Зимата удари сериозно Сърбия и Румъния

19132
Зимата удари сериозно Сърбия и Румъния
Снимка: БГНЕС

Силните ветрове и снеговалежът нарушиха трафика в Сърбия и принудиха местните власти да обявят извънредно положение и да изпратят военни хеликоптери, за да спасяват работници.

Сръбските власти забраниха на тежкотоварни автомобили да се движат по пътищата на северната провинция Войводина, а граничните пунктове със съседните страни Румъния, Хърватия и Унгария бяха затворени за ТИР-ове.

Началникът на отдела за извънредни ситуации към сръбското МВР Предраг Марич съобщи, че са били изпратени булдозери за изчистване на пътя, който извежда от Белград. Над 100 коли са имали проблеми в снежните преспи в сръбската столица. 24 души са евакуирани, а други 20 все още очакват помощ.

През нощта ветрове със скорост над 100 км/ч връхлетяха източната и североизточната част на Сърбия. Силните ветрове се очаква да продължат и през уикенда.

Студено време, почти без валежи

През следващото денонощие времето над страната ще остане предимно облачно с по-значителни временни намаления на облачността над Югозап...

Спряно е и движението на плавателни съдове в сръбската част на Дунав заради силните ветрове и заледените води.

13 души са починали от студ в Румъния от неделя, съобщи държавният секретар по вътрешните работи Раед Арафат, цитиран от агенция Медиафакс.

Повечето от жертвите са бездомници, някои от които били под въздействието на алкохола, уточни Арафат. От една седмица Румъния е обхваната от снежи бури, които нарушиха сериозно трафика и изолираха десетки селища.

Вчера температурите паднаха до минус 18 градуса по Целзий в Барлад и до минус 15 градуса в Букурещ. Стотици военни участваха в последните дни в почистването на пътищата от снега и в оказването на помощ на блокираните в къщите им хора.

Училищата в редица области в южната част на страната са затворени от понеделник, 3 февруари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com