Двама руски милиардери продават акциите си в "Алфа Банк", не искат санкции

2044
Двама руски милиардери продават акциите си в "Алфа Банк", не искат санкции
Снимка: LetterOne

Руските милиардери Михаил Фридман и Пьотр Авен са готови да продадат акциите си в „Алфа Банк“, като сделката може да достигне 2,3 милиарда щатски долара, според информация на Financial Times. Източник на BBC, близък до Фридман, потвърждава плановете на бизнесмена да продава.

„Алфа Банк“ е най-голямата частна руска банка. Фридман и Авен притежават дял от 45%. Според FT купувачът ще бъде Андрей Косогов, дългогодишен бизнес партньор на двамата. Той е потвърдил предстоящата сделка пред вестника. Сега акциите на Фридман и Авен са собственост на дружество, регистрирано в Кипър.

Неприличното богатство на руските олигарси в Лондон

Имението Уитънхърст в Северен Лондон е вторият най-голям имот в Лондон - отстъпва по площ само на Бъкингамския дворец. То е собственост...

Според изданието сделката ще бъде приключена през пролетта. Тя все още трябва да бъде одобрена от регулаторните органи, включително от Руската централна банка. Получаването на одобрение от органите в различни юрисдикции може да бъде доста труден процес.

FT пише, че банката очевидно се продава с отстъпка. Преди войната номиналната ѝ стойност е била 10,6 млрд. долара.

Фридман и Авен напуснаха Русия след началото на войната, започната от Владимир Путин в Украйна. Но въпреки това те са под санкциите на ЕС и Обединеното кралство. Самата банка е санкционирана от ЕС и САЩ.

Милиардерите са получили сигнал, че продажбата на банката ще спомогне за вдигане на санкциите спрямо тях, твърди още Financial Times. Те все още се опитват да ги оспорят в съда. Според един от източниците Фридман и Авен са „готови на всичко“, стига само да бъдат извадени от черния списък.

Кои са "децата на Кремъл", живеещи в разкош в "лошия Запад"?

След началото на инвазията в Украйна Русия беше ударена от безпрецедентен брой санкции, като немалка част от тях бяха насочени към упра...

За „Алфа Банк“ сделката също би могла да бъде решение на някои от проблемите. Най-малкото –управлението може да стане по-лесно, защото Фридман и Авен в момента живеят в "неприятелски" на Руската федерация страни. Освен това за банката ще стане по-лесно да получава държавно финансиране.

В четвъртък избухна скандал заради писма от руски опозиционери и журналисти в подкрепа на Фридман, в които авторите поискаха да бъдат отменени санкциите срещу милиардера. Сред тях изненадващо бе и Леонид Волков, председател на Управителния съвет на Международния антикорупционен фонд АКФ - включен в регистъра на "чуждестранните агенти", признат за екстремистка организация и забранен в Русия. Волков поиска прошка "от всички, чието доверие не е оправдал" - от поддръжниците, колегите в ръководните органи на ФБК и от основателя на фонда Алексей Навални.

Това се случи, след като бившият главен редактор на радиостанция "Ехото на Москва" Алексей Венедиктов публикува писмо от Волков, изпратено през октомври 2022 г. до ръководителя на външнополитическата служба на ЕС Жозеп Борел. В него Волков, в качеството си на ръководител на фонда (т.е. от името на организацията), призовава представителите на ЕС да проведат "отделно обсъждане на санкциите срещу така наречените "олигарси".

"Случаят с корпорацията Alfa Group, наред с други неща, ни накара да напишем това писмо и да направим предложения за подобряване на настоящата политика на Европейския съюз по отношение на санкциите срещу физически лица", се казва в края на писмото, последвано от приложение, в което се описват заслугите и постиженията на Михаил Фридман и неговите бизнес партньори Пьотр Авен, Алексей Кузмичев и Герман Хан. Твърди се още, че „Алфа“ е смятана за „прозападна бизнес структура“ и затова трябва да се преосмислят наказателните мерки срещу нея.

Волков първо заяви, че не е подписвал писмото, публикувано от Венедиктов, а подписът му е "фотошопнат". По-късно той направи уточнение: "Що се отнася до колективното писмо от февруари: Повтарям, че не съм давал съгласието си за използването на моя подпис в него. Съгласих се да подпиша изявлението за съда по санкциите в лично качество (отново, за да създам прецедент), но нищо повече".

САЩ конфискуват 5 млн. долара от руски олигарх, Украйна може да ги получи

Съдия от САЩ постанови в четвъртък, че американските прокурори могат да конфискуват 5,4 млн. долара, принадлежащи на санкционирания рус...

Стотици руски бизнесмени и олигарси попаднаха под западни санкции още през март миналата година, малко след началото на руската инвазия в Украйна, заради финансова или политическа подкрепа на Владимир Путин.

ОЩЕ: Руските олигарси под санкции: Животът сега е мъка, след като е бил лукс

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com