309 дни до ЕВРО 2024: 39-годишен рекорд е недостижим дори за Кристиано Роналдо

6331
309 дни до ЕВРО 2024: 39-годишен рекорд е недостижим дори за Кристиано Роналдо
Снимка: Getty Images/ Actualno

"Дните до Евро 2024" е спортна рубрика на Actualno.com, в която чрез любопитни истории отброяваме оставащите дни до Европейското първенство по футбол 2024 в Германия.

 

Кристиано Роналдо е един от най-великите футболисти, стъпвали на „зеления килим“. Той подобри десетки рекорди в шампионатите на Стария континент и може би ще продължава да го прави на Евро 2024. Трудно за вярване, или пък не, има успех, който е недостижим дори за португалския нападател. На Европейското първенство през 1984 година  капитанът на френския национален отбор Мишел Платини отбелязва 9 попадения само за 5 мача и се превръща в най-резултатния голмайстор в историята на надпреварата, ненадминат вече 39 години.

Евро 1984 – първата европейска титла за Франция

Евро 1984 се провежда във Франция. Това е седмото издание на турнира, състоящ се на всеки четири години и организиран от УЕФА. Финалната фаза е много по-кратка спрямо днешния ѝ вид - от 12 до 27 юни, а в нея участие взимат едва 8 тима. Седем от съставите трябва да преминат квалификациите. „Петлите“ пък се класират автоматично, тъй като са домакини.

Франция мачка на старта, а Платини твори

Заедно с тях в група А са Белгия, Дания и Югославия, докато Испания, Португалия Румъния, ФРГ оформят група Б. „Сините“ са с пълен актив от точки след първите си три двубоя – минимална победа с 1:0 срещу „червения динамит“, разгром с 5:0 над „червените дяволи“ и труден успех с 3:2 в мача с Югославия. Мишел Платини вкарва общо 7 гола в тези сблъсъци, като блести с два хеттрика.

МИшел Платини

Мишел Платини държи още два рекорда

Сами по себе си те са два отделни рекорда. Първо – никой друг не го е постигал на нито едно европейско и второ – този срещу Югославия е с най-малка разлика между първото и третото попадение в историята на шампионата – 18 минути.

Платини излиза на сцената във важните моменти

Атакуващият състезател обаче тепърва започва своето шоу. Полуфиналният двубой между Франция и Португалия стига до продължения, тъй като в редовното време завършва 1:1. Отборите си отбелязват по още един гол, преди в 119-ата минута Платини да прати в екстаз феновете в Марсилия, матирайки противниковия страж за 3:2. На финала „петлите“ надвиват Испания с 2:0, а звездата на тима реализира традиционното си попадение.

Мишел Платини

В 57-ата минута Мишел Платини изпълнява пряк свободен удар, вратарят на гостите пробва да улови топката, но тя му се изплъзва и пресича голлинията. В самия край Тигана извежда Бруно Белон, който оформя крайното 2:0, а домакините вдигат своята първа европейска титла.

39 години Мишел Платини е ненадминат, дори от Кристиано Роналдо

Така бившият президент на УЕФА запечатва името си със златни букви в историята на футбола. Дори настоящият хегемон на рекорди от европейски първенства Кристиано Роналдо не може да го надмине. Бившият нападател на Реал Мадрид и Манчестър Юнайтед е единственият, вкарал поне гол в пет издания на шампионата, и играчът с най-много отбелязани попадения – цели 14, но в рамките на един турнир е реализирал най-много 5 пъти, далеч от 9-те на Мишел Платини. Вече 39 години няма кой да надскочи французина, а докога това ще продължи, предстои да разберем.

Автор: Джем Юмеров

 

ОЩЕ: 316 дни до ЕВРО 2024: Футболният еднорог, който качи Гърция на Олимп

*Очаквайте статии от рубриката "Дните до Евро 2024" всеки петък от 19:00 часа в Actualno Sport

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ СВЯТ:

Напрежение в Ливърпул: Салах избухна срещу Клоп (ВИДЕО)

Ювентус и Милан счупиха рекордите за най-скучно дерби в Серия А (ВИДЕО)

Лайпциг разгроми Дортмунд и го отказа от топ 4, Байерн би "палача" на Левски (ВИДЕО)

Юнайтед с издънка срещу предпоследния в Англия, Онана разби главата на съперник (ВИДЕО)

Ливърпул тотално отписа титлата след още един резил във Висшата лига (ВИДЕО)

Решено! Арне Слот наследява Юрген Клоп в Ливърпул

Илия Груев и Лийдс сгафиха, а Лестър се завърна във Висшата лига (ВИДЕО)

Резервите на Реал Мадрид излъгаха Сосиедад, турски вундеркинд блести (ВИДЕО)

50 дни до ЕВРО 2024: Група D - Кандидат-шампиони, българска следа и огромна липса

Швеция отказа да въведе ВАР в местното футболно първенство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол свят