Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради сваления А50 Русия е прекратила мисиите на още 5 самолета

24 февруари 2024, 12:01 часа • 24804 прочитания

Заради сваления снощи руски разузнавателен самолет А50У Русия е изтеглила още пет свои самолета, които са изпълнявали бойни задачи. Това съобщиха от Главно разузнавателно управление на Украйна (ГУР) на страницата им във Facebook

"Допълнителен знак за успеха на съвместната операция на ГУР и ВВС е заповедта за прекратяване на мисиите на два самолета Су-35, както и на три самолета Су-34 от руските ВВС, изпълняващи задачи близо до Милерово - някои от тях е трябвало да нанесат въздушни удари близо до Авдеевка", се казва в съобщението.

ОЩЕ: Украйна свали руски разузнавателен самолет А-50 за половин милиард долара (ВИДЕА) 

Последният курс на сваления самолет

От ГУР дават и някои подробности за операцията по свалянето на А50 - самолетът за далечно радиолокационно откриване е бил свален близо до град Приморско-Ахтарск на Азовско море. По данни на разузнаването, последното му излитане е било в 15:50 часа от летище Ахтубинск и е трябвало да изпълнява терористични мисии в близост до селищата Приморско-Ахтарск - Зерноград.

"Внезапното прекратяване на работата в посочения район на радарния комплекс Бхмел, с който е оборудван А-50У, е регистрирано от станцията за радиотехническо разузнаване на ГУР в 18:45 часа", добавят оттам.

ОЩЕ: Руският А-50 е свален с модернизирана ПВО С-200: Източник от ГУР 

В публикувания от ГУР видеоклип се виждат съобщенията на един от руските пилоти, който докладва по радиото, че е наблюдавал работата на ПВО, светкавици и експлозии.

Целият екипаж е загинал

Целият екипаж от 10 души на борда на А50 е загинал, съобщи източник от разузнаването пред "Украинская правда". 

Според източника става дума за петима руски майори, трима капитани, лейтенант и прапоршчик (в руската армия чин, по-висш от старшина и по-нисък от младши лейтенант).

Според hromadske загубите сред екипажа се уточняват.

ОЩЕ: Руснаците са самосвалили най-скъпия си военен самолет за втори път: Позната версия

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес