Байдън предложи рекорден пакет от 33 млрд. долара в помощ на Украйна

2984
Байдън предложи рекорден пакет от 33 млрд. долара в помощ на Украйна
Снимка: Getty images

Джо Байдън предложи огромен пакет от 33 млрд. долара за въоръжаване и подкрепа на Украйна. Американският президент беше категоричен, че отстъплението пред Русия не е вариант за Запада, тъй като войната продължава вече трети месец.

В речта си в Белия дом Байдън изложи също предложенията си за нови закони, които да позволят използването на луксозни активи, отнети от руски олигарси в рамките на безпрецедентните санкции, за да се компенсира Украйна за разрушенията, нанесени от руската инвазия.

Новото световно безредие на Джо Байдън

Хаосът в чужбина, който беляза президентството на Джо Байдън, се ускорява. Кървавата война на Русия срещу Украйна се движи от зимата до...

Американският президент призна огромните разходи, свързани с подкрепата на САЩ за Украйна, но заяви, че няма реален избор в борбата с Владимир Путин. "Цената на тази борба не е евтина. Но отстъплението пред агресията ще струва по-скъпо, ако позволим това да се случи", каза той.

Отразявайки мащаба на американската помощ за Украйна, която осакатява силно по-големите и тежко въоръжени руски сили, Байдън потвърди, че Съединените щати вече са изпратили 10 оръжия за унищожаване на танкове за всеки руски танк, изпратен в страната. Той обаче отхвърли все по-ожесточените твърдения на руски официални лица и държавни медии, че Москва се бори с целия Запад, а не само с Украйна. "Ние не атакуваме Русия. Ние помагаме на Украйна да се защити от руската агресия", заяви Байдън.

Наричайки реториката в Москва за възможността за ядрена война признак на "отчаяние", Байдън заяви, че "никой не бива да прави голословни коментари за използването на ядрени оръжия или за възможността те да ги използват". "Това е безотговорно", категоричен бе той.

Байдън обеща подкрепа за Европа, след като руският държавен газов гигант "Газпром" обяви, че намалява доставките за България и Полша - членове на НАТО и ЕС, Той увери, че Съединените щати работят за укрепване на европейските енергийни доставки. "Няма да позволим на Русия да сплашва или изнудва, за да се измъкне от тези санкции. Няма да им позволим да използват своя нефт и газ, за да избегнат последствията от агресията си", заяви Байдън.

"20 млрд. долара от новия пакет ще бъдат за военна и друга помощ в областта на сигурността. Това означава оръжия и боеприпаси, които ще потекат към украинския народ", заяви пред репортери високопоставен американски служител.

Открадната самоличност. Как болшевиките преминаха от украинизация към деукраинизация на Украйна

Войната в Украйна, която започна под претекста за „денацификация и демилитаризация“, всъщност се превърна в опит за „...

Други 8,5 млрд. долара икономическа помощ ще "помогнат на правителството на Украйна да реагира на непосредствената криза", а около 3 млрд. долара са предложени за финансиране на хуманитарна помощ и за справяне с глобалния шок в цените на хранителните доставки в резултат на нападението на Русия срещу Украйна, която е основен износител на пшеница, каза служителят.

Предложеният пакет включва също така финансиране за справяне с икономическите смущения в САЩ и в други страни, като се започне от въздействието върху доставките на храни и се стигне до наличието на важни компоненти, използвани във високотехнологичното производство.

Конгресът трябва да одобри искането и макар че както републиканците, така и Демократическата партия на Байдън дадоха знак, че са склонни да продължат да подкрепят Украйна, спорът относно искането на Байдън за несвързан с пандемията пакет от 22,5 милиарда долара за ковид заплашва да усложни процеса на одобрение. "Не ме интересува как ще го направят, аз изпращам и двата нагоре", каза Байдън и подчерта, че "не бива да губим бдителност в борбата си срещу Ковид-19".

Успоредно със западната военна помощ, която започна предпазливо с предимно отбранителни пехотни оръжия, но вече включва тежка артилерия и въоръжени безпилотни самолети, Вашингтон води санкционна атака, целяща да изолира Русия и да окаже натиск върху Путин.

ОЩЕ: Байдън предлага запорираните активи на руските олигарси да бъдат предоставени на Украйна

Байдън предлага запорираните активи на руските олигарси да бъдат предоставени на Украйна

Белият дом предложи да се използват активите, иззети от руските олигарси, за да се компенсират щетите, понесени от Украйна след инвазия...

Байдън обяви предложение за засилване на натиска върху близкото обкръжение на милиардерите на Путин чрез процедури за запор и конфискация, които да позволят активите на олигарсите да бъдат "продадени", за да се "поправят вредите, причинени от Русия, и да се помогне за изграждането на Украйна".

До момента съюзниците от Европейския съюз са замразили руски активи на стойност над 30 млрд. долара, включително почти 7 млрд. долара в луксозни стоки, принадлежащи на олигарси, като яхти, произведения на изкуството, недвижими имоти и хеликоптери, съобщи Белият дом.

Съединените щати са "наложили санкции и са блокирали плавателни съдове и самолети на стойност над 1 млрд. долара и са замразили активи за стотици милиони долари в американски сметки, принадлежащи на руския елит, ", се казва в изявлението. Една от последните конфискации е на суперяхта на стойност 90 млн. долара, принадлежаща на руския милиардер Виктор Векселберг. Законодателният пакет, предложен от Байдън, ще засили също правния натиск върху олигарсите, които се опитват да скрият средствата си.

Едно от предложенията е да се разреши конфискуването на имущество, използвано за избягване на санкции. Друго предложение е да се разшири арсеналът, използван от американските прокурори, като се удвои от пет на десет години срокът, в който те могат да водят разследвания за пране на пари, и да се прилагат законите за борба с организираната престъпност към избягването на санкции, предава БГНЕС.

Как се развива войната в Украйна - следете на живо тук.

Български износ на оръжие за Украйна - откъслечни данни продължават да се трупат

Темата изнася ли България оръжие за Украйна продължава да е доста гореща. Сайтът BIG5 публикува статия със заглавие: Среднощно товарене...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Групата Green Day хедлайнер на концерт на ООН (СНИМКА)

Огнен ад: Пожар опустоши строящ се небостъргач (ВИДЕО)

За часове: Отпуснаха 60 млн. долара за реконструкцията на моста в Балтимор

Байдън събра рекордни средства за предизборната си кампания

"Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

Стара книга в Харвардския университет била подвързана с човешка кожа

NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

Шансът е един на милиони: Американец стана милиардер от лотарията

Извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор

Колумбия изгони аржентински дипломати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com