, президентът на Беларус Александър Лукашенко, началникът на кабинета на министрите на Киргизстан  Акилбек Жапаров. Главната цел на срещата, е да се обсъдят начините за нормализиране на ситуацията в Казахстан след вълната от жестоки безредици. Всички страни от ОДКС се обявиха в един глас за помощ на Казахстан.

Три деца са загинали в безредиците в Казахстан, според местният омбудсман

Омбудсманът за правата на детето на Казахстан Аружан Саин обяви, че три деца са загинали по време на размириците в страната, а няколко ...

Токаев откри срещата с благодарности към Путин и Лукашенко за „помощта и бойното братство“. „Събитията в Казахстан са били подготвяни дълго време“, каза Токаев, подчертавайки, че държавата е изпълнила всички искания на протестиращите.

Президентът каза още, че „основната цел на терористите е била опит за държавен преврат - да подкопаят конституционния ред и да завземат властта“. Той заяви, че подготовката за размириците е отнела много време, а вълната от безредиците се е появила "сякаш по единна команда".

Лидерът на републиката заяви, че банди в Казахстан са се опитали да заграбят оръжия и военно оборудване. Той също така отбеляза, че в Казахстан са били убити 16 служители по сигурността, а броят на жертвите сред цивилното население се разследва. Освен това по думите му в размириците пряко са участвали терористи, включително чуждестранни бойци.

„Терористите са действали с особена жестокост - на двама военнослужещи са отрязани главите“, каза президентът. По думите на Токаев ситуацията е била критична, Алмати и 9 областни центъра са били държани от терористи.

Бойците са се прикривали зад участниците в масовите демонстрации, използвайки ги като щит, съобщи още Токаев, допълвайки, че ще представи доказателства на световната общественост за агресия срещу страната. Той назова дезинформация сведенията, че е използвана сила срещу мирни демонстранти.

Казахстан арестува бивш шеф на националната сигурност

Специалните служби на Казахстан задържаха бившия председател на Комитета за национална сигурност (КНБ) Карим Масимов по подозрение в дъ...

По време на срещата Токаев предложи да се оптимизират сроковете за реакция при кризисни ситуации. Президентът заяви, че конституционният ред в страната е напълно възстановен и анонсира, че във вторник ще внесе в парламента предложения за нов състав на правителството. 

От своя страна президентът на Беларус Лукашенко заяви, че от ситуацията в Казахстан трябва да бъда извлечени уроци, „преди всичко за Узбекистан“. Той заяви също, че има опити мироопазващите сили на ОДКС в Казахстан да бъдат представени като окупатори. Лукашенко призова още организацията да не се обръща към Запада за укрепването си.

"Методите от киевския Майдан" са използвани в Казахстан, каза от своя страна руският президент Владимир Путин, като страната е била изправена пред заплаха за своята държавност. „ОДКС се изправи срещу международните терористи в Казахстан и показа своя потенциал“, каза Путин.

Мироопазващият контингент ще остане в Казахстан за ограничен период от време, а след като изпълни функциите си, ще бъде изтеглен от републиката, добави руският президент.

Над 5 000 души са задържани в цял Казахстан във връзка с размириците, при които се стигна до масови грабежи, палежи, убийства на служители на реда и обезглавяване на полицейски служители. Предварителните щети възлизат на над 200 милиона долара. В неделя броят на загиналите при размириците достигна 164 души.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Да сме партньори, а не съперници: Си Дзинпин към Блинкен

Пекин: Китайски шпионаж в Германия? Чиста измислица

Жена от Южна Корея се влюби във фалшив Илон Мъск и му даде 50 000 долара

Путин потвърди, че ще посети Китай - ето кога

Пожар пламна на товарен кораб, пътуващ към България (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com