Нов финансов ход на САЩ тласна Русия към ръба на фалит

12475
Нов финансов ход на САЩ тласна Русия към ръба на фалит
Снимка: iStock

САЩ няма да удължат срока на действие на ключов лиценз, който изтича в сряда – 25 май, и който позволява на Русия да плаща на американските притежатели на облигации. Това означава, че Вашингтон блокира възможността на Москва да извършва плащания по част от външния си дълг в долари (в рубли може), което може да приближи Кремъл до ръба на фалит.

Във вторник, 24 май, Министерството на финансите на САЩ съобщи на своя уебсайт, че няма да удължи Общ лиценз 9А, чийто срок изтича в 12:01 ч. по Гринуич в сряда. Той позволяваше на Русия да извършва плащания по лихви и главници и да предотврати неизпълнение на задълженията по държавния си дълг.

Русия засили офанзивата на армията си в Донбас

Русия засили офанзивата на армията си в Донбас. "Най-голямата битка в Европа след Втората световна война", както я нарече украинският ...

Малко по-късно председателят на държавната руска Дума Вячеслав Володин съобщи, че страната ще прави плащанията в рубли.

До края на годината Москва трябва да плати почти 2 млрд. долара по своите международни облигации. Досега Русия успяваше да извърши плащанията въпреки западните санкции заради войната в Украйна и въпреки контрамерките на Кремъл, които усложниха движението на пари през границите.

В петък Русия побърза с предсрочните плащания по две международни облигации - една емисия, деноминирана в евро, и една в долари. Изплащането стана седмица преди датата на падежа им. Следващият превод беше насрочен за 24 юни, когато настъпва падежът на лихвата по суверенна облигация за 2028 г. Като цяло, до края на юни Русия е изправена пред плащане на облигации в чуждестранна валута на стойност над 490 млн. долара, дължими на кредиторите. Сега всички ще следят дали и как Кремъл ще намери начин да се измъкне от новата американска санкция.

Русия има непогасени международни облигации на обща стойност 40 млрд. долара.

В Щатите се водеше дебат дали лицензът да бъде удължен. Зам.-министърът на финансите Уоли Адейемо твърдеше, че ако САЩ позволява на Русия да плаща дължимото на американските притежатели на облигации, това ще означава, че Москва отклонява значителни суми, които иначе би използвала за финансиране на войната в Украйна. Той казваше, че това ще е „знак за успех“ на американската санкционна политика.

Орбан: Петролно ембарго на ЕС срещу Русия през следващите дни е малко вероятно

Будапеща едва ли ще се откаже скоро от отрицателната си позиция по отношение на ембаргото на ЕС върху руския нефт. Лидерите не трябва д...

Финансовият министър Джанет Йелън обаче е на друго мнение. Още миналата седмица тя заяви, че Вашингтон най-вероятно няма да удължи лиценза.

Макар че дерогацията се отнася само за лица от САЩ, изтичането ѝ ще означава огромна трудност за Русия да извършва плащания към други кредитори – в контекста на централната роля, която американските банки играят в световната финансова система, и сложността на подобни платежни процеси.

За разлика от повечето случаи на неплатежоспособност, Москва не изпитва недостиг на пари. Задълженията на Русия за изплащане на дългове бледнеят в сравнение с приходите ѝ от петрол и газ, които само през април възлизат на 28 млрд. долара благодарение на високите цени на енергията.

Ако дадена държава не успее да извърши плащания по облигациите в предварително определените срокове или в определени валути, това се счита за дефолт. Ако средствата не достигнат до предвидените получатели поради други обстоятелства, а не поради невъзможност или нежелание за плащане, това може да се тълкува като технически дефолт (фалит).

Русия вече е блокирана на международните пазари за заеми поради санкциите, но неизпълнението на задълженията би означавало, че тя няма да може да възстанови достъпа си до тези пазари, докато не се изплати изцяло на кредиторите и не бъдат уредени всички съдебни дела, произтичащи от фалита.

Украйна прави клипчета как се води война, Русия игнорира всички правила

Министерството на отбраната на Украйна стартира проект за обучение на украинската армия по правилата за водене на война, съобщиха от ве...

Възможно е също така да се създадат пречки пред търговията с Русия, ако държави или компании, които обикновено сключват сделки с Москва, са си наложили правила, забраняващи им да правят бизнес със субект в неизпълнение.

"Това е интересна тема", казва Матю Вогъл - ръководител на отдел във FIM Partners, цитиран от Bloomberg: "Този ход (б.а. – спирането на лиценз 9А) би поставил Русия в положение на длъжник, който отчаяно се опитва да извърши плащания, но не му е позволено да го направи".

Проф. Филип Никълс от Университета на Пенсилвания заяви, че не е ясно какво са направили западните притежатели на руски облигации през седмиците след инвазията - дали са бързали да ги разпродадат, или са ги задържали с надеждата, че ситуацията в крайна сметка ще се нормализира.

Неплатежоспособността ще отбележи първия случай, в който Русия не успява да плаща по държавния си дълг от 1998 г. насам - икономическата криза в края на мандата на тогавашния президент Борис Елцин. Вероятно ще се стигне до съдебно дело, което ще открие пред Москва процедура за събиране на вземания от кредиторите.

Според професор Никълс в Русия въздействието ще се усети само в дългосрочен план - като част от по-широката икономическа изолация на страната. "Русия просто разполага с много нефт и газ, тоест с много пари, но в дългосрочен план това е част от мрежа от инструменти, които имат за цел да направят много, много по-трудно за Москва да воюва със своите съседи", казва той, цитиран от BBC.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Стартира програмата за профилактика и рехабилитация на НОИ

По-богат си, плащаш повече: На Путин сегашният данък не му стига за война

Пощенска банка е първата с кампания за премахване таксата за вноска на суми в лева по сметките си за граждани във връзка с приемането на еврото

България е единствената в ЕС със заплати от под 10 евро на час

Председателят на НСИ пред депутатите: Данните за инфлацията не се манипулират

Ипотечните кредити растат с двуцифрен процент

Чобанов: Непосредственото предизвикателство е инфлацията

Евростат: Българите са с най-ниска покупателна способност в ЕС

Как ще закръгляваме левовете: Публикуваха законопроекта за еврото

Икономисти: Политическата нестабилност ще отложи приемането на еврото

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Финанси