Арт ателие осигурява работа на хора с психично-здравни трудности (ВИДЕО)

10450

Замисляли ли сте се някога колко е трудно за човек с психични проблеми да си намери работа? Кой работодател би наел такъв човек и с какво ще се занимава той? Ще трябва ли от самото начало да прикрива заболяването си или ще трепери във всеки един момент дали няма да загуби работата си?

Група ентусиасти, водени от Фондация „Глобална инициатива в психиатрията - София", се опитват да обърнат тази нагласа. С подкрепата на холандското посолство у нас те създават социално предприятие - пералня „Зелена", в която постепенно обучават и наемат на работа хора с психични болести. Обучение, което не е лесно, но пък прави тези хора щастливи. Защото са се научили не само да перат и гладят, но да имат изобщо трудови навици.

Те създават и арт ателие "Творилница" в центъра на София, където наемат още амбициозни хора, с психично-здравни проблеми.

Арт ателие „Творилница“ е социално предприятие, което ръчно изработва продукти от текстил и инвестира директно в повишаване качеството на живот на хора с психично-здравни трудности. То е част от програмата за осигуряване на заетост към Глобална инициатива в психиатрията-София, където хора с психични разстройства могат да получат знания и умения за работа, както и да трупат трудов опит.

100% от печалбата на арт ателието се инвестира в програми за заетост за хора с психични разстройства и обучение на общността по проблемите на психичното здраве.

"Много дълги години се опитвахме да намерим механизъм, по който да стимулираме работодателите да назначават хора с психично-здравни трудности на работа, което явно се оказва твърде рано в България, защото стигмата е твърде голяма.", посочва директорът на "Глобална инициатива в психиатрията - София" Валентина Христакева пред Actualno.com.

Че хората с психични заболявания са едни от най-добрите служители ни уверява Валентина Христакева: „Най-голямо удовлетворение досега съм изпитвала да работя с хора с психично-здравни трудности. Това са едни от най-истинските хора, които познавам. Не бих могла да си представя да правя нещо друго.", казва тя.

По думите й работата не им дава само заплата, която също е важна заради ниската им пенсия, но основното е възможността да придобият трудови навици и да се справят със социалната изолация. „До момента нямаме човек, който докато е бил на работа, да е преживял психиатрична криза", допълва Христакева.

Ентусиазмът и броят на работещите расте паралелно с броя на поръчките, които пералня „Зелена" и арт ателие "Творилница" получават. Всеки, който желае, може да ги подкрепи, като си поръча нещо, изработено от тях от техния сайт - tvorilnica.bg.

Целия репортаж може да видите ТУК.

Снимки: Actualno.com

Репортаж на Илиана Симеонова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛИЦА:

Какво чете актрисата Деляна Хаджиянкова?

Какво чете актьорът от "Ол Инклузив" Петър Калчев?

Хората все повече търсят лично преживяване: Мартин Радулов от Matti Еvents & Fine Food (ВИДЕО)

Ще поевтинеят ли имотите в България? Говори главният изпълнителен директор на Банка ДСК (ВИДЕО)

Какво чете актьорът Пламен Великов?

Актьорът Даниел Пеев - Дънди: Истинската награда е живият контакт с публиката

Какво чете актрисата Анджелика Джамбазова?

Боряна Братоева: Винаги много съм искала да мога да свиря на музикален инструмент

Актьорът Николай Върбанов: Отбиването на номер ме изкарва извън нерви

Иво Аръков: Всеки трябва да изиграе своята роля

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com