Зеленски: Благодарен съм и на правителството, и на българския народ за подкрепата за Украйна (ВИДЕО)

5245
Зеленски: Благодарен съм и на правителството, и на българския народ за подкрепата за Украйна (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Мащабният пакет от помощи за Украйна в размер на 33 млрд. долара, който се очаква да бъде одобрен от САЩ, ще доведе до голяма промяна в бойните способности на Украйна, заяви президентът Володимир Зеленски във вечерното си обръщение към нацията.

В началото на изказването си той благодари на американския народ и на президента Байдън и се съгласи с коментара на Байдън, направен по-рано днес, че пакетът "не е евтин", но е необходим, за да се спре руската агресия.

Байдън предложи рекорден пакет от 33 млрд. долара в помощ на Украйна

Джо Байдън предложи огромен пакет от 33 млрд. долара за въоръжаване и подкрепа на Украйна. Американският президент беше категоричен, че...

Зеленски повтори и обещанието си да подведе под отговорност всички руски военни, за които се установи, че са извършили военни престъпления в Украйна. Той допълни, че 10 руски мотострелкови подразделения са били идентифицирани като "заподозрени" в зверствата.

Той каза, че "главорезите, които са убивали и измъчвали украинци", ще бъдат изправени пред съда, но предупреди, че много от тях може да не оцелеят след войната. "Тази руска бригада беше преместена в Харковска област. Там те ще получат възмездие от нашите военни", каза Зеленски.

Как се развива войната в Украйна - следете на живо тук.

Той добави, че днес се е срещнал в Киев с българския министър-председател Кирил Петков. "Проведохме много важни, приятелски разговори. България е сред тези държави, които бързо и принципно реагираха на руската агресия. Благодарен съм и на правителството, и на българския народ за незабавната подкрепа за нашата страна. Обсъдихме теми, свързани с отбраната, енергетиката и транспорта, както и санкциите към Русия, които са важни за постигането на мир. Разговаряхме и за нашето сътрудничество на ниво Европейски съюз. Много е важно споразумението за ремонт на военното ни оборудване в български заводи. Друга важна тема, по която се договорихме, е износът на украинска електроенергия за България, както и използването на трансбалканската газопреносна система. Благодаря на България и за възможността да използваме пристанище Варна за износ на нашата селскостопанска продукция", каза Володимир Зеленски. 

Огромно шествие в подкрепа на Украйна в София (ВИДЕО и СНИМКИ)

Шествие в подкрепа на Украйна се провежда в София. Демонстрантите настояват за изпращане на военна помощ за Киев. В подкрепа на Украйна...

Той благодари и на генералния секретар на ООН Гутериш, като му е казал, че действията на Русия нарушават всичко, заради което е създадена ООН. "А днес, веднага след края на разговорите ни в Киев, руски ракети полетяха към града. Пет ракети", казва той. "Това говори много за истинското отношение на Русия към световните институции. За усилията на руското ръководство да унижи ООН".

Той добави, че ракети са ударили също Одеса, Фастив и други градове. Зеленски отправи личната си благодарност "към всеки един от нашите защитници, които заемат твърди позиции". "Правим всичко възможно, за да помогнем на нашата армия, да осигурим на военните всички необходими оръжия", заяви Зеленски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество": Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа