След срещата на Петков със Зеленски: България може да ремонтира украинска бойна техника

7234
След срещата на Петков със Зеленски: България може да ремонтира украинска бойна техника
Снимка: БГНЕС

Украинска бойна техника може да се ремонтира от български фирми. Това обяви президентът на страната Володимир Зеленски по време на съвместния си брифинг с българския министър-председател Кирил Петков.

"Проведохме съдържателни преговори в тези сложни условия. Украйна има нужда от подкрепа от своите партньори, за да отстоява своето бъдеще. Точно сега и точно в Украйна се решава дали другите европейски народи ще могат да живеят свободно", заяви украинският президент.

От своя страна българският премиер отбеляза: "Вашето искане за военно-техническа помощ по отношение на реконструкцията и ремонта на машини в български заводи ще е добра възможност за Украйна и България да направи този ремонт. Много е важно за България Украйна да вижда ясен път към ЕС, време е за нас да кажем: "Това е мястото, към което Украйна принадлежи."

Той съобщи, че Украйна е готова да снабдява България с електроенергия (т.е. да има сътрудничество за транзит на украински ток) и да съдейства за диверсификация.

"Искам да Ви благодаря за лидерството, което показахте не само за Украйна, но и за целия свят. Украйна ще победи в тази война и всички демократични страни ще застанат зад вас - няма съмнение в мен, че това е единственото нещо, което може да се случи", заяви Петков.

"Украйна ще спечели тази война и всички демократични страни ще бъдат зад вас", каза още той. 

Варна - логистичен хъб

"Имаме толкова общи области за подкрепа - България и балканските държави да купуват украински ток, което ще помогне много на икономиката ви. Ще се радваме Варна да се превърне в логистичен хъб за вашата пшеница и слънчоглед. Когато говорихме за енергийна сигурност, България може да бъде инструмент за енергийната сигурност на Украйна и може да доставя газ от терминалите за втечнен газ от Гърция и Турция и ще даде на двете държави допълнителен приток на гориво", посочи Петков.

"Много е важно за България Украйна да вижда ясен път към Европейския съюз. Имате силния глас на България, когато се срещна с моите европейски партньори", изтъкна премиерът.

Започна срещата на Кирил Петков със Зеленски (ВИДЕО)

Започна срещата на премиера Кирил Петков с украинския президент Володимир Зеленски. Петков е в Украйна заедно с делегация, в която влиз...

"България е сред дружеските на Украйна страни"

"Благодарих на премиера, който наистина ни помага, не просто иска. Не просто обещава, а наистина помага. Всяка страна помага с това, което може. Една страна може да има хиляди самолети и да не даде нито един, а друга може да няма, но да даде повече от това, което може.

"Затова смятам, че България е сред дружеските на Украйна страни, тя може с различни стъпки да помага и по отношение на санкциите, и по отношение на членството в ЕС, както и по отношение на ремонта на жизненоважна техника, която може да опази живота на хората. Затова мисля, че има с какво да се гордеете", каза Володимир Зеленски.

От думите му стана ясно, че украинската страна ще предостави сътрудничество на българските кораби, които са блокирани в черноморските пристанища, каза още Зеленски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Франция иска от Гърция системи за ПВО Crotale, за да покрие небето над Париж по време на Олимпиадата

Заради безмилостните наводнения: Повече от 22 000 души са евакуирани от Тюменска и Оренбургска област

Швейцария ще отпусне нови 5,5 млрд. долара за Украйна

В годишнината на Чернобилската авария, Зеленски призова да се окаже натиск върху Русия да освободи АЕЦ Запорожие

Над 300 бомби от Втората световна война откриха в Атина

Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)

Испания се е съгласила да даде ракети Patriot на Украйна, но не и ПВО система

Швеция изпраща военен контингент в Латвия като част от НАТО

Украйна изтегля танковете „Ейбрамс“ от фронта: Associated Press

Виктор Орбан предложи подкрепа за Тръмп

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com